Σαν Σήμερα Κυριακή 27/02/2022, 08:22
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο πόλεμος των 100 ωρών και η πρώτη ζωντανή τηλεοπτική ανταπόκριση

Ο πόλεμος των 100 ωρών και η πρώτη ζωντανή τηλεοπτική ανταπόκριση

Έχει επονομαστεί ως «Επιχείρηση: Καταιγίδα της Ερήμου», «Ο Πρώτος Πόλεμος του Περσικού» και η «Μητέρα Όλων των Μαχών», για τον τότε ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

Αυτός είναι ο πόλεμος στο Κουβέιτ, μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων με ηγέτιδα χώρα τις ΗΠΑ και των στρατευμάτων του Ιράκ, που είχαν εισβάλλει λίγους μήνες νωρίτερα.

Διήρκησε 100 ώρες μεταξύ 24 και 27 Φεβρουαρίου το 1991, όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ. Τζορτζ Μπους, διέταξε κατάπαυση πυρός, κυρίως όμως πρόκειται για τον πρώτο πόλεμο στην ιστορία που μεταδόθηκε ζωντανά στους τηλεοπτικούς δέκτες από το αμερικανικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο, CNN. Οι εικόνες με τους δημοσιογράφους του καναλιού να κάνουν ρεπορτάζ τις βραδινές ώρες με φόντο τους αμερικανικούς πυραύλους στον ουρανό, έχουν μείνει ανεξίτηλες στο μνήμες όσων τις παρακολούθησαν.

Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση από μια πολεμική σύρραξη, παρά μόνο στιγμιότυπα και μονταρισμένα πλάνα. Αξέχαστες επίσης θα μείνουν οι εικόνες των φλεγόμενων πετρελαιοπηγών, στις οποίες έβαλαν φωτιά οι Ιρακινοί όταν η πλάστιγγα της σύρραξης έγειρε εις βάρος τους. Άλλωστε το πετρέλαιο ήταν η αφορμή για να εισβάλλει το Ιράκ στο Κουβέιτ.

Ο πόλεμος των 100 ωρών και η πρώτη ζωντανή τηλεοπτική ανταπόκριση-1

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε πολλές αναφορές ως ημερομηνία λήξης του αναφέρεται η 28η Φεβρουαρίου, όταν ο Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε τη λήξη της πολεμικής σύγκρουσης, ωστόσο στην πολεμική σύρραξη είχε δοθεί τέλος από τις 27 Φεβρουαρίου, με την επίσημα εντολή του Αμερικανού προέδρου για κατάπαυση πυρός, εξού και έχει δοθεί η επωνυμία «Ο πόλεμος των 100 Ωρών» (όρος που δεν χρησιμοποιείται πολύ για να μην συγχέεται με τον πόλεμο των 100 ωρών ανάμεσα στην Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ, ένας πόλεμος που ξέσπασε με αφορμή έναν αγώνα ποδοσφαίρου ανάμεσα στις δύο χώρες).

Το χρονικό του πρώτου πολέμου στον Περσικό Κόλπο αρχίζει στις 2 Αυγούστου του 1990, όταν το Ιράκ με την πρόσβαση ότι το Κουβέιτ διεξάγει γεωτρήσεις για την άντληση πετρελαίου υπό κλίση, κλέβοντας πετρέλαιο από τα κοιτάσματα του Ιράκ. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Κουβέιτ ότι η παραγωγή του έχει αυξηθεί κατά 40%.

Με την εισβολή του Ιράκ, αμέσως συστάθηκε μια συμμαχική δύναμη 35 κρατών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και η οποία στις 29 Νοεμβρίου του 1990 εξασφάλισε το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για στρατιωτική επέμβαση στο Κουβέιτ. Συγχρόνως δόθηκε διορία στο Ιράκ έως τις 15 Ιανουαρίου του 1991 για να αποσύρει τις στρατιωτικές τους δυνάμεις από το εμιράτο, κάτι που δεν έκανε.

Ο πόλεμος των 100 ωρών και η πρώτη ζωντανή τηλεοπτική ανταπόκριση-2

Αφού είχε προηγηθεί ο βομβαρδισμός του Ιράκ από τον Ιανουάριο, στις 24 Φεβρουαρίου οι συμμαχικές δυνάμεις εφορμούν για την απελευθέρωση του Ιράκ.

Μέσα σε 100 ώρες έχουν αναχαιτίσει τις δυνάμεις του Σαντάμ Χουσεΐν, φθάνοντας 240 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη, την πρωτεύουσα του Ιράκ.

Η τόσο άμεση επικράτηση των συμμαχικών δυνάμεων προκάλεσε έκπληξη ακόμη και στους εμπλεκόμενους στρατιωτικούς αξιωματούχους, καθώς διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για μύθο η περιβόητη πολεμική μηχανή του Σαντάμ Χουσεΐν.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο υπολοχαγός του Πολεμικού Ναυτικού που κατέρριψε μόνος του πέντε ιαπωνικά βομβαρδιστικά

Όταν ο πλανήτης βρέθηκε στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News