Σαν Σήμερα Δευτέρα 19/04/2021, 10:32
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Το μεγαλύτερο μυαλό των Οικονομικών γεννήθηκε σε οικογένεια με 17 παιδιά

Το μεγαλύτερο μυαλό των Οικονομικών γεννήθηκε σε οικογένεια με 17 παιδιά

19 Απριλίου 

1772: Ο άνθρωπος που έδωσε κλασική φόρμα στην ανερχόμενη επιστήμη των Οικονομικών, ο Ντέιβιντ Ρικάρντο, γεννιέται στο Λονδίνο. Είναι το τρίτο παιδί σε μία οικογένεια Εβραίων μεταναστών με τουλάχιστον 17 παιδιά (υπάρχουν αναφορές για έως και 23 παιδιά). Ο πατέρας του, Άμπραχαμ Ίσραηλ Ρικάρντο, ήταν χρηματιστής στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου ο Ντέιβιντ άρχισε να εργάζεται σε ηλικία 14 ετών. Σε ηλικία 21 ετών έχοντας αποκτήσει ήδη οικονομική ανεξαρτησία ο Ρικάρντο έκανε την προσωπική του επανάσταση: Παντρεύτηκε την Πρισίλλα Ανν Ουίλκινσον, κόρη επιφανούς γιατρού στο Σίτι και μέλους της θρησκευτικής κοινότητας των Κουάκερων. Οι γονείς του δεν του συγχώρεσαν τον γάμο εκτός της εβραϊκής πίστης και τον αποκλήρωσαν.

Αυτό δεν τον εμπόδισε όμως να προχωρήσει το έργο του. Το 1810 εκδοθηκε το πρώτο του βιβλίο (The High Price of Bullion). Σημαντικότερο έργο του υπήρξε το Αρχές της Πολιτικής Οικονομίας και Φορολογίας, το οποίο εκδόθηκε το 1817.

Η εργασιακή θεωρία της αξίας,  η αρχή του συγκριτικού πλεονεκτήματος και η διερεύνηση της πτωτικής τάσης είναι από τις πιο σημαντικές συμβολές του στην οικονομική σκέψη. Ο Τζον Μέιναρντ Κέυνς τον είχε χαρακτηρίσει ως το «μεγαλύτερο μυαλό της οικονομικής επιστήμης». 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News