Σαν Σήμερα Πέμπτη 7/03/2024, 07:15
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Το ταξίδι της BMW από τον ουρανό στη γη – Το κρυμμένο μήνυμα στο logo της

Το ταξίδι της BMW από τον ουρανό στη γη – Το κρυμμένο μήνυμα στο logo της

7 Μαρτίου 1916

Ιδρύεται η Bayerische Motoren Werke AG, το όνομα της οποίας μεταφράζεται ελεύθερα σε Βαυαρική Εταιρεία Μηχανοκίνητων Έργων. Η εταιρεία που σήμερα αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο ως BMW έφτιαχνε τότε κινητήρες για διάφορες εφαρμογές.

Για την ακρίβεια, η ιστορία της ξεκινά στις αρχές του 1900, με τους Karl Rapp και Gustav Otto.

Ο Gustav Otto, ένας πρωτοπόρος Γερμανός σχεδιαστής αεροσκαφών και κινητήρων, ίδρυσε την εταιρεία του, την Otto Flugmaschinenfabrik το 1910. Αρχικά όλα πήγαιναν καλά, όμως όταν ο Otto έχασε τον έλεγχο, του δόθηκε εντολή από το κράτος να συγχωνεύσει την εταιρεία του με την Bayerische Flugzeug-Werke AG (BFW). Έτσι, προέκυψαν το «B» και το «W». 

Τι έγινε, όμως, με το «M»;

Ο Karl Rapp ήταν και αυτός σχεδιαστής κινητήρων αεροσκαφών. Η εταιρεία του ονομαζόταν Rapp Motorenwerke GmbH (εξού και το «Μ») και ιδρύθηκε το 1912. Όμως ενώ ο Otto είχε προβλήματα με τα κόστη και τα έσοδα, ο  Rapp δυσκολευόταν με τον σχεδιασμό.

Το αποτέλεσμα είναι ότι και εκείνος έχασε τον έλεγχο της επιχείρησής του, ο οποίος πέρασε στην βαυαρική κυβέρνηση.

Πριν από την επίσημη συγχώνευση των δύο εταιρειών, η BFW έφτιαχνε κινητήρες για αεροπλάνα. Οι δουλειές πήγαιναν καλά και η εταιρεία έβγαλε πολλά κέρδη κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η BFW είχε υψηλή ανάπτυξη και κατάφερε να χτίσει ένα εργοστάσιο δίπλα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Oberwiesenfeld του Μονάχου.

Όμως με το τέλος του πολέμου, τα πράγματα άλλαξαν στη Γερμανία. Η παραγωγή αεροσκαφών πλέον απαγορευόταν στη χώρα και έτσι η Bayerische Motoren-Werke στράφηκε στην παραγωγή φρένων για τρένα, κινητήρων για φορτηγά, αγροτικών μηχανημάτων και άλλων.

Τίποτα από αυτά δεν σημείωσε μεγάλη επιτυχία, ώσπου η BMW άρχισε να κατασκευάζει μηχανές, γύρω στο 1922.

Η BMW μπήκε στην παραγωγή αυτοκινήτων το 1929, ώσπου το ξέσπασμα του Β΄  Παγκοσμίου Πολέμου διέκοψε προσωρινά τη δραστηριότητα αυτή.

Μεταπολεμικά, η εταιρεία παρέμεινε ζημιογόνος για χρόνια και σχεδόν πουλήθηκε στην Daimler-Benz το 1959.

Όμως η δημιουργία του BMW 1500 το 1961 της επέτρεψε να επιστρέψει στην κερδοφορία, δύο χρόνια αργότερα. Έως τη δεκαετία του 1970, τα αυτοκίνητά της είχαν γίνει περιζήτητα ανάμεσα σε όσους απολάμβαναν την οδήγηση. 

Σήμερα, ο όμιλος BMW Group ελέγχει τα brands BMW, MINI, Rolls-Royce και BMW Motorrad. 

Η ιστορία αυτή αντανακλάται στο logo της BMW, που είναι εμπνευσμένο από τις ρίζες της εταιρείας ως κατασκευαστή κινητήρων αεροσκαφών και τα χρώματα της Βαυαρίας (μπλε και άσπρο).

Το λογότυπο αυτό χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1917 και παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό το ίδιο έως το 2021, όταν η BMW παρουσίασε μια νέα εκδοχή του, με πιο απλό και μοντέρνο σχεδιασμό.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Είχε παράπονα από τη Ferrari: Το απόλυτο supercar ξεκίνησε από ένα… συνεργείο στη Ρόδο

Είναι αυτό το πιο μισητό αυτοκίνητο που κυκλοφορεί στους δρόμους; Σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο

Ποιο αυτοκίνητο είναι το best seller όλων των εποχών; Απλή ερώτηση, απροσδόκητη απάντηση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News