Σαν Σήμερα Πέμπτη 6/05/2021, 09:02
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

O γιος μεταναστών που απέκτησε τη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο

O γιος μεταναστών που απέκτησε τη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο

6 Μαΐου

1870: Γεννιέται στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια ο Αμαντέο Πίτερ Τζιανίνι. Γιος Ιταλών μεταναστών ο Αμαντέο άρχισε να εργάζεται στην εταιρεία παραγωγής φρούτων και λαχανικών του πατριού του. Έχοντας επιδείξει εντυπωσιακές επιδόσεις στο σχολείο και μαθαίνοντας πολύ γρήγορα τη δουλειά ήδη από τα 19 του έτη είχε αναλάβει αρκετά καθήκοντα. Σπούδασε στο Heald College, αλλά δεν πήρε πτυχίο, αφού τα παράτησε πριν πάρει το πτυχίο για να προσληφθεί ως broker στην L. Scatena & Co. 

To 1892 παντρεύτηκε την Κλορίντα Κούνεο, κόρη μεγιστάνα του real estate και πολύ γρήγορα ανέλαβε τη διεύθυνση του πιστωτικού ιδρύματος Columbus Savings & Loan, στο οποίο ο πεθερός του είχε μετοχικό μερίδιο. Στόχος του ήταν να αυξήσει τις χορηγήσεις δανείων στους μετανάστες ώστε να έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν δικές τους επιχειρήσεις και να έχουν μία καλύτερη ζωή. Το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο δεν συμμεριζόταν τις ιδέες του και έτσι παραιτήθηκε το 1904 για να ανοίξει τη δική του τράπεζα.

Ο Τζιανίνι ονόμασε την τράπεζά του, που είχε ως έδρα το Σαν Φρανσίσκο, Bank of Italy. Τα πρώτα της γραφεία δημιουργήθηκαν σε ένα παλιό… σαλούν. Την πρώτη ημέρα είχε καταθέσεις 8.780 δολαρίων. Μέσα σε έναν χρόνο είχαν εκτιναχθεί στα 700.000 δολάρια (20,4 εκατ. δολάρια σε σημερινά χρήματα).

Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 απέκτησε τον έλεγχο της Bank of America, Los Angeles από τον Όρα Μονέτ. Έκοψε το όνομα σε Bank of America και έως το 1929 είχε δημιουργήσει έναν κολοσσό με περισσότερα από 400 υποκαταστήματα. Όταν πέθανε ο Τζιανίνι το 1947 ήταν η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News