Σαν Σήμερα Σάββατο 25/12/2021, 08:08
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Τσάρλι Τσάπλιν: Πώς γίνεσαι θρύλος του κινηματογράφου; Μία ολόκληρη ζωή στο χώρο του θεάματος

Τσάρλι Τσάπλιν: Πώς γίνεσαι θρύλος του κινηματογράφου; Μία ολόκληρη ζωή στο χώρο του θεάματος

25 Δεκεμβρίου 1977

Σε ηλικία 88 ετών ένας από τους σπουδαιότερους κωμικούς στην ιστορία – ο οποίος άφησε το στίγμα του στη μεγάλη οθόνη χωρίς να έχει με το μέρος του ούτε την έγχρωμη εικόνα, αλλά ούτε και τον ήχο – αποβιώνει στο Corsier-sur-Vevey της Ελβετίας. Ο λόγος για τον Τσάρλι Τσάπλιν, ο οποίος γεννήθηκε στις 16 Απριλίου του 1889 στο Λονδίνο και έγινε γνωστός ιδίως ως κωμικός, αλλά και ως παραγωγός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και συνθέτης.

Ο Τσάπλιν πήρε το όνομα του πατέρα του, ο οποίος εργαζόταν επίσης στο χώρο του θεάματος. Μετά τον χωρισμό τον γονιών του, ο Τσάπλιν έμενε με την μητέρα του, Hannah Hall, η οποία ήταν τραγουδίστρια.

Ο Τσάπλιν έκανε το ντεμπούτο του στη σκηνή σε ηλικία μόλις πέντε ετών, αναπληρώνοντας τη μητέρα του, η οποία λίγο καιρό αργότερα θεωρήθηκε ψυχασθενής και κλείστηκε σε άσυλο. Ο Τσάπλιν με τον ετεροθαλή αδερφό του Σίντεϊ, πέρασαν από μία σειρά εργατικών συνοικιών και σχολείων.

Χρησιμοποιώντας όμως τις επαφές της μητέρας του στον χώρο του θεάματος, ο Τσάπλιν έγινε επαγγελματίας καλλιτέχνης το 1897, όταν τον δέχθηκαν σε γνωστή χορευτική ομάδα. Στη συνέχεια έκανε εμφανίσεις και μικρούς ρόλους σε ταινίες, σε τσίρκα, σε σκετσάκια και άλλα. Σύντομα άρχισε να γίνεται περιζήτητος και για μερικά χρόνια πήγαινε από δουλειά σε δουλειά, αλλάζοντας κάθε φορά στούντιο παραγωγής.

Οι ταινίες που συνδέθηκαν περισσότερο με το όνομά του είναι φυσικά το City Lights, το Limelight, το Modern Times, το The Circus, The Gold Rush, The Great Dictator και πολλά πολλά ακόμη.

Έλαβε πολλά βραβεία για το έργο του, μεταξύ αυτών 4 όσκαρ. Μία από τις τελευταίες του εμφανίσεις έγινε το 1975, όταν χρίστηκε ιππότης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News