The New York Times Τρίτη 3/08/2021, 12:19 ISAYEN HERRERA 
AND MERIDITH KOHUT
THE NEW YORK TIMES

Εναποθέτοντας τις ελπίδες στον γιατρό των φτωχών

Εναποθέτοντας τις ελπίδες στον γιατρό των φτωχών

Οι πιστοί είχαν αρχίσει να φτάνουν πριν ξημερώσει, με το τραγούδι των πουλιών και τους ήχους της καμπάνας να τους συνοδεύουν. Είχαν περάσει από δύσβατα μονοπάτια στα παιδιά για να αποτίσουν φόρο τιμής στο άγαλμα ενός γιατρού με το χέρι απλωμένο προς εκείνους που έχουν ανάγκη. Πολλοί έφτασαν με τα πόδια, αφού οι ελλείψεις βενζίνης δοκιμάζουν τη χώρα.

Ο Ντέιβις Βάσκεζ έφτασε, έδειξε στον μοναχογιό του το άγαλμα του γατρού και τα μάτια του γέμισαν δάκρυα από συγκίνηση, καθώς το παιδί του ήταν αρκετά καλά για να δείξει την ευγνωμοσύνη του. Πριν από λίγους μήνες μόλις ο 14χρονος του ήταν σε κώμα, σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ύστερα από τροχαίο με μοτοσυκλέτα. Οι γιατροί δεν περίμεναν να ζήσει. 

Τρομοκρατημένος ο Βάσκεζ έφτασε με το φορτηγό του στην μικρή πόλη Ισνοτού για να προσευχηθεί μπροστά στο τεράστιο άγαλμα από λευκό μάρμαρο του Δρ. Χοσέ Γκρεγκόριο Ερνάντες, που είναι γνωστός σε όλη τη Βενεζουέλα ως «Γιατρός των Φτωχών».  Επί δεκαετίες πολίτες από όλη τη χώρα καταφεύγουν στο Ισνοτού ζητώντας από το Ερνάντες να θεραπεύσει τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Όταν οι πιστοί θεωρούν ότι βρήκαν τη θεραπεία με παρέμβαση του γιατρού, βάζουν τάματα πάνω στο άγαλμα. Χιλιάδες μικρά πλακίδια με ευχαριστίες, που περιγράφουν επιτυχείς επεμβάσεις και θαύματα, έχουν τοποθετηθεί από τη δεκαετία του 1960. Υπάρχει πια ελάχιστος χώρος για άλλα. 

Γεννημένος στο Ισνοτού το 1864 ο Ερνάντες σπούδασε ιατρική στο Παρίσι. Αργότερα η κυβέρνηση της Βενεζουέλας του ζήτησε να βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό του εθνικού συστήματος υγείας. Η φήμη του για μεγάλες δωρεές στο σύστημα υγείας και για παροχή δωρεάν υπηρεσιών σε χιλιάδες ευάλωτους ασθενείς στο Καράκας, την πρωτεύουσα, του χάρισαν διαστάσεις μύθου. 

Σκοτώθηκε το 1919 όταν ένα αυτοκίνητο τον χτύπησε ενώ περνούσε τον δρόμο. Ήταν η εποχή της πανδημίας της γρίπης. Είχε μόλις βγει από ένα φαρμακείο για να πάει φάρμακα σε μία ηλικιωμένη γυναίκα. To πρόσωπό του είναι πια στοιχείο της κουλτούρας της Βενεζουέλας. Όπως σχολιάζει ο Ντανιέλ Εσπάρτσα οι πολίτες που έχουν χάσει την πίστη τους τόσο στο καθεστώς Μαδούρο όσο και στην αντιπολίτευση μπορούν να συμφωνήσουν ότι ο Ερνάντες τους καλύπτει την κεντρική τους ανάγκη: υγεία.

«Είναι ένας πολίτης που βρέθηκε στην υπηρεσία των άλλων πολιτών και αυτό είναι ένα ιδεώδες που μοιράζονται και τα δύο κόμματα. Είμαστε ορφανοί από πρότυπα. Και έτσι καλύπτει το κενό ο Χοσέ Γκρεγκόριο» λέει. 

Το 1986 ανακηρύχθηκε όσιος και το περασμένο καλοκαίρι, έναν αιώνα μετά το θάνατό του, ήρθε η αγιοποίηση από τον Πάπα Φραγκίσκο. Η τελετή πραγματοποιήθηκε αυτή την άνοιξη. Ο πάπας δεν παρέστη αλλά έστειλε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο οποίο περιέγραφε τον Ερντάντες ως «πρότυπο αγιοσύνης αφιερωμένο στην υπεράσπιση της ζωής». «Προσεύχομαι στον ευλογημένο Χοσέ Γκρεγκόριο Ερνάντες για όλους εσάς» πρόσθεσε. 

«Μου έδωσε πίσω τη ζωή μου. Είμαι ευγνώμων γιατί με γιάτρεψε, έχει γιατρέψει πολλούς. Και θα συνεχίσει να το κάνει» λέει ο Ντέιβι Ραφαέλ. 

Copyright:
2021 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News