Σαν Σήμερα Κυριακή 17/07/2022, 09:21
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Το σήμα κατατεθέν της χαράς μικρών και μεγάλων ανοίγει τις πόρτες του

Το σήμα κατατεθέν της χαράς μικρών και μεγάλων ανοίγει τις πόρτες του

Ήταν 17 Ιουλίου του 1955 όταν άνοιξε τις πόρτες του ένα πάρκο το οποίο έμελλε να φέρει επανάσταση στην οικογενειακή ψυχαγωγία, από έναν άνθρωπο ο οποίος είχε ήδη φροντίσει να καταθέσει τα διαπιστευτήριά του στη βιομηχανία του κινηματογράφου.

Εκείνη την ημέρα στο Άναχαϊμ στην πολιτεία της Καλιφόρνια ανοίγει τις πόρτες η Disneyland, μια εγκατάσταση που άλλαξε την αντίληψη στην οικογενειακή ψυχαγωγία και φυσικά έχει μείνει στην ιστορία.

Το σήμα κατατεθέν της χαράς μικρών και μεγάλων ανοίγει τις πόρτες του-1

H ιστορία πίσω από τη δημιουργία

Για τον δημιουργό της, τον Ουόλτ Ντίσνεϊ η έμπνευση ήρθε από τις επισκέψεις που έκανε σε παρόμοια πάρκα στις ΗΠΑ, τα οποία όμως σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσαν να συγκριθούν με αυτό που εμφάνισε στον κόσμο η Disneyland.

Αρχικά, σκέφτηκε να φτιάξει ένα πάρκο, ως τουριστική ατραξιόν, στα στούντιο της εταιρείας στο Μπέρμπανκ, όμως σύντομα εγκατέλειψε την ιδέα αυτή καθώς ο χώρος ήταν πολύ περιορισμένος για ένα τέτοιο εγχείρημα. Με τη βοήθεια συμβούλων το 1953, αγόρασε την έκταση στο Άναχαϊμ. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1954 και μετά από ένα χρόνο στις 17 Ιουλίου του 1955, πρωτοπαρουσιάστηκε.

Η επίσημη πρώτη καλύφθηκε τηλεοπτικώς ζωντανά από το παναμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ABC και ήταν αυστηρά για τα μέσα ενημέρωσης και όσους είχαν προσκληθεί.

Σχεδόν 28.000 παρευρέθηκαν εκείνη την ημέρα, ωστόσο μόνο οι μισοί είχαν προσκλήσεις, με τον αστικό μύθο να λέει ότι κάποιοι πήδηξαν τους φράχτες προκειμένου να εισέλθουν.

Το σήμα κατατεθέν της χαράς μικρών και μεγάλων ανοίγει τις πόρτες του-2
Οι δύο πρώτοι επίσημοι επισκέπτες στη Disneyland

Για το ευρύ κοινό το πάρκο θα ήταν διαθέσιμο την επόμενη ημέρα.

Το σήμα κατατεθέν της χαράς μικρών και μεγάλων ανοίγει τις πόρτες του-3

Από τη στιγμή που άνοιξε, έχουν γίνει πολλές επεκτάσεις ενώ έχουν προστεθεί και διάφορες θεματικές ενότητες όπως το New Orleans Square, το 1966, το Critter Country, το 1972 και το Mickey’s Toontown το 1993. Η πρώτη Disneyland είναι το θεματικό πάρκο με τις περισσότερες επισκέψεις παγκοσμίως, καθώς το έχουν επισκεφτεί από τη στιγμή που άνοιξε περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ωστόσο δεν είναι πλέον το πιο επισκέψιμο πάρκο ετησίως, καθώς οι περί των 18 εκατ. επισκεπτών είναι ένας αριθμός που υπολείπεται κατά πολύ των 58 εκατ. που επισκέπτονται το «αδελφό» Disney Park στο Ορλάντο στην πολιτεία της Φλόριντα.

Το σήμα κατατεθέν της χαράς μικρών και μεγάλων ανοίγει τις πόρτες του-4

Άλλωστε πλέον η Disneyland αριθμεί πέντε ακόμη «αδελφάκια», Ορλάντο, Παρίσι, Τόκιο, Χονγκ Κονγκ και Σαγκάη με ένα σύνολο 12 θεματικών πάρκων.

Το σήμα κατατεθέν της χαράς μικρών και μεγάλων ανοίγει τις πόρτες του-5

Οι επισκέπτες συρρέουν κατά εκατομμύρια κάθε χρόνο, για να περάσουν μια αξέχαστη εμπειρία, η οποία στο κλείσιμο κάθε ημέρας ολοκληρώνεται με την περιβόητη παρέλαση των ηρώων της Disney και το φαντασμαγορικό σόου με τα βεγγαλικά.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τα μυστικά της Disney αποκαλύπτονται: Γιατί ο Ντόναλντ Ντακ είναι πάντα θυμωμένος

O Superman αξίζει εκατομμύρια – Γιατί οι δημιουργοί του πήραν μόνο πενταροδεκάρες;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News