Σαν Σήμερα Παρασκευή 23/04/2021, 08:28
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο Μέρντοχ και τα πλαστά ημερολόγια του Χίτλερ

Ο Μέρντοχ και τα πλαστά ημερολόγια του Χίτλερ

23 Απριλίου

1983

Εκείνο το βράδυ του Σαββάτου στη Νέα Υόρκη ο Ρούπερτ Μέρντοχ μαθαίνει ότι ο ιστορικός Lord Drace έχει μόλις καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα Ημερολήγια του Χίτλερ είναι πλαστά. Το χαρτί ήταν χαμηλότερης ποιότητας και περιείχε ένα χημικό λευκαντικό το οποίο δεν είχε εφευρεθεί μέχρι το 1955. Το δέσιμο στη ράχη, η κόλα και η κλωστή ήταν επίσης μεταπολεμικής κατασκευής.

Ο Μέρντοχ είχε πληρώσει ένα τεράστιο ποσό για τα δικαιώματα δημοσίευσης και την επομένη το κυριακάτικο φύλλο των Times (που είχε ήδη τυπωθεί) τα παρουσίαζε στο κοινό βέβαιο για την αυθεντικότητά τους.

Οι διευθυντές σύνταξης στο Λονδίνο τον κάλεσαν για να συνεννοηθούν τι θα γίνει. «Αγνοήστε τον Dacre. Δημοσιεύστε» ήταν η εντολή του αφεντικού. Η κυκλοφορία των Times εκείνη την ημέρα αυξήθηκε κατά 60.000. Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις και επικρίσεις, αλλά ο Μέρντοχ βγήκε κερδισμένος. Όχι μόνο πέτυχε να ανακτήσει ολόκληρο το ποσό που είχε δώσει για τα δικαιώματα, αλλά 20.000 από τους αναγνώστες που κέρδισαν με τα πλαστά ημερολόγια οι Times, συνέχισαν να αγοράζουν την εφημερίδα και την υπόλοιπη χρονιά, όπως διαβάζουμε στο This Day in Business History του Raymond Francis. 

Οι άνθρωποι που είχαν στήσει την απάτη, Κόνραντ Κουτζάου και Γκερντ Χάιντεμαν κατέληξαν στη φυλακή. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News