ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Είδος πολυτελείας ο καφές

Είδος πολυτελείας ο καφές

Σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών παραμένει η τιμή του καφέ στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, κατατάσσοντας το αγαπημένο ρόφημα στα… είδη πολυτελείας.  

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο καφές τους τελευταίους 12 μήνες υφίσταται την «τέλεια καταιγίδα», η οποία δεν πρόκειται να κοπάσει άμεσα.  

Το σημαντικότερο πρόβλημα συνίσταται στη μείωση των αποθεμάτων, καθώς η Νο.1 παραγωγός χώρα, δηλαδή η Βραζιλία, αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα. Μετά την ξηρασία του καλοκαιριού, ο χειμώνας προκάλεσε εκτεταμένα φαινόμενα παγετού, καταστρέφοντας ολοσχερώς πολλές καλλιέργειας.  

Μάλιστα, οι ειδικοί εξηγούν ότι πέραν της φετινής σοδειάς, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες θα επηρεάσουν και τις επόμενες σοδειές, ιδίως αυτή του 2022.  

Πέραν όλων αυτών, οι αναταράξεις στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της ζήτησης, επιτείνουν τις πιέσεις στις τιμές του καφέ.  

Την ίδια ώρα, αβεβαιότητα προκαλείται τόσο από τον εμφύλιο πόλεμο στην Αιθιοπία, μία βασική εξαγωγική χώρα , όσο και από τις υγειονομικές προκλήσεις της Νο.2 παραγωγού χώρας, του Βιετνάμ, το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει μια νέα έξαρση της πανδημίας. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News