Σαν Σήμερα Πέμπτη 26/05/2022, 07:09
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Model T: Και όμως, το αυτοκίνητο που έβαλε τον κόσμο σε ρόδες δουλεύει ακόμα

Model T: Και όμως, το αυτοκίνητο που έβαλε τον κόσμο σε ρόδες δουλεύει ακόμα

26 Μαΐου 1927 

Ο Χένρι Φορντ και ο γιος του οδηγούν το 15ο εκατομμυριοστό Model T Ford από το εργοστάσιο, στην τελευταία ημέρα του θρυλικού αυτοκινήτου. 

Περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο όχημα, το Model T ήταν υπεύθυνο για την εισαγωγή των αυτοκινήτων στην αμερικανική οικονομία κατά το πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα. 

Model T: Και όμως, το αυτοκίνητο που έβαλε τον κόσμο σε ρόδες δουλεύει ακόμα-1
φωτ.: AP

Το Model T -ή Tin Lizzie, όπως ονομαζόταν χαϊδευτικά- κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1908. Αρχικά κόστιζε περίπου 850 δολάρια (γύρω στα 20.000 δολάρια σε σημερινά χρήματα) αλλά στην πορεία η τιμή του μειώθηκε στα 260 δολάρια (περίπου 6.000 δολάρια) για την βασική έκδοση, καθώς ο Χένρι Φορντ ήταν ο άνθρωπος που έφερε το αυτοκίνητο -που ήταν έως τότε ένα προνόμιο μόνο των πλουσίων της εποχής- στις μάζες. 

Κυρίως εξαιτίας της τεράστιας δημοτικότητας του Model T, η αμερικανική κυβέρνηση έκανε την κατασκευή δρόμων μια από τις πρώτες προτεραιότητές της έως το 1920. 

Όμως, έως το 1926, το Model T ξεπεράστηκε από άλλα, ανταγωνιστικά αυτοκίνητα και έτσι στις 25 Μαΐου του 1927, ο Φορντ ανακοίνωσε ότι σταματά την παραγωγή του, με την είδηση να γράφεται στα πρωτοσέλιδα όλου του κόσμου. «Είχε αντοχή και δύναμη. Ήταν το αυτοκίνητο που έτρεχε πριν να υπάρξουν καλοί δρόμοι για να τρέξει. Έσπασε το φράγμα της απόστασης στις επαρχιακές περιοχές, έφερε τους ανθρώπους των περιοχών αυτών πιο κοντά και έκανε την εκπαίδευση προσβάσιμη σε όλους», είπε. 

10 πράγματα που δεν ξέρατε για το Model T 

·         Κατείχε το ρεκόρ παραγωγής έως το 1972, όταν το έχασε από τον Σκαραβαίο της Volkswagen. 

·         Οι υπάλληλοι της Ford έπρεπε να υπογράψουν ένα συμβόλαιο που έλεγε ότι θα αγοράσουν το δικό τους Model T μόλις έχουν μαζέψει αρκετά χρήματα. 

·         Τα πρώτα Model T δεν πωλούνταν σε μαύρο (κόκκινο, μπλε, πράσινο και γκρι ήταν τα πρώτα χρώματα), αλλά μερικά χρόνια αργότερα, το αυτοκίνητο έβγαινε μόνο σε μαύρο. 

·         Όταν σε ολόκληρη την πολιτεία του Κάνσας υπήρχαν μόνο δύο δρόμοι, δύο Model T κατάφεραν να τρακάρουν στη μοναδική διασταύρωση. 

·         Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 100.000 Model T λειτουργούν και βρίσκονται μέχρι και σήμερα στους δρόμους. 

Model T: Και όμως, το αυτοκίνητο που έβαλε τον κόσμο σε ρόδες δουλεύει ακόμα-2
φωτ.: AP

·         Ήταν απίστευτα δύσκολο να οδηγήσει κανείς το Model T, όμως όσοι το αγόραζαν τότε δεν διαμαρτύρονταν, αφού δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ να οδηγήσουν άλλο αυτοκίνητο για να έχουν μέτρο σύγκρισης. 

·         Όπως η Tesla σήμερα, η Ford δεν διαφήμιζε τότε το Model T. Το αυτοκίνητό της ήταν τόσο δημοφιλές, ώστε η φήμη του εξαπλωνόταν από στόμα σε στόμα. 

·         Η Πολωνία δημιούργησε μια θωρακισμένη εκδοχή του Model T τον Ιούνιο του 1920, στην προσπάθειά της να κερδίσει τον πόλεμο έναντι της Σοβιετικής Ένωσης, όταν διαπίστωσε ότι τα τανκς Renault της ήταν πολύ αργά. 

·         Καθώς το ντεπόζιτο της βενζίνης βρισκόταν κάτω από το μπροστινό κάθισμα, για να φτάσει το καύσιμο στον κινητήρα, η βαρύτητα έπρεπε να κάνει τη δουλειά της. Και αυτό σήμαινε ότι συχνά, οι οδηγοί έπρεπε να ανεβαίνουν τις μεγάλες ανηφόρες με την όπισθεν. 

·         Η μέγιστη ταχύτητά του ήταν τα 75 χιλιόμετρα την ώρα. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ο άνθρωπος που δημιούργησε τη μεσαία τάξη για να της πουλήσει αυτοκίνητα

Πώς πήρε το όνομά της η Mercedes: Ο ζαχαροπλάστης που έφτιαξε το πρώτο αυτοκίνητο

Το αγαπημένο σας αυτοκίνητο ήταν ιδέα του Χίτλερ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News