The New York Times Πέμπτη 3/11/2022, 07:08
THE NEW YORK TIMES

Έλον Μασκ: Ο πράκτορας του χάους

Έλον Μασκ: Ο πράκτορας του χάους

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Έλον Μασκ έχει προσφέρει ένα σχέδιο ειρήνης για τη Ρωσία και την Ουκρανία, το οποιο εξόργισε τους Ουκρανούς αξιωματούχους. Έχει αναρτήσει στο Twitter σχόλιο για την πρόσβαση στο Ίντερνετ στο Ιράν, το οποί ενέπλεξε τους διαδηλωτές σε ένα σκάνδαλο phising. Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι η Κίνα ενδέχεται να ηρεμήσει εάν αποκτήσει μερικό έλεγχο της Ταϊβάν.

Παρότι πολλοί δισεκατομμυριούχοι επιλέγουν να τουιτάρουν τις σκέψεις τους για τα διεθνή θέματα, κανείς δεν έχει φτάσει την ικανότητα του Μασκ στη δημιουργία προβλημάτων. Ενώ το μεγαλύτερο μερίδιο της περιουσίας του προέρχεται από τις μετοχές του στην Tesla, η επιρροή του προκύπτει κατά κύριο λόγο από την εταιρεία πυραύλων του, την SpaceX, η οποία και διαχειρίζεται το δίκτυο δορυφόρων Starlink. Το Starlink έχει τη δυνατότητα να φέρει δίκτυο Ίντερνετ σε σημεία υψηλού γεωπολιτικού ενδιαφέροντος. Η επιρροή του Μασκ αυξάνεται και με την εξαγορά του Twitter. Αναμένεται να αφήσει το στίγμα του σε ό,τι αφορά την διαχείριση περιεχομένου.

Οι επικριτές του ανησυχούν ότι του είναι δύσκολο να διαχωρίσει τις απόψεις του από τα επιχειρηματικά του συμφέροντα. «Η τεχνολογία έχει καταστεί επίκεντρο για τα γεωπολιτικά θέματα», δήλωσε η Karen Kornbluh, διευθύντρια στο German Marshall Fund, ένα γεωπολιτικό think tank. «Είναι εντυπωσιακό και είναι μπερδεμένο και υπάρχει και ο Έλον Μασκ κάπου εκεί μέσα».

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο Μασκ ήταν «θείο δώρο». Όταν παρείχε πρόσβαση στο Ίντερνετ μέσω του Starlink στην Ουκρανία πριν από μερικούς μήνες, έδωσε και στους πολίτες και στους στρατιώτες τη δυνατότητα να έχουν βασικά μέσα επικοινωνίας κατά τη διάρκεια της διαμάχης με τη Ρωσία. Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, σε μία ανάρτηση στο Twitter, δήλωσε ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτεί «επ’ αόριστον» την χρήση του Starlink στην Ουκρανία, ενώ αμέσως μετά άλλαξε ξανά γνώμη.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Μασκ παρευρέθηκε σε μία ιδιωτική διοργάνωση στο Άσπεν του Κολοράντο, η οποία ονομαζόταν The Weekend και στην οποία συγκεντρώθηκαν Αμερικανοί επιχειρηματίες και πολιτικοί. Ανέβηκε στη σκηνή για μία συζήτηση με τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Ντέιβιντ Ρούμπενσταιν, σύμφωνα με δύο άτομα που βρίσκονταν στην ίδια εκδήλωση. Στο τέλος, ο Μασκ πρότεινε ένα σχέδιο ειρήνης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το οποίο θα επέτρεπε την προσάρτηση ουκρανικής γης στη Ρωσία, μία άποψη με την οποία τασσόταν με την πλευρά του Κρεμλίνου. Η ιδέα εξόργισε πολλούς στην εκδήλωση.

Παρόλα αυτά, ο Μασκ παρουσίασε το σχέδιό του 10 ημέρες αργότερα στο Twitter.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και οι κορυφαίοι σύμβουλοί του διαφώνησαν κατηγορηματικά με το σχέδιο. Ωστόσο, οι μεταβαλλόμενες θέσεις του Μασκ τούς έβαλαν σε δίλημμα: Το Starlink είχε καταστεί θεμελιώδες μέσο επικοινωνίας για τον ουκρανικό στρατό.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, όσο ο ουκρανικός στρατός έφτασε σε περιοχές που είχαν προηγουμένως καταληφθεί από τη Ρωσία, έχασε πρόσβαση στο Starlink σε ορισμένες περιοχές κοντά στην πρώτη γραμμή, όπως δήλωσαν άτομα με γνώση του θέματος. Οι δύο από αυτούς δήλωσαν ότι αυτό συνέβη, διότι ο Μασκ είχε οριοθετήσει γεωγραφικά την υπηρεσία, ώστε να είναι διαθέσιμη μόνο σε ορισμένες περιοχές.

