Σαν Σήμερα Τρίτη 12/03/2024, 07:29
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πώς φτιάχτηκε το πιο διάσημο μπουκάλι του κόσμου – Αναγνωρίζεται ακόμα και σπασμένο στο πάτωμα

Πώς φτιάχτηκε το πιο διάσημο μπουκάλι του κόσμου – Αναγνωρίζεται ακόμα και σπασμένο στο πάτωμα

12 Μαρτίου 1894

Η Coca Cola πωλείται σε γυάλινο μπουκάλι για πρώτη φορά.

Σήμερα, το μπουκάλι της Coca Cola είναι εύκολα αναγνωρίσιμο ακόμα και εάν κάποιος έχει κλειστά τα μάτια του. Πραγματικά, οι δημιουργοί του πέτυχαν την οδηγία που τους είχε δοθεί, δηλαδή να φτιάξουν «ένα μπουκάλι τόσο χαρακτηριστικό ώστε θα το αναγνώριζες ακόμα και στο σκοτάδι, χρησιμοποιώντας μόνο την αφή, ή εάν το έβλεπες σπασμένο σε κομμάτια στο έδαφος».

Όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Στα πρώτα της χρόνια, η Coca Cola πωλούνταν σε ποτήρια. Ήταν ένα λεγόμενο fountain drink (κάτι σαν τα σημερινά μηχανήματα αναψυκτικών στα fast food, όπου το σιρόπι αναμειγνύεται με ανθρακούχο νερό) που κανείς μπορούσε να βρει κυρίως σε φαρμακεία. Και ο παραγωγός του δεν έβλεπε κανένα λόγο να το αλλάξει αυτό.

Η Coca Cola εφευρέθηκε από τον John Pemberton, έναν φαρμακοποιό από την Τζόρτζια, το 1886. Αναπτύχθηκε αρχικά σαν ένα μη εθιστικό υποκατάστατο της μορφίνης και διαφημίστηκε σαν ένα «ποτό εγκράτειας», υπό την έννοια ότι δεν περιείχε αλκοόλ.

Τα επόμενα χρόνια, έγινε δημοφιλές στην περιοχή, ώσπου τα δικαιώματα του brand πέρασαν στον Asa Griggs Candler.

Ο ανιψιός του Candler τον συμβούλευσε να πουλά το ποτό σε μπουκάλια, ώστε να αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις, αλλά εκείνος δεν ενδιαφερόταν.

Ο πρώτος άνθρωπος που εμφιάλωσε την Coca Cola ήταν ο Joseph A. Biedenharn, ιδιοκτήτης ενός καταστήματος με σοκολάτες στο Βίκσμπεργκ του Μισσισσιππή. Ο επιχειρηματίας αυτός διέγνωσε εύστοχα ότι τα μπουκάλια μπορούσαν να αυξήσουν τις πωλήσεις και έτσι έβαλε το αναψυκτικό σε μπουκάλια Hutchinson, έναν κοινό τύπο επαναχρησιμοποιούμενου μπουκαλιού, που σε τίποτα δεν θύμιζε το σημερινό της Coca Cola.

Ο Biedenharn έστειλε ένα κιβώτιο από τα μπουκάλια του στον Candler, αλλά εκείνος επέμεινε να πιστεύει ότι το μέλλον του αναψυκτικού ήταν οι πωλήσεις σε ποτήρι.

Πέντε χρόνια αργότερα, ο Candler πούλησε τελικά τα δικαιώματα εμφιάλωσης της Coca Cola ανά τις ΗΠΑ (πλην της περιοχής  του Βίκσμπεργκ), σε δύο αδέρφια από την Τσατανούγκα.

Ήταν ακόμα τόσο σίγουρος ότι η εμφιάλωση της Coca Cola δεν είχε κανένα νόημα, ώστε πούλησε τα δικαιώματα αυτά για ένα δολάριο. Μάλιστα, λέγεται ότι ουδέποτε εισέπραξε ακόμα και αυτό το τίμημα.

Το συμβόλαιο έλεγε ότι κάθε μπουκάλι Coca Cola θα έπρεπε να κοστίζει 5 σεντς. Και καθώς το συμβόλαιο δεν είχε ημερομηνία λήξης –λόγω μιας απλής νομικής παράβλεψης- η τιμή της Coca Cola παρέμεινε αμετάβλητη έως το 1959, γράφει το History.com.

Το 1915, οι εμφιαλωτές της Coca Cola, αντιμέτωποι με έναν αυξανόμενο αριθμό ανταγωνιστών που αντέγραφαν το προϊόν τους,  έκαναν έναν διαγωνισμό, ζητώντας από εταιρείες γυαλικών να σχεδιάσουν ένα μπουκάλι τόσο χαρακτηριστικό, ώστε όλοι να γνωρίζουν αμέσως ότι ανήκει στο δικό τους brand.

Το σχέδιο που νίκησε ήταν αυτό της Root Glass Company. Το μπουκάλι της Coca Cola που γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα είναι εμπνευσμένο από το σχήμα του σπόρου του κακάο. Και ασφαλώς, το σχέδιο αυτό έκανε τον ιδιοκτήτη της Roots πλούσιο.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

O μάγος του marketing πίσω από την Coca Cola: Την αγόρασε για 2.300 δολάρια

Η γκάφα μιας πολυεθνικής: Όταν ο κόσμος ξεσηκώθηκε κατά της Coca Cola

Έχει κοκαΐνη η Coca Cola; Η αλήθεια κρύβεται στην τραγική ιστορία του δημιουργού της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News