Απόψεις Δευτέρα 13/02/2023, 00:01
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το άκουσα στο Ράδιο

Το άκουσα στο Ράδιο

Ίσως η σημαντικότερη στιγμή του ελληνικού ραδιοφώνου ήταν ο ραδιοφωνικός σταθμός του πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973, κατά τα γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση της δικτατορίας. Η φετινή διοργάνωση της παγκόσμιας ημέρας ραδιοφώνου από την UNESCO έχει παρόμοιο θέμα: Ραδιόφωνο και Ειρήνη. Σαν μέσο, το ραδιόφωνο έχει μεγαλύτερες δυνατότητες ανεξαρτησίας – ίσως λόγω του χαμηλότερου κόστους, ή της δυνατότητας μεγάλης εμβέλειας. Κατά τα χρόνια του ψυχρού πολέμου, βασική πηγή πληροφόρησης πίσω από το τείχος ήταν πάντα οι ραδιοφωνικές εκπομπές στα βραχέα των δυτικών σταθμών. Κατά τη διάρκεια του πολέμου και της κατοχής, ακόμα παλιότερα, το ίδιο.

Διαχρονικά, το μέσο φαίνεται να έχει μεγαλύτερη αξιοπιστία. Αν και δεν είναι κάτι που μετράμε συστηματικά, υπάρχουν κάποιες μετρήσεις – της Prorata το 2021 και του Ευρωβαρόμετρου το 2013.

Λόγω της διαφοράς της μεθοδολογίας των δύο ερευνών τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα. Μπορούμε όμως να συγκρίνουμε το λόγο αξιοπιστίας του ραδιοφώνου έναντι των άλλων μέσων (τηλεόραση, έντυπο τύπο) και τα συμπεράσματα είναι διαχρονικά:

 

Ραδιόφωνο/Τηλεόραση

Ραδιόφωνο/Έντυπα

Ευρωβαρόμετρο 2013

2.13

1.39

Προράτα 2021

1.51

1.14

 

Σήμερα, καθώς η ελευθερία του τύπου διολισθαίνει σε αρκετές περιοχές του κόσμου, ο συνδυασμός των χαμηλών τεχνολογικών απαιτήσεων, τόσο πομπού όσο και δέκτη, του χαμηλού κόστους και της μεγάλης εμβέλειας επαναφέρει το ραδιόφωνο στο προσκήνιο. Ο χάρτης των δράσεων της UNESCO καταγράφει 163 σχετικές εκδηλώσεις παγκοσμίως, από τις οποίες 51 στην Ευρώπη. Καμία στη χώρα μας.

 

Radio ga ga

I’d sit alone and watch your light

My only friend through teenage nights

And everything I had to know

I heard it on my radio

The Queen, από το άλμπουμ The Works, 1984

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News