ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Ταϊβάν: Περιμένοντας την εισβολή

Ταϊβάν: Περιμένοντας την εισβολή

Είναι ένα ήσυχο πρωινό του Σεπτεμβρίου στην Ταϊβάν. Και ξαφνικά, οι σειρήνες του πολέμου ηχούν και οι 23,5 εκατ. κάτοικοι του νησιού είναι σε απόλυτο αναβρασμό. Δέχονται επίθεση. Το περιστατικό αυτό δεν συνέβη στην πραγματικότητα. Ήταν μία άσκηση προσομοίωσης.

Καθώς η κόντρα με την Κίνα (που την θεωρεί δικό της έδαφος) κορυφώνεται, οι πολίτες της Ταϊβάν εκπαιδεύονται για το πώς θα αντισταθούν σε περίπτωση μίας εισβολής, όπως μεταδίδει ο Guardian. 

Ταϊπέι και Πεκίνο είναι σε τροχιά σύγκρουσης και στο οικονομικό πεδίο. Η Ταϊβάν κατέθεσε αίτηση για ένταξη στην μεγάλη εμπορική συμφωνία του Ειρηνικού (CPTPP) μία μόλις εβδομάδα ύστερα από ανάλογη κίνηση της Κίνας. Και τα 11 μέλη της CPTPP, των οποίων οι οικονομίες ήδη καλύπτουν το 13,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ (13,5 τρισ. δολάρια) καλούνται να τηρήσουν λεπτές ισορροπίες.

Η Κίνα θεωρείται βέβαιο ότι θα πιέσει για απομόνωση της Ταϊβάν. Αλλά η στάση της συμμαχίας του Ειρηνικού (που περιλαμβάνει χώρες αρκετά επιφυλακτικές έναντι του Πεκίνου) δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ήδη μερίδα αναλυτών θυμίζει ότι υπάρχει και ένα προηγούμενο αποδοχής και των δύο αντιπάλων. Κίνα και Ταϊβάν εντάχθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου με έναν μόλις μήνα διαφορά πριν από περίπου 20 χρόνια. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News