Τον περασμένο μήνα, ο Μασκ δήλωσε ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει να πληρώνει για την υπηρεσία Starlink στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Πολωνία έχουν καλύψει τουλάχιστον ένα μέρος του κόστους, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή των New York Times.

«Οφείλει να αποφασίσει εάν το Starlink είναι μία εμπορική υπηρεσία που παρέχει στους πελάτες της κάποιες φορές μία τεχνολογία που σώζει ζωές ή εάν είναι μία υπηρεσία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα γεωπολιτικά συμφέροντα της διοίκησής της και επομένως αναξιόπιστη για όσους πελάτες έχουν ανησυχίες σχετικά με την εθνική τους ασφάλεια», δήλωσε ο Ντιμίτρι Αλπέροβιτς, συνιδρυτής του Silverado Policy Accelerator, ενός γεωπολιτικού think tank στην Ουάσιγκτον.

Ενόσω οι διαμαρτυρίες επεκτείνονταν στο Ιράν και οι αρχές απαντούσαν μπλοκάροντας την πρόσβαση στο Ίντερνετ σε ορισμένες περιοχές, ο Μασκ εμφανίστηκε ως σωτήρας. «Ενεργοποίηση του Starlink», δήλωσε μέσω Twitter. Αυτό που δεν είπε ήταν τι χρειαζόταν ώστε να λειτουργήσει το Starlink.

Όταν το Starlink συνέχισε να μην είναι διαθέσιμο στο Ιράν, κάποιοι χάκερς οι οποίοι φέρονται να έχουν σχέση με την κυβέρνηση, άρχισαν να αναρτούν link, υποστηρίζοντας ότι παρέχουν πρόσβαση σε κανάλια στα social media στο Starlink, δήλωσε ο Αμίρ Ρασίλντι από το Ιράν, ειδικός στα ψηφιακά δικαιώματα. Τα link ήταν κακόβουλο λογισμικό, το οποίο έπαιρνε πληροφορίες από τους χρήστες.

Ο κ. Ρασίλντι, ο οποίος έφυγε από το Ιράν το 2009, συνεχάρη τον Μασκ για την προσπάθειά του να βοηθήσει, αλλά είπε ότι οι τρόποι του ήταν «πολύ ανεύθυνοι».

Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις ανησυχούν εδώ και καιρό για το πώς μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές θέσεις του Μασκ η εξάρτηση της Tesla από την Κίνα. Το εργοστάσιο στην Σαγκάη παράγει έως και το 50% των αυτοκινήτων της Tesla.

Τον Οκτώβριο, ο Μασκ δήλωσε στους Financial Times ότι το Πεκίνο είχε καταστήσει σαφές πως διαφωνεί με την προσφορά του Starlink στην Ουκρανία. Ζητούσε εγγυήσεις, δήλωσε, ότι δεν θα προσέφερε την υπηρεσία στην Κίνα. Έπειτα προσέφερε έναν τρόπο για να ηρεμήσουν οι εντάσεις: να δοθεί μερικός έλεγχος της Ταϊβάν στην Κίνα.

Ο Τσάο Τιέν-Λιν, μέλος του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος και της επιτροπής νομοθεσιών για διεθνείς σχέσεις και άμυνα της Ταϊβάν, δήλωσε ότι ο Μασκ πρέπει να ανακαλέσει αυτή τη δήλωση.

«Εάν δεν το κάνει», δήλωσε ο κ. Τσάο, «θα προέτρεπα ειλικρινά όχι μόνο την Ταϊβάν, αλλά όλους τους καταναλωτές στις φιλελεύθερες δημοκρατικές χώρες να μποϊκοτάρουν την Tesla και τα σχετικά προϊόντα».

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της γης πήρε θέση: Πώς ο Elon Musk βοηθά την Ουκρανία

Elon Musk: Πώς έκανε 110 εκατ. ανθρώπους να μιλούν ελληνικά

Σαρωτικές αλλαγές από Elon Musk στο Twitter: Ποιοι θα χάσουν το μπλε «τικ»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News