Απόψεις Παρασκευή 26/08/2022, 00:01
ΑΠΟΨΕΙΣ

Δυστυχώς η Ελλάδα έχει μικρύνει διαχρονικά…

Δυστυχώς η Ελλάδα έχει μικρύνει διαχρονικά…

Μετά τον εμφύλιο πόλεμο, η Ελληνική Οικονομία γνώρισε μια ιδιαίτερα σημαντική και διαρκή ανάπτυξη για τρεις συνεχόμενες δεκαετίες. Την ίδια στιγμή, κατάφερε να προσελκύσει καθοριστικής σημασίας ξένες άμεσες επενδύσεις. Οι παραπάνω παράγοντες -σε συνδυασμό με την παγκόσμια σταθερότητα και ανάπτυξη και φυσικά το χαμηλό επίπεδο αναφοράς της χώρας μας- συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό σε μια πρωτόγνωρη άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι τα επιτεύγματα της εποχής εκείνης, σημειώθηκαν με σχεδόν μηδενικό επίπεδο δημοσίου χρέους.

Για τις επόμενες τρεις δεκαετίες (1980 – 1990 – 2000), η χώρα μας διατήρησε το ποσοστό του ΑΕΠ της σε σχέση με το παγκόσμιο ΑΕΠ σε μια σχετικά σταθερή σχέση, γύρω και κοντά στο 0,44%.

Να σημειωθεί όμως ότι την ίδια περίοδο το δημόσιο χρέος πολλαπλασιάστηκε, με αποτέλεσμα ο δείκτης χρηματοοικονομικής υγείας της χώρας μας Χρέος/ΑΕΠ να εκτιναχθεί από το υγιές 20% το 1980, στο εξωφρενικό 100% για ολόκληρη σχεδόν την δεκαετία του ενενήντα.

Και όπως γνωρίζουμε καλά, το δημόσιο χρέος, εφόσον χρησιμοποιείται κυρίως για μισθούς και συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων ή για την παροχή άσκοπων επιδομάτων, αυξάνει την κατανάλωση και διαμορφώνει πλασματικά το ΑΕΠ προς τα πάνω. Όμως την ίδια στιγμή χειροτερεύει το εμπορικό ισοζύγιο, αφού όπως είδαμε για δεκαετίες, η κατανάλωση των Ελλήνων στράφηκε σε εισαγόμενα προϊόντα.

Και φυσικά, αυτού του είδους η «ανάπτυξη» δεν είναι βιώσιμη και καταρρέει στη πρώτη κρίση… και αυτό έγινε λίγο αργότερα.

Μετά την μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και τα μείζονα λάθη που έγιναν πριν και μετά από αυτήν, το ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας μας στο σύνολο του παγκόσμιου ΑΕΠ έφθινε συνεχώς και το 2020 έπεσε στο ιστορικά χαμηλό 0,22%.

Στο παρακάτω διάγραμμα, το οποίο έχει επιμεληθεί το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, παρουσιάζεται η διαχρονική πορεία του ΑΕΠ της Ελλάδας ως ποσοστού του παγκόσμιου ΑΕΠ για την περίοδο 1990 – 2021.

Δυστυχώς η Ελλάδα έχει μικρύνει διαχρονικά…-1

Μία μικρή αχτίδα αισιοδοξίας παρουσιάσθηκε το 2021 όπου παρατηρείται μια ελαφρά άνοδος του σχετικού ποσοστού, η οποία πρέπει να επιβεβαιωθεί στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Να σημειωθεί ότι και το 2022 περιμένουμε μια σημαντική ανάπτυξη στο ΑΕΠ και μια ταυτόχρονη μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, γεγονός που αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη.

Σύμφωνα με αξιόπιστους διεθνείς αναλυτές και οργανισμούς, η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχισθεί στην χώρα μας και για τα επόμενα χρόνια, εφ΄ όσον υπάρχει η απαραίτητη σταθερότητα και συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις με γρηγορότερο ρυθμό.

Ας ελπίσουμε πως τα παγκόσμια προβλήματα θα μειωθούν και ότι οι θετικές οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας θα συνεχισθούν, αφού οι Έλληνες πολίτες έχουν γνωρίσει μία βίαιη μείωση των εισοδημάτων τους μέσα από διαχρονικά ανεπαρκείς πολιτικές και έντονο λαϊκισμό.

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί διαχρονικά, τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, προμηνύουν μια δύσκολη οικονομική πραγματικότητα.

* Ο Νικόλαος Δ. Φίλιππας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News