Σαν Σήμερα Τετάρτη 5/05/2021, 09:48
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Το επαναστατικό άρωμα με τον αριθμό 5

Το επαναστατικό άρωμα με τον αριθμό 5

5 Μαΐου 

1921: H Γκαμπριέλ “Κοκό” Σανέλ παρουσιάζει το Chanel No.5. Ήταν ένα επαναστατικό για την εποχή του άρωμα. Δεν θύμιζε κανένα άλλο “λουλουδένιο”, γυναικείο άρωμα. Καινοτόμο και το τετράγωνο σχήμα που είχε το μπουκαλάκι. Ήταν το πρώτο άρωμα με υπογραφή σχεδιαστή και σύντομα έγινε το πλέον ευπώλητο στον κόσμο. 

Η Σανέλ έλαβε την απόφαση να δημιουργήσει ένα νέο, προκλητικό άρωμα, ενώ βρισκόταν στο Μόντε Κάρλο. Εκεί συναντήθηκε με τον κορυφαίο χημικό και αρωματοποιό Έρνεστ Μπο, ο οποίος για να αποδώσει αυτό που ζητούσε η Σανέλ χρησιμοποίησε ως βάση του αρώματος το γιασεμί και το τριαντάφυλλο και πρόσθεσε τις χημικές ουσίες αλδεΰδες. 

Σύμφωνα με μία εκδοχή της ιστορίας ο Μπο να είχε παρουσιάσει στην Σανέλ τουλάχιστον 7 ή και 10 διαφορετικές παραλλαγές του αρώματος, τις οποίες είχε αριθμήσει. Εκείνη επέλεξε το 5, γιατί ήταν ο τυχερός της αριθμός. «Όπως κάθε χρόνο παρουσιάζω τις κολεξιόν μου την πέμπτη μέρα του πέμπτου μήνα του έτους, έτσι κι αυτό το άρωμα θα κρατήσει ως όνομα τον αριθμό πέντε. Νομίζω πως θα του φέρει γούρι» φέρεται να είπε. 

Ήταν το αγαπημένο άρωμα της Μέρλιν Μονρό, η οποία και ήταν το πρόσωπο της καμπάνιάς του τη δεκαετία του 1960. 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News