Σαν Σήμερα Τρίτη 23/11/2021, 09:48
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Life: Το περιοδικό που έδειξε στους Αμερικανούς τον κόσμο

Life: Το περιοδικό που έδειξε στους Αμερικανούς τον κόσμο

23 Νοεμβρίου 1936

Εκδίδεται το πρώτο τεύχος του φωτογραφικού περιοδικού Life, με μία φωτογραφία του φράγματος του Fort Peck στο εξώφυλλο.

Η πραγματικότητα είναι ότι το Life είχε ήδη κλείσει τον πρώτο κύκλο της ζωής του, αλλά σαν ένα διαφορετικό περιοδικό. Στις αρχές του 20οι αιώνα έκανε την εμφάνισή του σαν μια εβδομαδιαία  χιουμοριστική έκδοση, όπως ο σημερινός New Yorker. Όταν το αρχικό Life χρεοκόπησε, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης  Ύφεσης, ο ισχυρός Αμερικανός εκδότης Henry Luce αγόρασε τον τίτλο και εξέδωσε ένα νέο περιοδικό, με έμφαση στις φωτογραφίες. Τον καιρό αυτό, ο Luce έκανε ήδη μεγάλη επιτυχία με το άλλο του εβδομαδιαίο περιοδικό, το Time.

Ο Luce πήρε το βάπτισμα του πυρός στη δημοσιογραφία από τα μαθητικά του χρόνια ακόμα, όταν μαζί με τον φίλο του, Briton Hadden, εξέδιδαν την σχολική εφημερίδα. Αυτή η συνεργασία συνεχίστηκε και στα φοιτητικά τους χρόνια στο Yale, όπου ήταν υπεύθυνοι της Yale Daily News, αλλά και στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα.

Life: Το περιοδικό που έδειξε στους Αμερικανούς τον κόσμο-1

Μέσω του Life, ο Luce ήθελε να δείξει στους Αμερικανούς τα νέα. «Να δουν τη ζωή, να δουν τον κόσμο, να γίνουν αυτόπτες μάρτυρες σε σπουδαία γεγονότα, να δουν πράγματά χιλιάδες μίλια μακριά, να δουν και να εκπλαγούν, να δουν και να μάθουν, να δουν και να δείξουν», όπως έγραφε σε εκείνο το πρώτο τεύχος.

Το Life ήταν μία τεράστια επιτυχία από τον πρώτο χρόνο της έκδοσής του. Σχεδόν μέσα σε ένα βράδυ, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι έβλεπαν τον κόσμο. Στο αποκορύφωμά του, είχε κυκλοφορία πάνω από 8 εκατομμυρίων, ενώ η επιρροή του στην αμερικανική ζωή κατά τις αρχές και τα μέσα του 20ου αιώνα υπήρξε τεράστια.

Όμως, το μοντέλο του, που στηριζόταν κυρίως στις φωτογραφίες, δέχθηκε πλήγμα όταν η τηλεόραση έγινε το βασικό μέσο επικοινωνίας στην αμερικανική κοινωνία. Το Life σταμάτησε να βγαίνει ως εβδομαδιαίο περιοδικό το 1972, όταν άρχισε να χάνει κοινό και διαφημιστικά έσοδα έναντι της τηλεόρασης. Από το 2004 έως το 2007 εκδόθηκε και πάλι, κυκλοφορώντας μαζί με αμερικανικές εφημερίδες. Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος του αρχείου του είναι διαθέσιμο online.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο «πατέρας» του τουρισμού: Ο ιεροκήρυκας που μας έδειξε τον κόσμο

Πώς γεννήθηκε ο Μίκυ Μάους: Το ποντίκι από το οποίο ξεκίνησαν όλα 

Από τη φτώχεια στα δισεκατομμύρια με ένα μαγικό ραβδί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News