Σαν Σήμερα Παρασκευή 10/12/2021, 08:36
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η ανταρσία που γέννησε τα χαρτονομίσματα

Η ανταρσία που γέννησε τα χαρτονομίσματα

10 Δεκεμβρίου 1690 

Μία αποτυχημένη επίθεση στο Κεμπέκ και η απειλή ανταρσίας που ακολούθησε, αναγκάζουν την αποικία του Κόλπου της Μασαχουσέτης να εκδώσει το πρώτο χαρτονόμισμα στην ιστορία του Δυτικού Ημισφαιρίου. 

Η Γαλλία και η Βρετανία κατά καιρούς έκαναν επιθέσεις η μία στις αποικίες της άλλης στη Β. Αμερική, κατά τον 17ο και 18ο αιώνα. Το 1690, κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου πολέμου, ο διοικητής της βρετανικής αποικίας του Κόλπου της Μασαχουσέτης, William Phips, έδωσε μία υπόσχεση την οποία δεν μπορούσε να τηρήσει. 

Αφότου ηγήθηκε της επιτυχημένης εισβολής στη γαλλική αποικία της Ακαδίας, ο Phips αποφάσισε να επιτεθεί στην πόλη του Κεμπέκ. Υποσχέθηκε μάλιστα στους εθελοντές στρατιώτες του ότι θα τους δώσει, πέραν της κανονικής αμοιβής τους, και τα μισά λάφυρα. 

Η ανταρσία που γέννησε τα χαρτονομίσματα-1

Οι στρατιώτες πληρώνονταν την εποχή εκείνη με νομίσματα, όμως οι ελλείψεις σε επίσημα νομίσματα στις αποικίες ανάγκαζαν τους στρατούς να εκδώσουν προσωρινά υποσχετικές (IOUs), τις οποίες οι στρατιώτες μπορούσαν να ανταλλάσσουν για προϊόντα και υπηρεσίες, μέχρι να λάβουν την κανονική αμοιβή τους. 

Παρά τις μεγάλες υποσχέσεις του, ο Phips  δεν μπόρεσε να καταλάβει την πόλη, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στη Μασαχουσέτη χωρίς θησαυρό. 

Νομίσματα δεν υπήρχαν και αδυνατώντας να πληρώσει τους στρατιώτες, ο Phips ήρθε αντιμέτωπος με τον κίνδυνο ανταρσίας. Μη έχοντας άλλη επιλογή, στις 10 Δεκεμβρίου του 1690,  το γενικό δικαστήριο της Μασαχουσέτης έδωσε εντολή για να τυπωθεί συγκεκριμένος αριθμός χάρτινων νομισμάτων, προκειμένου να πληρωθούν οι στρατιώτες. Λίγους μήνες αργότερα, με την περίοδο της είσπραξης φόρων να πλησιάζει, πέρασε νόμος που επέτρεπε να τυπωθεί και άλλο χρήμα και άνοιγε τον δρόμο για τη χρήση του στις πληρωμές φόρων. 

Αρχικά, ο κόσμος δεν χρησιμοποιούσε τα χαρτονομίσματα για πολλά, πέραν της πληρωμής φόρων, με αποτέλεσμα σταδιακά να αποσυρθούν. Όμως σε μερικά χρόνια, τα χαρτονομίσματα θα επέστρεφαν στη Μασαχουσέτη. 

Η Τράπεζα της Αγγλίας άρχισε να εκδίδει χαρτονομίσματα το 1695, και αυτή για να πληρώσει τον πόλεμο έναντι των Γάλλων. Έτσι, η χρήση τους έγινε όλο και πιο συχνή μέσα στον 18ο αιώνα. 

Τα χαρτονομίσματα παρέμειναν αμφιλεγόμενα τον πρώτο καιρό της αμερικανικής ιστορίας και ήταν συνδεδεμένα με την αξία του χρυσού για ένα πολύ μεγάλο διάστημα. 

Μόνο το 1973, ο τότε πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον έδωσε τέλος στην σύνδεση του δολαρίου με τον χρυσό. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News