The New York Times Δευτέρα 14/03/2022, 10:20 JOEY ROULETTE
THE NEW YORK TIMES

Η απομόνωση της Ρωσίας φτάνει ακόμα και στο διάστημα

Η απομόνωση της Ρωσίας φτάνει ακόμα και στο διάστημα

Η OneWeb, μια εταιρεία δορυφορικού ίντερνετ που ανήκει εν μέρει στη βρετανική κυβέρνηση, ακύρωσε την εκτόξευση ενός δορυφόρου με ρωσικό πύραυλο και σταμάτησε όλες τις εκτοξεύσεις που βασίζονταν στη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία στις 3 Μαρτίου έπειτα από αντιπαράθεση με τη Roscosmos, τη ρωσική διαστημική υπηρεσία.

Την ίδια μέρα, η Roscosmos ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να πουλάει μηχανές πυραύλων σε αμερικανικές εταιρείες.

Οι κινήσεις αυτές, αποτέλεσμα της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, απομονώνουν τη ρωσική διαστημική υπηρεσία από τους δυτικούς εταίρους της και περιορίζουν τις ιδιωτικές διαστημικές δραστηριότητες της Ρωσίας. Το γεγονός ότι η OneWeb έχασε έναν προμηθευτή πυραύλων αποτελεί επίσης πρόκληση για την εταιρεία, η οποία σκόπευε να βάλει σε τροχιά 648 δορυφόρους φέτος.

Η OneWeb σώθηκε από τη χρεοκοπία το 2020 από τη βρετανική κυβέρνηση και άλλους επενδυτές. Επρόκειτο να εκτοξεύσει 36 δορυφόρους πάνω σε έναν ρωσικό πύραυλο Soyuz από το Καζακστάν στις 4 Μαρτίου. Όμως, στις 2 Μαρτίου, ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, ανακοίνωσε δύο όρους με στόχο να αντιμετωπιστούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία: Η διαστημική υπηρεσία δεν θα προχωρούσε στην αποστολή αν η Βρετανία δεν απέσυρε το μερίδιό της από την OneWeb και αν η εταιρεία δεν παρείχε «εγγύηση ότι οι δορυφόροι της δεν θα χρησιμοποιούνταν για στρατιωτικούς σκοπούς».

Η απομόνωση της Ρωσίας φτάνει ακόμα και στο διάστημα-1
Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν (φωτ. Alexei Druzhinin)

Το τελεσίγραφο της διαστημικής υπηρεσίας πυροδότησε έκτακτες συνομιλίες μεταξύ Βρετανών αξιωματούχων και μετόχων της OneWeb, που αποφάσισαν να σταματήσουν όλες τις εκτοξέυσεις από το Μπαϊκονούρ, το κοσμοδρόμιο στο Καζκστάν όπου η Ρωσία πραγματοποιεί τις περισσότερες εκτοξεύσεις της. Ο Κρις ΜακΛάφλιν, επικεφαλής κυβερνητικών υποθέσεων στην OneWeb, είπε ότι η εταιρεία θα έψαχνε εναλλακτικές σε Ιαπωνία, Ινδία και ΗΠΑ.

Χωρίς πυραύλους για να πραγματοποιήσει τις εκτοξεύσεις της, ο στόχος της OneWeb αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Έχει να ανταγωνιστεί τους δορυφόρους Starlink της SpaceX για τη μετάδοση ευρυζωνικού ίντερνετ σε απομακρυσμένες περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Η OneWeb είχε πληρώσει για τις εκτοξεύσεις στη Ρωσία μέσω της Arianespace, μιας γαλλικής εταιρείας πυραύλων, και σύμφωνα με το συμβόλαιό της είχε έξι ακόμη αποστολές – οι οποίες πιθανόν κοστίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Η OneWeb θα μπει τώρα σε διαπραγματεύσεις με την Arianespace για να δει πώς, αν είναι δυνατόν, θα πάρει πίσω τα χρήματά τις από τις ακυρωμένες αποστολές με Soyuz, σύμφωνα με αξιωματούχο της εταιρείας που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι επικεφαλής της OneWeb δεν ήταν σίγουροι πότε και πώς θα επιστραφούν οι 36 δορυφόροι που βρίσκονται ακόμα στον πύραυλο στη Ρωσία.

«Δεν υπάρχει γρήγορη λύση σε αυτό το πρόβλημα. Πρέπει να έχουν λεφτά για να βρουν νέες εκτοξεύσεις, απλά είναι τεράστια ταλαιπωρία να το κάνουν» ανέφερε ο Κέιλεμπ Χένρι, αναλυτής της βιομηχανίας δορυφόρων στην Quilty Analytics.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι συμβόλαια εκτόξευσης τέτοιου μεγέθους υπογράφονται συνήθως δύο χρόνια νωρίτερα.

«Η OneWeb περίμενε ότι θα έχει εκτοξεύσει όλους τους δορυφόρους της μέχρι τον Αύγουστο. Αυτό δεν θα είναι δυνατό με έναν νέο προμηθευτή» σημείωσε.

Η κίνηση της Ρωσίας να εμποδίσει έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς πελάτες της διαστημικής υπηρεσίας της αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιπτώσεις και στο διάστημα.

Τον περασμένο μήνα, η Roscosmos απέσυρε πάνω από 80 άτομα από το ρωσικό προσωπικό της στη Γαλλική Γουιάνα, όπου βρίσκεται το μόνο κοσμοδρόμιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και πραγματοποιούνται εμπορικές αποστολές Soyuz. Τότε, ο ΕΟΔ είχε αναφέρει ότι μια κινητή αποστολή με ρομπότ στον Άρη από τον ίδιο και τη Ρωσία θα «ήταν αβέβαιο» να συμβεί. Κι η Roscosmos είπε ότι θα σταματήσει να συνεργάζεται με τη Γερμανία σε κοινές έρευνες στον διαστημικό σταθμό.

Η NASA, που διαχειρίζεται τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με τη Roscosmos, είπε ότι σκοπεύει να συνεχίσει να συνεργάζεται με τη ρωσική υπηρεσία. Πέρα από τη συνεργασία με τη NASA, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις πωλήσεις μηχανών πυραύλων σε αμερικανικές εταιρείες.

«Σε μια τέτοια κατάσταση, δεν μπορούμε να προμηθεύουμε τις ΗΠΑ με τις καλύτερες μηχανές πυραύλου στον κόσμο. Ας πετάξουν με κάτι άλλο, με σκουπόξυλα, ούτε που ξέρω» ανέφερε ο κ. Ρογκόζιν στη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Copyright:
2021 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Ιταλικές μπουτίκ και γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες καρδιοχτυπούν στη Ρωσία

Ρωσία: Μαζικό κύμα φυγής – Ποιές επιχειρήσεις της Δύσης αποχωρούν

Starship: Έτοιμο το «καμάρι» του Έλον Μασκ – Είναι το μεγαλύτερο διαστημόπλοιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News