Σαν Σήμερα Τετάρτη 24/11/2021, 10:41
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Το best seller της ζωής

Το best seller της ζωής

24 Νοεμβρίου 1859

Δημοσιεύεται το βιβλίο «Η καταγωγή των ειδών» του Κάρολου Δαρβίνου. Πρόκειται για ένα επαναστατικό επιστημονικό έργο, το οποίο αναπτύσσει τη θεωρία του Βρετανού φυσιοδίφη ότι οι οργανισμοί σταδιακά εξελίσσονται μέσω μίας διαδικασίας την οποία εκείνος ονόμασε «φυσική επιλογή».

Στα ταξίδια του από τα νησιά Γκαλαπάγκος έως τη Νέα Ζηλανδία, ο Δαρβίνος απέκτησε βαθιά γνώση στη χλωρίδα, την πανίδα και τη γεωλογία πολλών τόπων.

Το βιβλίο ξεπούλησε αμέσως. Οι περισσότεροι επιστήμονες υιοθέτησαν τη θεωρία του, η οποία έλυνε τόσο πολλά από τα αινίγματα της βιολογίας, όμως οι ορθόδοξοι χριστιανοί καταδίκασαν το έργο του ως αιρετικό.

Οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν με τα επόμενα βιβλία του, όπως το «Η καταγωγή του ανθρώπου», όμως έως τον θάνατο του Δαρβίνου, το 1882, η θεωρία του ήταν γενικά αποδεκτή.

Ως αναγνώριση του επιστημονικού έργου του, θάφτηκε στο Westminster Abbey, πλάι σε βασιλιάδες, βασίλισσες και άλλες σπουδαίες προσωπικότητες της βρετανικής ιστορίας.

Οι μετέπειτα εξελίξεις στη γενετική και την  μοριακή βιολογία έφεραν αλλαγές στην εξελικτική θεωρία που είναι σήμερα αποδεκτή, όμως οι ιδέες του Δαρβίνου παραμένουν κεντρικές για την επιστήμη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News