ΑΠΟΨΕΙΣ

Τεχνητή Νοημοσύνη: Τις (θα) πταίει;

Τεχνητή Νοημοσύνη: Τις (θα) πταίει;

Αποτελεί γεγονός ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι ταχύτερη από την εξέλιξη του δικαιικού συστήματος, ωστόσο πλέον βρισκόμαστε σε μία πρόκληση: το δικαιικό σύστημα να μπορεί να καθοριστεί από τη τεχνολογία!

Ζούμε την εποχή του ChatGPT – κι εκ των πραγμάτων – θα δούμε σύντομα πολύ πιο ισχυρές εφαρμογές να αναπτύσσονται, οι οποίες θα διαθέτουν ακόμη πιο ισχυρή κρίση. Το στοιχείο αυτό είναι που έκανε τη διαφορά στην εφαρμογή του ChatGPT και το στοιχείο αυτό είναι που καλείται εν τέλει τεχνητή νοημοσύνη.

Σύμφωνα με τη Wikipedia «Ο όρος τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται στον κλάδο της πληροφορικής ο οποίος ασχολείται με τη σχεδίαση και την υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων που μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς τα οποία υπονοούν έστω και στοιχειώδη ευφυΐα: μάθηση, προσαρμοστικότητα, εξαγωγή συμπερασμάτων, κατανόηση από συμφραζόμενα, επίλυση προβλημάτων κλπ.».

Ο άνθρωπος προκειμένου να λύσει διάφορα τεχνικά προβλήματα και να διευκολύνει τη καθημερινότητα του ανέπτυξε εν γένει την τεχνολογία. Ωστόσο, πλέον ο άνθρωπος της πρόσφερε και τη στοιχειώδη ευφυΐα. Και σε αυτό το σημείο αρχίζουν τα πράγματα να περιπλέκονται…

Η κρίση ενός μηχανήματος όπως και αυτή του ανθρώπου δεν μπορεί να είναι απόλυτα προβλέψιμη και άρα απόλυτα υποτακτική.

Ο άνθρωπος διαπίστωσε αυτή την «ατέλεια» και προσπαθεί να την διορθώσει θέτοντας πλαίσια, νομικά και μη. Πώς όμως ο άνθρωπος να διορθώσει κάτι που πλέον δεν κυβερνά απόλυτα και δεν μιλά την ίδια γλώσσα; Είναι δυνατόν με δικαιικούς κανόνες οι οποίοι απευθύνονται στους τους ανθρώπους να καθορίσει ο άνθρωπος τη συμπεριφορά μιας μηχανής; Για παράδειγμα θα ήταν σαν να έγραφε ο άνθρωπος κανόνες για τους σκύλους και θα αξίωνε να τους ακολουθούν..

Υπάρχουν πράγματι αρκετές προσπάθειες διεθνώς αλλά και στη χώρα μας να τεθούν κανόνες σε όλες αυτές τις ευφυείς τεχνολογίες, όπως το blockchain, τη τεχνητή νοημοσύνη, το Internet of Things, τα αυτόνομα κινούμενα οχήματα, κα. Ενδεικτικά, μπορούμε να αναφέρουμε την Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προσαρμογή των κανόνων περί εξωσυμβατικής αστικής ευθύνης στην τεχνητή νοημοσύνη (οδηγία περί ευθύνης για την τεχνητή νοημοσύνη) αλλά και το Ν. 4961/2022 που φέρει τίτλο «Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις». Ωστόσο, οι κανόνες αυτοί και τα πλαίσια αφορούν στους ανθρώπους και τη ανθρώπινη φύση, η οποία είναι εκείνη που θέλει να εντοπίζει θύτες, θύματα και το κυριότερο αξιώσεις.

Τα νομοθετήματα που κατά καιρούς προσπαθούν να ρυθμίσουν αυτό το νέο απρόβλεπτο τοπίο έπονται της ανάπτυξης της τεχνολογίας, η οποία σε λίγο θα αποφασίζει για εμάς. Σκεφτείτε ποιος θα «φταίει» άραγε – όπως ψάχνει πάντα να βρει ο άνθρωπος – εάν μια παραγγελία πίτσας δεν εκτελεστεί γιατί το τηλεφωνικό κέντρο της πιτσαρίας «είδε» – ευφυώς –  ότι ο παραγγέλων είχε υψηλή χοληστερίνη…

* Ο Επαμεινώνδας Στυλόπουλος είναι δικηγόρος, LL.M., [email protected], Διαχειριστής «Στυλόπουλος & Συνεργάτες» Ι Συνιδρυτής της 1ης ελληνικής πλατφόρμας για NFTs www.spania.io

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News