Σαν Σήμερα Παρασκευή 17/02/2023, 07:03
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ποιο αυτοκίνητο είναι το best seller όλων των εποχών; Απλή ερώτηση, απροσδόκητη απάντηση

Ποιο αυτοκίνητο είναι το best seller όλων των εποχών; Απλή ερώτηση, απροσδόκητη απάντηση

17 Φεβρουαρίου 1972

Ο Σκαραβαίος της Volkswagen ξεπερνά το θρυλικό Model T της Ford για να πάρει τον τίτλο του αυτοκινήτου με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών.

Αυτή την ημέρα, από τη γραμμή συναρμολόγησης της Volkswagen βγαίνει το 15.007.034ο Beetle. Είναι το αυτοκίνητο που σπάει το ρεκόρ που κατείχε το Model T –το οποίο κατασκεύαζε η Ford από το 1908 έως το 1927- για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.

Η ζωή του Beetle ξεκινά τη δεκαετία του 1930 και είναι ένα σκοτεινό κεφάλαιο στην ιστορία της Volkswagen. Και αυτό γιατί το αυτοκίνητο που θα αποδεικνυόταν το δημοφιλέστερο όλων των εποχών ξεκίνησε σαν όραμα του Αδόλφου Χίτλερ, που μόλις είχε γίνει καγκελάριος στη Γερμανία και ήθελε να φτιάξει δρόμους, αλλά και φθηνά αυτοκίνητα για τον λαό. Την εποχή εκείνη, ο Αυστριακός μηχανικός Φέρντιναντ Πόρσε ήδη δούλευε πάνω στον σχεδιασμό ενός μικρού αυτοκινήτου για τις μάζες. Χίτλερ και Πόρσε συναντήθηκαν, με τον μηχανικό να αναλαμβάνει να σχεδιάσει αυτό που ονομάστηκε «το αυτοκίνητο του λαού».

Το αγαπημένο σας αυτοκίνητο ήταν ιδέα του Χίτλερ-2
φωτ.: AP

Ουσιαστικά, η μαζική παραγωγή του αυτοκινήτου που αργότερα θα ονομαζόταν Beetle ξεκίνησε μετά τον πόλεμο και τη δεκαετία του 1950, το best seller της VW πέρασε τον Ατλαντικό και έφτασε στις ΗΠΑ. Αρχικά, η υποδοχή των Αμερικανών καταναλωτών ήταν τουλάχιστον χλιαρή, τόσο εξαιτίας της παραδοσιακής προτίμησής τους για τα μεγάλα αυτοκίνητα όσο και λόγω των δεσμών της Volkswagen με τον Χίτλερ. Όμως, η θρυλική διαφημιστική καμπάνια την οποία εγκαινίασε το 1959 η εταιρεία Doyle Dane Bernbach, προωθώντας το μικρό μέγεθος του αυτοκινήτου σαν το μεγάλο του πλεονέκτημα, «γύρισε» το παιχνίδι. Το Beetle έγινε περιζήτητο στην αμερικανική αγορά.

Το 1998, η Volkswagen άρχισε να πουλά το «New Beetle», συνεχίζοντας ωστόσο να παράγει και τον προκάτοχό του. Στις 30 Ιουλίου του 2003, το τελευταίο από τα αρχικά Beetle βγήκε από την γραμμή παραγωγής της εταιρείας στο Μεξικό, κλείνοντας μια ιστορία 60 ετών, στη διάρκεια των οποίων πουλήθηκαν περισσότερα από 21 εκατ. τέτοια αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο.

Είναι όμως το Beetle το πρώτο σε πωλήσεις αυτοκίνητο όλων των εποχών; Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή.

Το Model T είναι το πρώτο σε πωλήσεις κατά κεφαλήν

Το 1908, ο Χένρι Φορντ αποφάσισε να φτιάξει ένα αυτοκίνητο το οποίο θα μπορούσαν να αγοράσουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιό του. Το αποτέλεσμα ήταν ένα αυτοκίνητο πραγματικά επαναστατικό. Το Model T ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που πούλησε 1 εκατ. κομμάτια, και μετά έγινε το πρώτο που έσπασε το φράγμα των 5 εκατ., των 10 εκατ. και τελικά των 15 εκατ.  

