Σαν Σήμερα Σάββατο 4/06/2022, 08:15
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Kίνα: Σιωπηρή η 33η επέτειος από την αιματηρή καταστολή στην πλατεία Τιενανμέν

Kίνα: Σιωπηρή η 33η επέτειος από την αιματηρή καταστολή στην πλατεία Τιενανμέν

4 Ιουνίου 1989:

Το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς γράφει μία από τις πιο «μαύρες σελίδες» στην ιστορία του: έστειλε στρατιώτες και άρματα μάχης να καταστείλουν τους ανθρώπους που επί εβδομάδες είχαν καταλάβει την πλατεία Τιενανμέν, διαδηλώνοντας ειρηνικά υπέρ της δημοκρατίας και κατά της διαφθοράς. Από την καταστολή του κινήματος σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, περισσότεροι από χίλιοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Οι διαδηλωτές, φοιτητές στην πλειονότητά τους, είχαν καταλάβει την πλατεία αρκετές εβδομάδες πριν, αρνούμενοι να απομακρυνθούν χωρίς να έχει ικανοποιηθεί το αίτημά τους για δημοκρατική μεταρρύθμιση του καθεστώτος. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν με τη πορεία φοιτητών στην μνήμη του πρώην γ.γ. του ΚΚΚ Χου Γιάο Μπάνγκ, ο οποίος είχε αποβιώσει μία εβδομάδα πριν.

Σήμερα, η Κίνα ετοιμάζεται να περάσει την 33η επέτειο από την αιματηρή καταστολή στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου χωρίς την παραμικρή εκδήλωση προς τιμή των θυμάτων, κυρίως στο Χονγκ Κονγκ όπου η αστυνομία έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε συγκέντρωση θα είναι παράνομη.

Εδώ και 33 χρόνια οι κινεζικές αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να σβήσουν τα γεγονότα στην Τιενανμέν από τη συλλογική μνήμη των Κινέζων: το γεγονός δεν αναφέρεται στα βιβλία της Ιστορίας, ενώ οι συζητήσεις στο διαδίκτυο για το θέμα λογοκρίνονται συστηματικά.

Το ζήτημα παραμένει ταμπού στην ηπειρωτική Κίνα.

Μέχρι το 2020 το το Χονγκ Κονγκ ήταν η μόνη περιοχή της Κίνας όπου γίνονταν ανεκτές εκδηλώσεις και αποτίσεις φόρου τιμής στα θύματα της Τιενανμέν. Τη χρονιά εκείνη το Πεκίνο επέβαλε στην ημιαυτόνομη επαρχία δρακόντεια νομοθεσία περί εθνικής ασφάλειας η οποία έχει στόχο να καταπνίξει οποιαδήποτε φωνή διαφωνίας, μετά τις τεράστιες φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις του 2019.

Έκτοτε οι τοπικές αρχές προσπαθούν να σβήσουν οποιοδήποτε ίχνος ανάμνησης της Τιενανμέν.

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News