Σαν Σήμερα Δευτέρα 11/03/2024, 07:27
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Rupert Murdoch: Η ζωή δεν τελειώνει στα 93 για τον μεγιστάνα των ειδήσεων

Rupert Murdoch: Η ζωή δεν τελειώνει στα 93 για τον μεγιστάνα των ειδήσεων

11 Μαρτίου 1931

Γεννιέται στη Μελβούρνη της Αυστραλίας ο Rupert Murdoch, ιδρυτής της News Corporation και ο άνθρωπος που έκανε το όνομά του συνώνυμο των ειδήσεων.

Από μία εφημερίδα στην Αυστραλία, ο Murdoch  δημιούργησε έναν κολοσσό των media, που ελέγχει δεκάδες εφημερίδες σε τρεις ηπείρους αλλά και το δίκτυο Fox, το οποίο έφερε την επανάσταση στην καλωδιακή τηλεόραση.

Στην πορεία, έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, αφού η οικογένειά του  διαθέτει περιουσία σχεδόν 20 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes.

Ο Rupert Murdoch  αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (που τότε ονομαζόταν Worcester College) το 1952. Χρειάστηκε όμως να επιστρέψει στην Αυστραλία και να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση την ίδια χρονιά, λόγω του θανάτου του πατέρα του, ενός πολεμικού ανταποκριτή  που έγινε εκδότης.

Σε ηλικία 22 ετών, κληρονόμησε μία σειρά από αυστραλιανές εφημερίδες και άρχισε να ασχολείται με τα πάντα: Από το να γράφει και να σχεδιάζει το layout των σελίδων μέχρι να διοικεί τα τυπογραφεία μέχρι.

Από την εποχή εκείνη κιόλας έκανε προτεραιότητά του τις πιο «κίτρινες» ειδήσεις και τα σκάνδαλα, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις των εφημερίδων του να αυξάνονται. Άρχισε να αγοράζει και άλλες εφημερίδες, όπως την Daily Mirror και την Perth Sunday Times, ενώ το 1964 ίδρυσε την πρώτη εφημερίδα της Αυστραλίας που κυκλοφορούσε σε όλη τη χώρα, The Australian.

Θα ακολουθήσει η ίδρυση της News Corp, η οποία έχει σήμερα στην κατοχή της περισσότερες από 170 εφημερίδες σε όλο τον κόσμο.

Ο Murdoch  θα κάνει την είσοδό του στον βρετανικό τύπο το 1968,  με την εξαγορά της News of the World και θα ακολουθήσει αργότερα η απόκτηση της The Sun. Το 1981 αγοράζει τους Times, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιό του.

Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1970 μετακομίζει στη Νέα Υόρκη και αγοράζει την πρώτη του αμερικανική εφημερίδα, την San Antonio Express-News. Βέβαια, το μεγάλο του βήμα στην αμερικανική αγορά θα γίνει την επόμενη δεκαετία, με την απόκτηση της New York Post και του περιοδικού New York.

Τη δεκαετία του 1980 ξεκινά να χτίζει και την αυτοκρατορία της Fox, αγοράζοντας ποσοστό της 20th Century Fox και στη συνέχεια δημιουργώντας τηλεοπτικούς σταθμούς και αλλάζοντας το τοπίο στην καλωδιακή τηλεόραση.

Βέβαια, δεν ήταν όλα του τα deals επιτυχημένα. Ο Murdoch  αγόρασε το σάιτ κοινωνικής δικτύωσης MySpace αντί 580 εκατ. δολαρίων το 2005, μόνο για να το δει να αφανίζεται από το Facebook. Μερικά χρόνια αργότερα το πούλησε αντί μόλις 35 εκατ. δολαρίων.

Το 2007 η  News Corp έδωσε 5 δισ. δολάρια για να αγοράσει την Dow Jones, την εταιρεία στην οποία ανήκει μεταξύ άλλων η Wall Street Journal.

Όμως τα επόμενα χρόνια, το όνομά του θα βρεθεί μπλεγμένο σε ένα μεγάλο σκάνδαλο, καθώς αποκαλύπτεται ότι η News of the World είχε χακάρει τα κινητά τηλέφωνα πολιτικών, διασημοτήτων και θυμάτων εγκλημάτων, μεταξύ αυτών και ενός δολοφονημένου κοριτσιού.

Το σκάνδαλο έπληξε τη φήμη του Murdoch  στη Βρετανία και δύο χρόνια αργότερα, η οικογένεια ανακοινώνει το κλείσιμο της News of the World, έπειτα από 168 χρόνια λειτουργίας.

Το όνομά του βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια λόγω της στενής του σχέσης με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.

Το 2011, μία δική του εφημερίδα δημοσίευσε την είδηση του θανάτου του, χωρίς, φυσικά, εκείνος να έχει πεθάνει. Την ευθύνη για αυτή τη φάρσα ανέλαβε η ομάδα χάκερς LulzSec, η οποία κατάφερε να παρέμβει στην ιστοσελίδα της Sun και να ανακοινώσει τον δήθεν θάνατο του ιδιοκτήτη της.  

Παρότι ο Rupert Murdoch κλείνει σήμερα τα 93 του χρόνια, ο ίδιος φαίνεται πεπεισμένος ότι η ζωή βρίσκεται ακόμα μπροστά του.

Όπως έγινε γνωστό προ ημερών, σχεδιάζει να παντρευτεί, για πέμπτη φορά, την 1η Ιουνίου.

Μάλιστα, η είδηση του αρραβώνα του ήρθε μόλις ένα χρόνο αφότου είχε ακυρώσει τα προηγούμενα σχέδιά του για γάμο, λίγες εβδομάδες πριν από την τελετή.

Αυτή τη φορά, ο Murdoch θα παντρευτεί την Elena Zhukova, μια 67χρονη συνταξιούχο μοριακή βιολόγο, που υπήρξε η πεθερά του Ρώσου ολιγάρχη Roman Abramovich.

Η αλήθεια είναι ότι ο Murdoch έχει πλέον περισσότερο χρόνο να ασχοληθεί με την προσωπική του ζωή, αφότου τον περασμένο Νοέμβριο παραιτήθηκε από πρόεδρος της News Corporation, παραδίδοντας τα ηνία στον μεγαλύτερο γιο του, Lachlan.

Στο παρελθόν, ο επιχειρηματίας υπήρξε παντρεμένος με την πρώην αεροσυνοδό Patricia Booker, τη δημοσιογράφο Anna Murdoch και την επιχειρηματία Wendi Deng, η οποία και λέγεται ότι τον σύστησε με την Zhukova.

Το 2016 παντρεύτηκε το πρώην μοντέλο Jerry Hall, με το διαζύγιό τους να οριστικοποιείται τον Αύγουστο του 2022.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Η πρώτη influencer: Έγινε δισεκατομμυριούχος, πήγε φυλακή, αλλά «πουλάει» ακόμα

Jean Paul Getty: Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, μια απαγωγή και ένα κομμένο αυτί

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου πήγαινε στο γραφείο με ταπεράκι – Η άγνωστη ιστορία του Taikichiro Mori

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News