Σαν Σήμερα Τετάρτη 1/06/2022, 07:11
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

CNN: Ο Ted Turner, οι αϋπνίες και πώς γεννήθηκε το «παγκόσμιο χωριό»

CNN: Ο Ted Turner, οι αϋπνίες και πώς γεννήθηκε το «παγκόσμιο χωριό»

1 Ιουνίου 1980 

Ξεκινά να εκπέμπει το CNN (Cable News Network), ο πρώτος 24ωρος τηλεοπτικός σταθμός. Το δίκτυο του εκκεντρικού επιχειρηματία Ted Turner ανέτρεψε τον κανόνα εκείνης της εποχής, που ήθελε τις ειδήσεις να μεταδίδονται σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και έμαθε στον κόσμο να παρακολουθεί live τις εξελίξεις την ώρα που συμβαίνουν. Κυρίως, όμως, εκδημοκράτισε την πληροφορία, άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο η Αμερική (και ενδεχομένως όλος ο κόσμος) βλέπει τον εαυτό της και δημιούργησε το λεγόμενο «παγκόσμιο χωριό». 

O Ted Turner ξεκίνησε την καριέρα του από τις διαφημιστικές ταμπέλες, καθώς κληρονόμησε την επιχείρηση του πατέρα του όταν εκείνος αυτοκτόνησε. Όταν επεκτάθηκε στην τηλεόραση, αγοράζοντας τον τηλεοπτικό σταθμό WTCG στην Ατλάντα, αρχικά δεν ήθελε καν να έχει ειδήσεις στο κανάλι του. Όμως, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (Federal Communications Commission – FCC)  απαιτούσε από τους τηλεοπτικούς σταθμούς να έχουν έναν ελάχιστο χρόνο εκπομπής ειδήσεων και έτσι, εκείνος σκέφτηκε να βάλει το δελτίο στο βραδινό πρόγραμμα, για να «χαθεί» σε ώρα χαμηλής τηλεθέασης, αλλά και να το κάνει κάπως χιουμοριστικό.

Δεν είχε προβλέψει ότι αυτό το δελτίο θα αποκτούσε κοινό ανάμεσα στους ξενύχτηδες και όσους υποφέρουν από αϋπνίες. Ήταν αυτή η επιτυχία του νυχτερινού δελτίου ειδήσεων που έδωσε στον Turner την ιδέα για το CNN.

Όταν ιδρύθηκε το CNN, στο τηλεοπτικό τοπίο κυριαρχούσαν τα τρία μεγάλα δίκτυα: ABC, CBS και NBC. Το κανάλι του Turner ξεκίνησε με 1,7 εκατ. συνδρομητές, ετήσιο μπάτζετ 30 εκατ. δολαρίων και ένα προσωπικό από μερικές εκατοντάδες νεαρούς και χωρίς εμπειρία εργαζόμενους.

CNN: Ο Ted Turner, οι αϋπνίες και πώς γεννήθηκε το «παγκόσμιο χωριό»-1
φωτ.: AP

«Γιατί να διαλέξει κάποιος έναν ερασιτεχνικό ειδησεογραφικό οργανισμό που μόλις ξεκινά απέναντι σε μια επιχείρηση σαν τη δική μας, που συνεχίζει εδώ και 50 χρόνια και ξοδεύει 100 με 150 εκατ. δολάρια τον χρόνο;», ρωτούσε ο τότε πρόεδρος του CBS, Bill Leonard, σύμφωνα με το βιβλίο «CNN: The Inside Story». 

Ο Leonard, όπως και οι υπόλοιποι που ασχολούνταν με τα τηλεοπτικά τότε, πόνταραν στην ψυχαγωγία και αδυνατούσαν να προβλέψουν την ανταπόκριση που θα έδειχνε το κοινό στην live κάλυψη των breaking news.

Το CNN έκανε επιτυχία, όμως το να πετύχει την αξιοπιστία αλλά και την κερδοφορία αποδείχθηκε δυσκολότερο.

Τα πρώτα εκείνα χρόνια, η «πιάτσα» το αποκαλούσε κοροϊδευτικά «Chicken Noodle Network», για τις φθηνές παραγωγές και τις γκάφες που γίνονταν στον αέρα. 

Τα πέντε πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, το CNN έγραψε ζημιές 77  εκατ. δολαρίων. Και χρειάστηκε να έρθει το 1985 για να πετύχει τα πρώτα του λειτουργικά κέρδη, ύψους 13 εκατ. δολαρίων.

Το όνομά του συνδέθηκε για πάντα με την live κάλυψη του πολέμου στον Περσικό Κόλπο το 1991 και με την έλευση του 21ου αιώνα το δίκτυο είχε πια ένα κοινό 165 εκατομμυρίων νοικοκυριών σε όλο τον κόσμο. 

Ο ίδιος ο Ted Turner, πάντως, πούλησε την εταιρεία του στην Time Warner το 1996 και αποχώρησε από το διοικητικό της συμβούλιο το 2000. 

Έκτοτε, αφιέρωσε την ενέργεια και την περιουσία του σε πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και την ειρήνη. «Άλλαξα και έγινα από άνθρωπος του πολέμου, άνθρωπος της ειρήνης», έχει πει. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ο «πατέρας» του binge: Πώς ο Τεντ Σαράντος κόλλησε την ανθρωπότητα στην τηλεόραση

Το προϊόν που άλλαξε τον κόσμο και η καλύτερη διαφήμιση όλων των εποχών

Γυρίζει σελίδα το BBC: Στροφή προς το ψηφιακό μοντέλο με απολύσεις 1.000 εργαζομένων

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News