The New York Times Πέμπτη 5/05/2022, 07:20 JIN YU YOUNG
THE NEW YORK TIMES

Η χώρα που θα γυρίσει τον χρόνο πίσω

Η χώρα που θα γυρίσει τον χρόνο πίσω

Όταν η Λι Τζάε-χάι πηγαίνει στις ΗΠΑ, είναι 30 ετών. Όταν γυρίζει στη Νότια Κορέα, είναι 32.

«Είναι ένα μπέρδεμα», αναφέρει η Λι, που είναι παραγωγός βίντεο στη Σεούλ και συχνά πετάει μεταξύ των δύο χωρών.

Ο λόγος είναι ότι η ηλικία στη Νότια Κορέα μετριέται με τρεις διαφορετικούς τρόπους, προσθέτοντας συχνά ένα ή δύο χρόνια στο σύστημα που χρησιμοποιείται παγκοσμίως. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει περίπλοκες καταστάσεις πολύ συχνά καθώς η ηλικία καθορίζει τους ρόλους στην κοινωνική ιεραρχία και είναι σημαντική για μερικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, όπως αυτό της ψήφου και της κατανάλωσης αλκοόλ.

Σύντομα, όμως, σχεδόν 52 εκατ. Νοτιοκορεάτες ίσως γίνουν δύο χρόνια νεότεροι, αν ο πρόεδρος Γιουν Σουκ-γέολ συνεχίσει την καμπάνια του για να βάλει τέλος στο σύστημα που χρησιμοποιεί η χώρα.

Στις 11 Απριλίου, ο Λι Γιονγκ-χο αξιωματούχος της ομάδας μετάβασης του Γιουν ανακοίνωσε ότι η αλλαγή στον τρόπο καταμέτρησης της ηλικίας θα γίνει κανονικά. Ο Γιουν Σουκ-γέολ, ο οποίος αναλαμβάνει την ηγεσία της χώρας στις 10 Μαΐου, ελπίζει να αλλάξει τον αστικό κώδικα της χώρας μέχρι το τέλος του έτους.

Η χώρα που θα γυρίσει τον χρόνο πίσω-1
O νεοεκλεγείς πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-γέολ (φωτ. Woohae Cho/Τhe New York Times)

Ο Λι Γιονγκ-χο ανέφερε ότι η αλλαγή θα ελαττώσει τη σύγχυση και θα κάνει πιο εύκολη την επικοινωνία, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς. Θα βοηθήσει επίσης στην εξάλειψη «αχρείαστων κοινωνικών και οικονομικών εξόδων», κατά τον ίδιο.

Η ακριβής προέλευση του κορεατικού ηλικιακού συστήματος είναι δύσκολο να εντοπιστεί, καθώς πηγάζει από βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις, σύμφωνα με τον καθηγητή Γιουν Ιν-τζιν, ο οποίος ειδικεύεται στην αστική κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Κορέας. «Δεν ξέρουμε ή δεν θυμόμαστε την προέλευση των κορεάτικων εθίμων», αναφέρει.

Σύμφωνα με τη μέθοδο υπολογισμού της ηλικίας που χρησιμοποιείται ευρέως στην χώρα – και ονομάζεται «κορεάτικη ηλικία» – ένα άτομο θεωρείται ότι είναι ενός έτους όταν γεννιέται και προσθέτει έναν χρόνο στην ηλικία κάθε 1η Ιανουαρίου. Αυτό ισχύει και για ένα μωρό που γεννιέται στις 31 Δεκεμβρίου, το οποίο την επόμενη μέρα θεωρείται ότι είναι 2 ετών. Αυτή η μέθοδος είναι η πιο ευρέως αναγνωρισμένη στην κοινωνία.

Η μέθοδος που χρησιμοποιεί ο υπόλοιπος κόσμος είναι ότι ξεκινάμε να μετράμε από το μηδέν κατά τη γέννηση και προστίθεται ένας χρόνος στα γενέθλια. Από το 1962, αυτό το σύστημα χρησιμοποιείται στη Νότια Κορέα για νομικούς και επίσημους σκοπούς, όπως οι ιατρικές επεμβάσεις.

Η τρίτη μέθοδος είναι γνωστή ως «ετήσια ηλικία». Κάποιος είναι 0 όταν γεννιέται, αλλά ένας χρόνος προστίθεται κάθε 1η Ιανουαρίου. Αυτό το σύστημα ισχύει για την στράτευση των νέων και για την εγγραφή στο σχολείο.

Το σχέδιο του νεοεκλεγέντα προέδρου της Νότιας Κορέας έχει την υποστήριξη του κόσμου. Σε έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Hankook Research που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο, επτά στους 10 ενήλικες ήταν υπέρ στο να μπει ένα τέλος στο σύστημα της «κορεάτικης ηλικίας».

Αν και οι νόμοι της χώρας διευκρινίζουν ποιο σύστημα μέτρησης της ηλικίας χρησιμοποιείται ανά περίσταση, πολλοί Νοτιοκορεάτες δεν γνωρίζουν καλά τους κανόνες τους. Ιστοσελίδες στο διαδίκτυο με μετρητές ηλικίας βοηθούν τον κόσμο να βρει πόσο χρονών είναι ανάλογα με το κάθε σύστημα.

«Όταν συμπληρώνω ένα έγγραφο σε κάποια δημόσια υπηρεσία ή σε κάποια ξένη πρεσβεία, δεν είμαι σίγουρη ποια ηλικία να βάλω», αναφέρει η Λι Τζάε-χάι.

Η Νότια Κορέα είναι κατά κύριο λόγο μια ιεραρχική κοινωνία και και η κατάταξη με βάση την ηλικία σε ομάδες καθορίζει τις προσδοκίες για τον ρόλο κάποιου, σύμφωνα με τον καθηγητή Γιουν. Όταν υπάρχει απόκλιση από τέτοιους ρόλους, πολλοί Κορεάτες αισθάνονται άβολα, αναφέρει ο ίδιος.

Ωστόσο, κάποιοι Κορεάτες δεν βλέπουν το όφελος από την αλλαγή του ηλικιακού συστήματος ή την ιεραρχία που βρίσκεται πίσω από αυτό.

«Ίσως είναι κουραστικό να ξέρεις όλες τις ηλικίες κάποιου, αλλά όταν αποκτήσεις μια σχέση μεγαλύτερης προς μικρότερη γενιά, η σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων καλλιεργείται πιο φυσικά», αναφέρει ο Τσουνκ Χάε-ρανγκ, ένας 63χρονος συνταξιούχος δάσκαλος από την πόλη Μπουτσεόν, έξω από τη Σεούλ.

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

To λιμάνι του μέλλοντος στη Νότια Κορέα

Οι ώρες στις οποίες είστε παραγωγικοί προδίδουν…την ηλικία σας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News