Απόψεις Τετάρτη 2/08/2023, 00:01
ΑΠΟΨΕΙΣ

στιγματισμένη

στιγματισμένη

Η Ιζαμπέλ Αλλιέντε αποτυπώνει με τον πλέον δηκτικό τρόπο σε όλη της τη συγγραφική καριέρα τις πολλαπλές εκφάνσεις της αδικίας που βίωναν και βιώνουν οι γυναίκες. Έχει γίνει η πιο εμβληματική συγγραφέας μιας γενιάς σε αυτό το θέμα, γνωρίζοντας παράλληλα μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Υπάρχει ωστόσο μία διάσταση αυτής της αδικίας που ξεκινάει και πριν τη γέννα. Σε χώρες στις οποίες πολλοί πιστεύουν ότι τα αρσενικά παιδιά προσδίδουν μεγαλύτερο κύρος στην οικογένεια, υπάρχει μία μεροληπτική προσέγγιση στην επιλογή του φύλου των παιδιών. Αυτό, μας ενημερώνει το United Nations Population Fund, γίνεται είτε μέσω του τερματισμού ανεπιθύμητης (λόγω φύλου) εγκυμοσύνης είτε και μέσω της επιλογής του φύλου σε περιπτώσεις τεχνητής γονιμοποίησης. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, ένας φυσιολογικός λόγος γεννήσεων αγοριών/κοριτσιών είναι κάπου μεταξύ του 102/100 και 106/100. Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι (συστηματικά) εκτός των ορίων αυτών.

στιγματισμένη-1
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Με κόκκινο είναι σημειωμένο στο παραπάνω διάγραμμα το άνω όριο του φυσιολογικού λόγου σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Συνοπτικά, η χώρα βρέθηκε εντός φυσιολογικών ορίων 11 από τα τελευταία 66 χρόνια.

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της Eurostat, η χώρα αποτελεί και μία από τις λίγες εξαιρέσεις στον ευρωπαϊκό χώρο, που γενικά κινείται εντός των φυσιολογικών ορίων.

στιγματισμένη-2
Με πρόχειρους υπολογισμούς, αν η Ελλάδα κινούνταν, όχι χωρίς μεροληψία, αλλά με μόνο τη μέση Ευρωπαϊκή, το 2021 θα είχαμε 400 περίπου περισσότερες γεννήσεις κοριτσιών.

Κάποτε παραδέχτηκε στον εξομολογητή της ότι ήταν στιγματισμένη να γεννάει αρσενικά σαν κατάρα από το Διάβολο. Για μετάνοια αναγκάστηκε να λέει καθημερινά ένα ροζάριο για δύο ολόκληρα χρόνια και να κάνει μία σημαντική δωρεά για την αναστήλωση της εκκλησίας. Ο σύζυγός της της απαγόρευσε να εξομολογηθεί ξανά.

Βιολέτα, Isabel Allende, 2022. Μετάφραση Δέσποινα Δρακάκη, εκδόσεις Ψυχογιός, Αθήνα, 2022.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News