Κόσμος Τετάρτη 28/02/2024, 16:03
ΚΟΣΜΟΣ

IATA: Το 2023 η ασφαλέστερη χρονιά για τις εμπορικές πτήσεις

IATA: Το 2023 η ασφαλέστερη χρονιά για τις εμπορικές πτήσεις

To 2023 ήταν η ασφαλέστερη χρονιά για τον κλάδο των εμπορικών πτήσεων, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), που ανέβασαν ακόμη υψηλότερα τον πήχυ στο ιστορικό ασφαλείας των επιβατικών αεροσκαφών.

Ειδικότερα, στις 37,7 εκατ. πτήσεις που διενεργήθηκαν πέρυσι δεν υπήρξε κανένα δυστύχημα. Υπενθυμίζεται ότι το 2022 είχε σημειωθεί ένα πολύνεκρο δυστύχημα.

Εκτός αυτού, δεν καταγράφηκε καμία σοβαρή ζημία σε αεροσκάφος. Έτσι, ο ρυθμός των ατυχημάτων υποχώρησε σε ένα ανά 1,26 εκατ. εμπορικές πτήσεις το 2023, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία.

Πρόκειται για τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης ασφαλείας της ΙΑΤΑ, τα οποία δημοσιεύονται έπειτα από μία σχετικά ταραχώδη εκκίνηση του έτους για τον κλάδο των εμπορικών αερομεταφορών. Ειδικότερα, στις 2 Ιανουαρίου η σύγκρουση ενός Airbus SE A350 και ενός αεροπλάνου της ακτοφυλακής σε αεροδιάδρομο του ιαπωνικού αεροδρoμίου Haneda άφησε πέντε νεκρούς. Έπειτα από μερικές ημέρες, αποκολλήθηκε παράθυρο κατά τη διάρκεια πτήσης της Alaska Airlines με Boeing 737 Max 9, όπου ευτυχώς δεν υπήρξαν νεκροί.

«Δύο αξιοσημείωτα ατυχήματα τον πρώτο μήνα του 2024 δείχνουν ότι ακόμα κι αν οι πτήσεις είναι ανάμεσα στις ασφαλέστερες δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κάποιος, υπάρχει πάντοτε περιθώριο βελτίωσης», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της IATA, Willie Walsh.

Στην κλίμακα ασφαλείας, τα στροβιλοελικοφόρα ήταν πιο επικίνδυνα πέρυσι, καθώς σημειώθηκε ένα δυστύχημα στο Νεπάλ με 72 νεκρούς. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ryanair: Τα εισιτήρια το καλοκαίρι θα είναι έως και 10% ακριβότερα]

Δεν αρκούν μόνο οι βαλίτσες: Η Finnair θέλει να ζυγίσει και τους επιβάτες της

Τέλος το δίπολο στα αεροπλάνα: Οι κρίσεις της Boeing «τρέφουν» την Airbus

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News