The New York Times Σάββατο 7/08/2021, 09:04 DAVID STREITFELD AND ERIN WOO
THE NEW YORK TIMES

Η αμαζονοποίηση του διαστήματος άρχισε

Η αμαζονοποίηση του διαστήματος άρχισε

Η επέτειος της προσελήνωσης της αποστολής Apollo σηματοδότησε ένα μικρό βήμα για τα διαστημικά ταξίδια και ένα τεράστιο άλμα για τους δισεκατομμυριούχους του διαστήματος. 

Ο Τζεφ Μπέζος και ο Ρίτσαρντ Μπράνσον έδειξαν τον περασμένο μήνα ότι το να φτάσεις στην άκρη του ουρανού είναι ασφαλές και πάνω από όλα μια διασκέδαση. Ο πλανήτης έχει τόσα προβλήματα που είναι ανακούφιση να ξεφύγεις από αυτόν έστω για 10 λεπτά όσο δηλαδή περίπου κράτησαν οι πτήσεις των Blue Origin και Virgin Galactic. 

Αλλά υπήρχε ένα βαθύτερο μήνυμα: Η αμαζονοποίηση του διαστήματος άρχισε πραγματικά. Αυτό που ήταν κάποτε πεδίο δράσης της κυβέρνησης είναι τώρα έδαφος των Big Tech. Οι άνθρωποι που σου πούλησαν το ίντερνετ τώρα θα σου πουλήσουν το φεγγάρι και τα άστρα. 

Ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon και έως σήμερα ο μεγαλύτερος μέτοχός της, το έκανε ξεκάθαρο στη συνέντευξη Τύπου μετά την πτήση της 20ης Ιουλίου ότι η Blue Origin άνοιξε για μπίζνες. Αν και τα εισιτήρια δεν είναι ευρέως διαθέσιμα, οι πωλήσεις για πτήσεις έχουν ήδη προσεγγίσει τα 100 εκατ. δολάρια. Ο Μπέζος δεν διευκρίνισε πόσο είναι το κόστος για τον κάθε ταξιδιώτη, αλλά είπε: «Η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη». 

Η ζήτηση ήταν πολύ υψηλή πριν ακόμη τα μέσα ενημέρωσης τρέξουν στο Τέξας για να δουν τον Μπέζος να κάνει κάτι που ο Μπράνσον είχε κάνει μία εβδομάδα νωρίτερα στο Νέο Μεξικό. Ακόμη και ο Ίλον Μασκ, επικεφαλής της ανταγωνιστικής SpaceX που έχει ανά καιρούς εκφράσει σκεπτικισμό για τα διαστημικά όνειρα του Μπέζος, έδωσε τα συγχαρητήριά του. Το ίδιο και ο Μπράνσον, που μπορεί να υπερηφανεύεται ότι η δική του πτήση ήταν πρώτη. 

Όλη αυτή η διαστημική δραστηριότητα είναι η αρχή κάτι νέου αλλά και μία επανάληψη της δεκαετίας του 1990. Στις αρχές της δεκαετίας το ίντερνετ ήταν κρατική περιουσία αφιερωμένη στην έρευνα και την επικοινωνία για λίγους. Έως τα τέλη της χάρη στον Μπέζος πρωτίστως ήταν ένα μέρος όπου ο καθένας μπορούσε να αγοράσει πράγματα. Μέσα στα επόμενα 20 χρόνια η τεχνολογία μεγάλωσε και έγινε Big Tech. Σήμερα υπάρχουν πια ανησυχίες ότι οι Amazon, Facebook, Google and Apple είναι υπερβολικά ισχυρές. 

Το αναπτυσσόμενο οικοσύστημα των start ups προσπαθεί επίσης να εκμεταλλευθεί εμπορικά το διάστημα κατασκευάζοντας τα πάντα από φθηνότερη τεχνολογία εκτόξευσης έως μικρότερους δορυφόρους για τις διαστημικές υποδομές. Το 2020 οι διαστημικές start ups προσέλκυσαν κεφάλαια 7 δισ. δολαρίων, ποσό διπλάσιο σε σχέση με το 2018. 

Η πρώτη κούρσα του διαστήματος έφερε τις ΗΠΑ απέναντι στη Σοβιετική Ένωση. Υπήρξε κριτική τότε ότι τα προβλήματα στη Γη ήταν πολύ πιο σημαντικά. Σήμερα έχουμε κάτι αντίστοιχο. Αλλά η μάχη είναι προσωπική. Μία αίτηση που απαιτούσε να μην επιτραπεί να επιστρέψει ο Μπέζος στη Γη συγκέντρωσε 180.000 ψηφιακές υπογραφές. Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν έγραψε στο Twitter: «Έφτασε η ώρα για τον Μπέζος να ασχοληθεί με τις δουλειές εδώ στη Γη και να πληρώσει το μερίδιο που του αναλογεί σε φόρους». Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Μπέζος είπε ότι οι επικριτές του «έχουν εν πολλοίς δίκαιο». «Πρέπει να κάνουμε και τα δύο» σημείωσε. 

Ο Μπράνσον αρχίζει και νέες διαστημικές περιπέτειες. Η Space X αναπτύσσει το Starship, αρκετά μεγάλο για να φτάσει στον Άρη, και τη Starlink, θυγατρική δορυφορικού ίντερνετ, που έχει ως στόχο να παράγει κέρδη για να χρηματοδοτηθούν τα σχέδια για τον Άρη. Η NASA στηρίζεται στην SpaceX για πυραύλους και κάψουλες προκειμένου να στέλνει αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Πρόσφατα της έδωσε και το συμβόλαιο για το πρόγραμμα επιστροφής στη Σελήνη. Η Blue Origin και η Dynetics το διεκδίκησαν επίσης. Οι δισεκατομμυριούχοι παίζουν για να κερδίσουν. 

Η Kenneth Chang συνέβαλε στο ρεπορτάζ. 

Copyright:
2021 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News