ΑΠΟΨΕΙΣ

Πολιτική, Tiktok και κάλπες

Πολιτική, Tiktok και κάλπες

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοσχέδιο το οποίο απαγορεύει τη χρήση του Tiktok στις ΗΠΑ, εάν ο κινεζικός τεχνολογικός κολοσσός Bytedance δεν εκχωρήσει την ιδιοκτησία της πλατφόρμας. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα υπογράψει τον νόμο, αν βεβαίως περάσει και από τη Γερουσία.

Η εξέλιξη αυτή καθαυτήν δεν πρέπει να προκαλεί μεγάλη έκπληξη, αν λάβει κανείς υπόψη τις σταθερές ανησυχίες του πολιτικού συστήματος στις ΗΠΑ για την ασφάλεια γύρω από τα δεδομένα που διαχειρίζεται η κινεζική πλατφόρμα· η χρήση της εφαρμογής έχει άλλωστε απαγορευτεί στις υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης. Την καθιστά ωστόσο ιδιαίτερα θεαματική το γεγονός ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν δημιούργησε λογαριασμό στο Tiktok.

Το προφίλ συγκέντρωσε 67.000 followers μέσα σε μόλις 24 ώρες. Οι ακόλουθοι έχουν ξεπεράσει τις 500.000 και τα like της σελίδας έχουν υπερβεί τα 13 εκατ. Είναι προφανές ότι το επικοινωνιακό επιτελείο του προέδρου Μπάιντεν «λύγισε» μπροστά στην ανάγκη να διευρύνει την πρόσβαση στους 20άρηδες· σε μια συγκυρία κατά την οποία οι Αμερικανοί ψηφοφόροι κάτω των 30 ετών επικρίνουν σε μεγάλο βαθμό την εξωτερική πολιτική των Δημοκρατικών στη Μέση Ανατολή· εξ ου και ο πακτωλός των αντίστοιχων σχολίων που πλαισίωσαν το προεδρικό ντεμπούτο στο Tiktok.

Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος Μπάιντεν θέλει να απαγορεύσει την εφαρμογή την οποία είναι αναγκασμένος να χρησιμοποιεί, γεγονός που καταδεικνύει την τεράστια δύναμη της πλατφόρμας. Το ερώτημα είναι αν μπορεί και αν πρέπει να το κάνει. Πολιτικοί επιστήμονες και νομικοί στις ΗΠΑ εισηγούνται εναλλακτικά μέτρα καθώς θεωρούν ότι αν δώσεις σε μια κυβέρνηση τη δυνατότητα να απαγορεύσει ό,τι θεωρεί επικίνδυνο, τότε της έχεις δώσει και τη δύναμη να απαγορεύει οτιδήποτε θεωρεί επικίνδυνο. Και κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.

Οσο για τον Ντόναλντ Τραμπ; Παρότι ως πρόεδρος «κυνήγησε» το Tikτok, ξαφνικά σηκώνει τα χέρια ψηλά, καθώς «κάποια παιδιά θα τρελαίνονταν χωρίς αυτό». Πράγματι, σηκώνει τα χέρια ψηλά κανείς με όσα βλέπει συνολικά στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Εν προκειμένω, ο Μπάιντεν απέδειξε ότι δεν είναι μεγάλος για να βγαίνει στο Tiktok, όμως το Tikτok ίσως αποδειχθεί «πολύ μεγάλο» για να το κλείσει. Σημασία έχει τώρα να μην κάνει δώρο στον Τραμπ χάνοντας τις μικρές ηλικίες που θα μπορούσαν να τον στηρίξουν. Είχε κανείς αμφιβολία για τον ρόλο των social media σε αυτές τις εκλογές;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS