Σαν Σήμερα Πέμπτη 28/03/2024, 07:19
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πριν πέντε χρόνια αποφασίστηκε να απαγορευτούν τα πλαστικά καλαμάκια – Πώς πήγε αυτό;

Πριν πέντε χρόνια αποφασίστηκε να απαγορευτούν τα πλαστικά καλαμάκια – Πώς πήγε αυτό;

28 Μαρτίου 2019

Το ευρωκοινοβούλιο ψηφίζει για την απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης. Με την απόφαση, η οποία προγραμματίστηκε να τεθεί σε ισχύ το 2021 σε όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε., απαγορεύονται τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα, οι μπατονέτες, τα καλαμάκια, οι αναδευτήρες και συνολικά τα 10 πλαστικά αντικείμενα που έχει διαπιστωθεί ότι ρυπαίνουν περισσότερο τις παραλίες και τις θάλασσες.

Η απόφαση ελήφθη την ώρα που τα στοιχεία έλεγαν ότι οι Ευρωπαίοι παράγουν 25 εκατ. τόνους πλαστικών σκουπιδιών τον χρόνο, αλλά λιγότερο από το 30% εξ αυτών των σκουπιδιών ανακυκλώνεται. Πάνω από το 80% των σκουπιδιών που εντοπίζονται στις θάλασσες είναι πλαστικά.

Η απαγόρευση, που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2021, απαγόρευε τη διάθεση εντός της ευρωπαϊκής αγοράς των εξής προϊόντων:

–          μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια και ξυλάκια φαγητού)

–          πιάτα

–          καλαμάκια και μπατονέτες (εκτός από εκείνα που χρησιμοποιούνται με ενεργά εμφυτεύσιμα ιατρικά βοηθήματα ή άλλα ιατροτεχνολογικά προϊόντα)

–          αναδευτήρες ποτών

–          ξυλάκια που προσαρτώνται και στηρίζουν μπαλόνια και τους μηχανισμούς τους, εκτός από μπαλόνια για βιομηχανικές ή άλλες επαγγελματικές χρήσεις και εφαρμογές που δεν διανέμονται στους καταναλωτές

–          περιέκτες τροφίμων κατασκευασμένοι από διογκωμένο πολυστυρένιο (δηλαδή κουτιά, με ή χωρίς κάλυμμα) που προορίζονται για άμεση κατανάλωση, χωρίς περαιτέρω προετοιμασία, που καταναλώνονται συνήθως απευθείας από τον περιέκτη ή έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία

–          προϊόντα από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη

–          περιέκτες ποτών από διογκωμένο πολυστυρένιο και τα καπάκια και καλύμματά τους

–          κυπελλάκια από διογκωμένο πολυστυρένιο και τα καπάκια και καλύμματά τους.

Ο νόμος έδινε τη δυνατότητα τα είδη αυτά να πωλούνται έως και τον Μάιο του 2022, ώστε να εξαντληθούν τυχόν αποθέματα που είχαν απομείνει.

«Σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα για να μειώσουμε τα σκουπίδια και τη ρύπανση από πλαστικά στους ωκεανούς και τις θάλασσές μας. Το έχουμε αυτό, μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Η Ευρώπη θέτει νέα και φιλόδοξα πρότυπα, ανοίγοντας το δρόμο για τον υπόλοιπο κόσμο», είχε πει το 2019, μετά την απόφαση του ευρωκοινοβουλίου, ο τότε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος ηγήθηκε του σχεδίου, Φρανς Τίμερμανς.

Τι συμβαίνει όμως σήμερα; Όποιος έχει επισκεφθεί ένα café τον τελευταίο καιρό, ξέρει καλά ότι τα απαγορευμένα πλαστικά καλαμάκια κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Απλά από μίας χρήσης, έχουν «βαφτιστεί» επαναχρησιμοποιούμενα.

Η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες καταναλωτές συμμορφώθηκαν αρχικά, έστω και απρόθυμα (σε κανέναν δεν αρέσει να πίνει τον freddo cappuccino του με χάρτινο καλαμάκι), με την απαγόρευση.  Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του περιοδικού «Κ», τα χάρτινα καλαμάκια πέτυχαν διείσδυση που άγγιξε το 100% στην ελληνική αγορά.

«Όμως τελικά, η απουσία ελέγχων επέτρεψε σε επιτήδειους να εισέλθουν ξανά στην αγορά με πλαστικά καλαμάκια», γράφει το δημοσίευμα. Και όπως τονίζει, τα καλαμάκια «επαναλαμβανόμενης χρήσης» έχουν και ακόμα μεγαλύτερο βάρος πλαστικού ανά μονάδα, προκειμένου να θεωρούνται κατάλληλα για πλύσιμο.

Ασφαλώς, όσοι τα χρησιμοποιούν όταν παραγγέλνουν έναν καφέ στο χέρι, δεν σκοπεύουν να τα πάρουν μετά στο σπίτι τους, να τα πλύνουν και να τα ξαναχρησιμοποιήσουν.  

Το αποτέλεσμα είναι ότι καθώς αυτά τα καλαμάκια έχουν μεγαλύτερο βάρος από τα παλιά, τελικά, το βάρος του πλαστικού που καταλήγει στις θάλασσες αυξάνεται αντί να μειώνεται…

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Πώς φτιάχτηκε το πιο διάσημο μπουκάλι του κόσμου – Αναγνωρίζεται ακόμα και σπασμένο στο πάτωμα

Γιατί αυτοκτόνησε ο «σπουδαιότερος επιχειρηματίας της τεχνολογίας;» – Ένα σημείωμα που τα έλεγε όλα

Γιατί ο Συνταγματάρχης των KFC φορούσε πάντα λευκό κοστούμι – Μια ιστορία με 1.009 «όχι»

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News