The New York Times Δευτέρα 22/08/2022, 07:48
THE NEW YORK TIMES

Έρευνα: Ίσως και να βρέθηκε ο νεότερος πλανήτης που έχει ανακαλυφθεί ποτέ

Έρευνα: Ίσως και να βρέθηκε ο νεότερος πλανήτης που έχει ανακαλυφθεί ποτέ

Πρόσφατα ανακοινώθηκε μέσω του περιοδικού The Astrophysical Journal Letters ότι υπάρχουν στοιχεία για έναν κόσμο μόλις 1,5 εκατ. ετών, έναν από τους νεότερους πλανήτες που έχουν βρεθεί ποτέ και ενδεχομένως ο νεότερος.

Αυτός ο κόσμος – 395 έτη φωτός μακριά από τη Γη που βρίσκεται στον αστερισμό του Οφιούχου – είναι τόσο νέος που τα δομικά του στοιχεία, το αέριο και η σκόνη, δεν έχουν ακόμη σχηματιστεί πλήρως.

«Είναι σαν να κοιτάς στο παρελθόν σου», δήλωσε η Myriam Benisty, αστρονόμος στο Ινστιτούτο Πλανητολογίας και Αστροφυσικής στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας και μία εκ των συντακτών της έρευνας.

Δεδομένου ότι ο πλανήτης υπό εξέταση καλύπτεται από την ύλη που τον σχηματίζει, απαιτείται περαιτέρω παρατήρηση με τηλεσκόπιο, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ύπαρξή του. Υποθέτοντας ότι δεν πρόκειται για βραχώδη υπολείμματα που μοιάζουν με πλανήτη, οι επιστήμονες μπορούν να τον αξιοποιήσουν προκειμένου να καταλάβουν πώς φτιάχνονται οι κόσμοι.

Ένα κύμα εξωπλανητών που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα – τουλάχιστον 5.000 τα τελευταία 30 χρόνια – έχει περιπλέξει ή καταρρίψει θεωρίες που επικρατούσαν επί χρόνια σε ό,τι αφορά τον σχηματισμό πλανητών. Αλλά η τοποθεσία αυτού του νεογνού πλανήτη – σταθερά μέσα στον δίσκο της αρχέγονης ύλης γύρω από το άστρο του – υποστηρίζει τη θεωρία ότι οι περισσότεροι πλανήτες αναπτύσσονται σε ένα παρόμοιο περιβάλλον.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη Διάταξη της Ατακάμα (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array ή ALMA), μία σύνθεση 66 κεραιών που λειτουργούν συνεργατικά στην Χιλή, ώστε να συγκεντρώσουν στοιχεία για αυτό τον νέο κόσμο. Το αέριο και η σκόνη περιφέρονται γύρω από ορισμένα αστέρια σε περιαστρικούς δίσκους. Αυτό το υλικό, το οποίο συσσωρεύεται για να σχηματίσει πλανήτες μέσα στους δίσκους, εκπέμπει ραδιοκύματα που μπορεί να ανιχνεύσει το ALMA.

Η Δρ. Benisty και οι συνεργάτες της έστρεψαν το Alma προς το αστέρι AS 209. Μόλις 1,5 εκατ. ετών, το αστέρι πολύ πρόσφατα ξεκίνησε να καίει υδρογόνο – όπως αντίστοιχα ένα μωρό λέει τις πρώτες του λέξεις.

Ο περιαστρικός δίσκος του AS 209 φαίνεται να έχει αρκετά κενά. Και σε ένα τέτοιο κενό, το ALMA εντόπισε το αποτέλεσμα των ραδιοκυμάτων από μία καταιγίδα που δημιουργεί πλανήτες, ένα αέριο που πιθανώς κάλυπτε έναν κόσμο παρόμοιο με έναν Δία ακόμη υπό κατασκευή.

Η ακριβής ηλικία του πλανήτη δεν θα διευκρινιστεί σύντομα, αλλά πιθανότατα να προσεγγίζει πολύ το νεογέννητο αστέρι του.

Το τηλεσκόπιο James Webb θα μετρήσει τη μάζα του πλανήτη και θα μελετήσει τη χημική σύνθεση της ατμόσφαιράς του.

Παραδόξως ο πλανήτης είναι μακριά από το αστέρι του. Ο Ποσειδώνας, ο πιο απομακρυσμένος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, απέχει περίπου 4,5 δισ. χιλιόμετρα από τον ήλιο. Αντιθέτως, αυτός ο εξωπλανήτης απέχει σχεδόν 30 δισ. χιλιόμετρα από το αστέρι του.

Αυτό δημιουργεί ερωτήματα για τον δικό μας πλανήτη.

Το μέγεθος του δίσκου που σφυρηλάτησε τη Γη και τους άλλους πλανήτες είναι αβέβαιο. «Ίσως ο δίσκος να ήταν ελαφρώς μεγαλύτερος από την τροχιά του Ποσειδώνα και γι’ αυτό ο Ποσειδώνας να είναι ο πιο απομακρυσμένος πλανήτης», δήλωσε ο Αnders Johansen, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Ωστόσο, ίσως το κέντρο της ύλης που δημιουργεί πλανήτες να μοιάζει περισσότερο με το AS 209. Αν ναι, είπε, «δεν μπορούμε επίσης να αποκλείσουμε ότι το δικό μας ηλιακό σύστημα έχει έναν πλανήτη πέρα από τον Ποσειδώνα».

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb απαθανάτισε τον μακρινό γαλαξία Cartwheel

Τηλεσκόπιο James Webb: Σήμερα η ιστορική εκτόξευση – Από ιδέα σε πραγματικότητα μέσα σε 30 χρόνια

Προσκρούσεις γιγάντιων μετεωριτών δημιούργησαν τις ηπείρους, σύμφωνα με επιστήμονες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News