Ποιο αυτοκίνητο είναι το best seller όλων των εποχών; Απλή ερώτηση, απροσδόκητη απάντηση-1
φωτ.: AP

Οι ιστορικοί υπολογίζουν ότι το 1914, τα 9 στα 10 αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν σε όλο τον πλανήτη ήταν Ford.

Και η αλήθεια είναι ότι το 1972, όταν το Beetle έσπασε το ρεκόρ του Model T, ο αριθμός των οδηγών στον κόσμο είχε αυξηθεί εκθετικά. Επομένως, κανείς μπορεί να πει με σιγουριά ότι κανένα αυτοκίνητο δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπεράσει το ρεκόρ του Model T σε πωλήσεις κατά κεφαλήν. Υπό αυτή την έννοια, μπορούμε να πούμε ότι το Model T της Ford είναι το δημοφιλέστερο αυτοκίνητο όλων των εποχών.

Το Beetle πούλησε τα περισσότερα ίδια αυτοκίνητα

 Έως το 2003, όταν σταμάτησε να παράγεται το αρχικό Beetle από τη Volkswagen, είχαν φτιαχτεί περισσότερα από 21 εκατομμύρια τέτοια αμάξια.

Το αγαπημένο σας αυτοκίνητο ήταν ιδέα του Χίτλερ-3
φωτ.: AP

Το εντυπωσιακό, λοιπόν, είναι ότι ένα αυτοκίνητο που σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1930 εξακολουθούσε να έχει ζήτηση ακόμα και τον 21ο αιώνα, χωρίς να έχει αλλάξει ουσιαστικά. Με βάση αυτό το κριτήριο, κάποιοι επιμένουν ότι είναι το πρώτο σε πωλήσεις αυτοκίνητο όλων των εποχών.

Το Corolla είναι το όνομα με τις υψηλότερες πωλήσεις

Η Toyota κυκλοφόρησε το Corolla στην Ιαπωνία το 1966 και η επιτυχία αυτού του αξιόπιστου αυτοκινήτου ήταν άμεση. Το 1974, έκανε το ντεμπούτο του στην παγκόσμια αγορά και έως το 1997, η Toyota είχε πουλήσει περισσότερα αυτοκίνητα υπό το όνομα Corolla  από ότι η Volkswagen με το Beetle. Οι πιο αυστηροί πιστεύουν ότι το Corolla δεν δικαιούται τον τίτλο του πρώτου σε πωλήσεις αυτοκινήτου, καθώς πρόκειται για ένα μοντέλο που έχει αλλάξει με το πέρασμα των χρόνων. Όμως, η Toyota απαντά ότι το Corolla απλά προσαρμόστηκε στις  εποχές.

Ποιο αυτοκίνητο είναι το best seller όλων των εποχών; Απλή ερώτηση, απροσδόκητη απάντηση-2
φωτ.: AP

Έως και το 2021, η Toyota είχε πουλήσει 50 εκατ. Corolla, από τις 12 γενιές του αυτοκινήτου και θεωρεί ότι νομιμοποιείται να το διαφημίζει σαν το πρώτο σε πωλήσεις στον κόσμο.

Το σίγουρο είναι ότι ο τίτλος του δημοφιλέστερου αυτοκινήτου όλων των εποχών αξίζει «χρυσάφι», καθώς εξασφαλίζει στην αυτοκινητοβιομηχανία που τον κατέχει πολύτιμη δωρεάν διαφήμιση. Για αυτό και η μάχη για την κατάκτησή του δεν αναμένεται να λήξει όσο υπάρχουν ανταγωνιστικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Το αγαπημένο σας αυτοκίνητο ήταν ιδέα του Χίτλερ

Ο άνθρωπος που δημιούργησε τη μεσαία τάξη για να της πουλήσει αυτοκίνητα

Model T: Και όμως, το αυτοκίνητο που έβαλε τον κόσμο σε ρόδες δουλεύει ακόμα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News