The New York Times Δευτέρα 6/05/2024, 17:21
ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ

Φόβος για τις πτήσεις; «Όλα είναι φυσιολογικά»

Φόβος για τις πτήσεις; «Όλα είναι φυσιολογικά»

Μόλις η πτήση 9240 της British Airways απογειώθηκε στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου, ακούστηκε ένας διαπεραστικός, τρομακτικός ήχος, σαν σειρήνα. Η έντασή του ανέβηκε και έπειτα σίγασε, με αποτέλεσμα να επικρατήσει ανησυχητική ηρεμία στο αεροσκάφος (μήπως ήταν υπερβολική η ηρεμία;)

Τι ήταν αυτός ο ήχος; Εικόνες καταστροφικών σεναρίων -πουλιά, βλάβη στον κινητήρα, εξαρτήματα να χάνονται στον αέρα- πέρασαν από το μυαλό των επιβατών. Στο αεροπλάνο επικράτησε ανησυχία. Στη συνέχεια όμως, μια φωνή ακούστηκε ήρεμα στο μεγάφωνο. «Όλα είναι φυσιολογικά. Το αεροπλάνο είναι εντάξει», είπε.

Αυτό το συναισθηματικό «ρόλερ κόστερ» μιας πτήσης, ενός κύκλου 35 λεπτών που ξεκίνησε και τελείωσε στο Heathrow, ήταν η κλιμάκωση του σεμιναρίου της British Airways με τίτλο «Flying With Confidence» («Πετώντας με αυτοπεποίθηση»).

Το σεμινάριο, το οποίο κοστίζει περίπου 500 δολάρια, περιλαμβάνει πληροφορίες για το μηχανολογικό κομμάτι και τη λειτουργία ενός αεροσκάφους. Υπάρχει επίσης μια ενότητα για το πώς εκπαιδεύονται οι πιλότοι να αντιμετωπίζουν διάφορα σενάρια -όπως αποσυμπίεση της καμπίνας, δυσλειτουργία του εξοπλισμού προσγείωσης και ξαφνικές ριπές αέρα στον αεροδιάδρομο, οι οποίες υποχρεώνουν τον πιλότο να επαναφέρει το αεροσκάφος στον αέρα. Η μέρα τελειώνει όταν οι συμμετέχοντες -ή τουλάχιστον όσοι έχουν απομείνει- επιβιβάζονται σε ένα κανονικό αεροσκάφος για μία πραγματική πτήση.

Σύμφωνα με ειδικούς, έως και 40% όλων των επιβατών ανησυχεί έστω και λίγο στις πτήσεις και όσοι έχουν σοβαρή φοβία χωρίζονται κατά βάση σε δύο κατηγορίες. Περίπου το 20% έχει «ένα υποκείμενο άγχος, το οποίο παρουσιάζεται σαν φόβος για τις πτήσεις», δήλωσε ο Douglas Boyd, ερευνητής στον κλάδο της αεροπλοΐας. Ένα 70-75%, δήλωσε, «πιστεύει ότι θα συμβεί κάτι κακό στο αεροπλάνο». (Οι υπόλοιποι έχουν έναν συνδυασμό ανησυχιών).

Τα αεροπλάνα είναι αντικειμενικά χαμηλού ρίσκου και το 2023 ήταν το ασφαλέστερο έτος στην ιστορία για εμπορικές πτήσεις, συμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ). Ωστόσο, ο φόβος για τις πτήσεις δεν είναι παράλογος, δεδομένων των δημοσιευμάτων για δυσλειτουργίες αεροσκαφών, για υπερφορτωμένους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και της αίσθησης ότι η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τις αναταράξεις.

Αρκετές αεροπορικές, συμπεριλαμβανομένης της Air France, της Lufthansa και της Virgin, προσφέρουν προγράμματα για όσους φοβούνται τις πτήσεις, αλλά το σεμινάριο της British Airways διενεργείται εδώ και τουλάχιστον 35 χρόνια.

Μετά την παρουσίαση των «σκληρών» ειδήσεων, υπήρξε μια ενότητα χαλάρωσης και μείωσης του φόβου και του άγχους με την καθοδήγηση της ψυχολόγου δρος Jan Smith. Κάποια στιγμή όμως ήρθε η ώρα να μπει ο κόσμος στο αεροπλάνο, πλην αρκετών αναστατωμένων ατόμων που έφυγαν στο διάλειμμα. 

Όλοι οι υπόλοιπο κάθισαν στις θέσεις τους. Κάποιοι άρχισαν να ανασαίνουν πολύ γρήγορα, να επαναλαμβάνουν ενθαρρυντικά λόγια και σε μερικές περιπτώσεις να κλαίνε κανονικά. Μια γυναίκα προσπάθησε να αποσπάσει την προσοχή της με το βιβλίο «No Plan B».

«Δεν μου αρέσει καθόλου, μα καθόλου να βρίσκομαι στον αέρα», είπε.

Ο κυβερνήτης Steve Allright, ο πιλότος της πτήσης, εξηγούσε τι βλέπουν οι επιβάτες από τα παράθυρα και τι σημαίνουν οι διάφοροι ήχοι – το Millennium Dome, το αεροδρόμιο Gatwick, τους ήχους των πτερυγίων και όταν σβήνει ο αυτόματος πιλότος.

Όσο το αεροσκάφος ξεκίνησε την προσγείωση, ορισμένοι έβγαζαν φωτογραφίες ως απόδειξη ότι πετάξανε.

«Είμαι ευχαριστημένη και μόνο που δεν έκανα εμετό», είπε η κυρία που διάβαζε το βιβλίο. «Πολύ θα ήθελα ένα τσιγάρο».

Απεναντίας, ένας άλλος επιβάτης είπε: «Είμαι σε τρελή υπερδιέγερση».

Copyright:
2024 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Μεγαλώνει η κρίση της Boeing – Προβλήματα και σε άλλους τύπους αεροπλάνων;

IATA: Το 2023 η ασφαλέστερη χρονιά για τις εμπορικές πτήσεις

Η Βασίλισσα των Αιθέρων – Το αεροπλάνο που επέτρεψε στους «κοινούς θνητούς» να δουν τον κόσμο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News