Απόψεις Τετάρτη 19/04/2023, 00:01
ΑΠΟΨΕΙΣ

παράς φέρνει παρά

παράς φέρνει παρά

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή της για το 2022. Σε αυτήν, η πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του 2023 είναι 2.2% (σε όρους πραγματικού ΑΕΠ. Αυτό είναι ενδιαφέρον γιατί είναι στο υψηλότερο άκρο των προβλέψεων.

 

Προβλέψεις αύξησης πραγματικού ΑΕΠ 2023

Τράπεζα της Ελλάδος

2.2

Προϋπολογισμός (υπ. Οικονομικών)

1.8

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

1.2

IMF

2.6

Economist Intelligence Unit

1.0

 

Η απόκλιση της ΤτΕ από την πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών δεν είναι μεγάλη, ούτε σαν ποσοστό, αλλά ούτε και σαν απόλυτο νούμερο (κάτι λιγότερο από 700 εκατ.  ευρώ). Είναι δε αιτιολογημένη, αν αναλογιστούμε ότι γίνεται τώρα, τον Απρίλιο, σε αντίθεση με την πρόβλεψη του Υπουργείου που έγινε το Νοέμβριο, και άρα έχει πιο πρόσφατα δεδομένα, π.χ. για τις εξελίξεις στον τουρισμό. Ήδη, λοιπόν, έχει συμπαρασύρει προς τα πάνω (στο 2,6% από 1,8% τον Οκτώβριο) τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ενώ είναι πιθανό να ακολουθήσουν και άλλοι.

Με βάση το ρυθμό μετατροπής του ΑΕΠ σε φορολογικά έσοδα που προβλέπεται στον προϋπολογισμό, η παραπάνω ανάπτυξη θα δώσει και παραπάνω φορολογικά έσοδα περίπου στα 400 εκ Ευρώ. Η ΤτΕ τονίζει στην έκθεσή της ότι χρειάζεται δημοσιονομική σύνεση ώστε να μην υπονομευθεί η πτωτική τροχιά του δημόσιου χρέους και να αποφευχθεί μια πιθανή νέα κρίση δανεισμού. Και συνεχίζει λέγοντας Μακροπρόθεσμα, υπάρχει αυξημένη αβεβαιότητα ως προς τη δυναμική του δημόσιου χρέους, καθώς η σταδιακή αναχρηματοδότηση του συσσωρευμένου χρέους προς τον επίσημο τομέα με όρους αγοράς θα αυξήσει την έκθεση του Ελληνικού Δημοσίου στον επιτοκιακό κίνδυνο, τον κίνδυνο αγοράς και τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης.

Το χρέος, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, είναι περί τα 400 δις Ευρώ. Από αυτό, μέσα στον επόμενο χρόνο θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί το 6,65% δηλαδή 26,6 δις Ευρώ. Συνεπώς ακόμη και μικρές μεταβολές επιτοκίων θα μπορούσαν να απορροφήσουν όλο το δημοσιονομικό χώρο. Η ΤτΕ τονίζει ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα οδηγούσε σε πολύ μεγάλη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, προσελκύοντας νέα επενδυτικά κεφάλαια υψηλής ποιότητας, με αποτέλεσμα τη συγκράτηση των ανοδικών επιδράσεων που ασκεί στις αποδόσεις τους η αυστηροποίηση των διεθνών νομισματικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Η σημασία λοιπόν της δημοσιονομικής σύνεσης είναι διττή. Και ως μέσω ανάκτησης και διατήρησης της επενδυτικής βαθμίδας (που επίσης περιορίζει τους κραδασμούς από τη μεταβλητότητα του επιτοκιακού περιβάλλοντος) αλλά και ως προφυλακτήρας για την ίδια μεταβλητότητα.  

 

 

Οικονομία κάνε και σφίξε τα λουριά

τώρα που είσαι νέος να ’χεις στα γηρατειά.

Οικονομία κάνε, τι θες τα περιττά,

τώρα που είσαι νέος σώρευε τον παρά.

 

Φασούλι το φασούλι

γεμίζει το σακούλι,

φασούλι το φασούλι

γεμίζει το σακούλι σου.

 

Ομολογίες πάρε, παράς φέρνει παρά

να ’χεις σαν θα γεράσεις όλα σου τα καλά.

Τι θες τώρα να ζήσεις, ζωή είναι και περνά,

όμως σαν θα γεράσεις θα ’χεις παρά με ουρά.

 

Φασούλι το φασούλι

γεμίζει το σακούλι,

φασούλι το φασούλι

γεμίζει το σακούλι σου.

Λουκιανός Κηλαηδόνης, από το άλμπουμ Μικροαστικά, 1973, σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News