ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

O Πύργος του Άιφελ «ψήλωσε» κατά 6 μέτρα

Έβαλαν νέα κεραία

O Πύργος του Άιφελ «ψήλωσε» κατά 6 μέτρα

Πάνω από 133 χρόνια μετά την ολοκλήρωσή του, ο Πύργος του Άιφελ συνεχίζει να «ψηλώνει». Το ύψος στο ψηλότερο κτίριο του Παρισιού αυξήθηκε κατά 6 μέτρα την Τρίτη, αφότου μια νέα κεραία τοποθετήθηκε στην κορυφή του.

Πλέον, ο Πύργος του Άιφελ έχει ύψος 330 μέτρα. Η κεραία DAB+ (ψηφιακού ήχου για ραδιόφωνο) τοποθετήθηκε στην κορυφή του έπειτα από μια εντυπωσιακή επιχείρηση, η οποία διάρκεσε μόλις 10 λεπτά, με αερομεταφορά της με ελικόπτερο.

«Δεν έχω σταματήσει να μεγαλώνω από 1889! Σήμερα γιορτάζουμε ένα νέο ιστορικό κεφάλαιο: Την εγκατάσταση μιας νέας κεραίας που με κάνει ψηλότερο από τα 324 στα 330 μέτρα!» γράφει σχετική ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του Άιφελ στο Twitter.

 

Μετά την κατασκευή του στα τέλη του 19ου αιώνα, το σήμα-κατατεθέν της γαλλικής πρωτεύουσας είχε γίνει η ψηλότερη κατασκευή που είχε φτιάξει ο άνθρωπος στον κόσμο.

Κράτησε αυτό τον τίτλο για τέσσερις δεκαετίες και τον έχασε από το Κτίριο Κράισλερ στη Νέα Υόρκη, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1929.

Λίγοι γνωρίζουν ότι πέρα από τουριστικό αξιοθέατο, οι κεραίες που υπάρχουν στην κορυφή του Πύργου του Άιφελ είναι απολύτως χρήσιμες και χρησιμοποιούνται για μεταδόσεις εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια.

Το ύψος του πύργου έχει αλλάξει αρκετές φορές, καθώς αντικαθίστανται οι κεραίες που έχουν παλαιώσει.

Σημειώνεται ότι όταν είχε πρωτοκατασκευαστεί, οι Παριζιάνοι δεν είχαν ενθουσιαστεί με τον Πύργο του Άιφελ καθώς θεωρήθηκε αντιαισθητικός.

Το όνομά του το πήρε από τον κατασκευαστή του, τον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News