Απόψεις Τετάρτη 17/05/2023, 00:01
ΑΠΟΨΕΙΣ

Λίγο ακόμα

Λίγο ακόμα

Πριν ένα μήνα περίπου, με αφορμή την ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, γράφαμε ότι είναι πιθανό οι βελτιωμένες προσδοκίες να συμπαρασύρουν και άλλες προβλέψεις προς τα πάνω. Σε αυτό συμβάλουν μία σειρά από παράγοντες, όπως η διαφαινόμενη εξαιρετική τουριστική σεζόν, η δημοσιονομική βελτίωση αλλά και ο κατά τα φαινόμενα μικρός έως αμελητέος (δημοσκοπικά) πολιτικός κίνδυνος εκτροχιασμού της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, και για να ποσοτικοποιήσουμε τον κίνδυνο, εξετάσαμε τις πιθανότητες όπως αυτές εμφανίζονται από τα βρετανικά γραφεία στοιχημάτων. Αυτά σαν πηγή έχουν δύο σημαντικά θετικά στοιχεία υπέρ τους. Πρώτον δεν μπορούν να είναι (σκοπίμως) επηρεασμένα υπέρ του ενός ή του άλλου, γιατί διακινδυνεύουν τα χρήματά τους. Δεύτερον, δεν εμφανίζουν παρεκκλίσεις μεταξύ τους.

Έχουμε λοιπόν την εξής πιθανότητα η επόμενη βουλή να έχει νικητή την απερχόμενη κυβέρνηση:

Ladbrokes

87.5%

Megapari

90.1%

Smart Markets

90.1%

Συνέπεια των παραπάνω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διπλασίασε την πρόβλεψή της για ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας στις ανοιξιάτικές προβλέψεις που δημοσιεύτηκαν την Δευτέρα (15/5) από 1,2% σε 2,4%. Αντίστοιχα διπλασίασε την πρόβλεψή του (από 1% σε 2%) και το Economist Intelligence Unit.

Η υψηλότερη ανάπτυξη προσφέρει και μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο, που με τη σειρά του προστατεύει από άνοδο τον επιτοκίων, και βοηθάει έτσι στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για το ελληνικό δημόσιο χρέος. Αυτή με τη σειρά της αντισταθμίζει την περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων και έτσι η οικονομία μπορεί να μπει σε μία θετική τροχιά.

 

Λίγο ακόμα

θα ιδούμε τις αμυγδαλιές ν’ ανθίζουν

τα μάρμαρα να λάμπουν στον ήλιο

τη θάλασσα να κυματίζει

 

λίγο ακόμα,

να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα.

 

Γιώργος Σεφέρης, Ποιήματα, έβδομη έκδοση, εκδόσεις Ίκαρος, Ιανουάριος 1967. Μυθιστόρημα, ΚΓ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News