Σαν Σήμερα Δευτέρα 11/09/2023, 07:01
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

11η Σεπτεμβρίου: Πού είναι σήμερα η εταιρεία που έχασε τα 2/3 των υπαλλήλων της

11η Σεπτεμβρίου: Πού είναι σήμερα η εταιρεία που έχασε τα 2/3 των υπαλλήλων της

11 Σεπτεμβρίου 2001

Όταν το πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου δύο αεροπλάνα χτύπησαν τους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, προκαλώντας περίπου 2.600 θανάτους, καμία άλλη εταιρεία δεν έχασε περισσότερα από την Cantor Fitzgerald.

Τα γραφεία της βρίσκονταν από τον 101 έως τον 105 όροφο του βόρειου πύργου, με αποτέλεσμα η εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να χάσει τα δύο τρίτα των υπαλλήλων της εκείνη την ημέρα, συνολικά 658 άτομα.

Για την Cantor δούλευε περίπου το ένα τέταρτο των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις στο World Trade Center. Κανένας άλλος οργανισμός δεν έχασε τόσο πολλές ζωές. Ούτε καν η πυροσβεστική, που είχε 343 απώλειες.

Ο CEO της, Howard Lutnick, που παραμένει στη θέση αυτή μέχρι και σήμερα, σώθηκε από τύχη. Εκείνη την ημέρα, συνόδευσε τον γιο του στην πρώτη του ημέρα στο νηπιαγωγείο, με αποτέλεσμα να μην βρίσκεται στο γραφείο του την στιγμή της επίθεσης.

«Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκομαι εδώ σήμερα. Στις 8:46 το πρωί βρισκόμουν ακριβώς έξω από το σχολείο, όπου βγάλαμε μια φωτογραφία με τον γιο μου, με τα μαλάκια του πίσω από τα αυτιά και την τσαντούλα του στους ώμους», θα έλεγε χρόνια μετά ο Lutnick σε μία συνέντευξή του. «Θεωρώ αυτή την φωτογραφία σαν το τελευταίο δευτερόλεπτο της παλιάς μου ζωής».

11η Σεπτεμβρίου: Πού είναι σήμερα η εταιρεία που έχασε τα 2/3 των υπαλλήλων της-1Όμως ο μικρότερος αδερφός του, Gary, δεν είχε την ίδια τύχη. Σκοτώθηκε στους Δίδυμου Πύργους, όπως και ο καλύτερος του φίλος, Doug.

Μέσα στο πένθος του, ο Lutnick έπρεπε να πάρει μια δύσκολη απόφαση. «Μπορούμε να κλείσουμε την εταιρεία και να πάμε στις κηδείες των φίλων μας, γιατί ήταν 20 κηδείες την ημέρα, κάθε μέρα για 35 συνεχόμενες ημέρες. Ή να δουλέψουμε πιο σκληρά από ό,τι έχουμε δουλέψει ποτέ έως τώρα. Αλλά ο μόνος λόγος που θα το κάνουμε είναι για να δώσουμε το 25% από ό,τι βγάλουμε σε αυτές τις οικογένειες», όπως έχει πει.

Τις πρώτες ημέρες μετά την τραγωδία, πολλοί επέκριναν τον Lutnick γιατί η Cantor –που πλέον έχανε εκατομμύρια κάθε μέρα που περνούσε- σταμάτησε να πληρώνει τους μισθούς όσων είχαν χαθεί, πριν καν οριστικοποιηθεί καλά-καλά η λίστα των θυμάτων.

Όμως τελικά, κράτησε την υπόσχεσή του, μοιράζοντας 180 εκατομμύρια δολάρια στις οικογένειες των θυμάτων, οι οποίες πλέον αναγνωρίζουν ότι έκανε το σωστό, κρατώντας την εταιρεία ζωντανή, όπως έγραφαν πριν από μερικά χρόνια οι New York Times.

Κάθε χρόνο, η εταιρεία βάζει στην άκρη όλα τα χρήματα που βγάζει μία συγκεκριμένη ημέρα –γύρω στα 12 εκατ. δολάρια, αφότου ο Lutnick προσθέτει από την τσέπη του στο ποσό- και τα μοιράζει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Μέχρι στιγμής, έχει δωρίσει 380 εκατ. δολάρια συνολικά. 

Ο CEO τήρησε επίσης την υπόσχεσή του να προσφέρει μια δουλειά σε όλα τα παιδιά των υπαλλήλων του που χάθηκαν την 11η Σεπτεμβρίου, εάν θέλουν να δουλέψουν για την Cantor Fitzgerald.

Ο Lutnick αποφάσισε να μεταφέρει τα γραφεία της εταιρείας σε άλλη περιοχή της Νέας Υόρκης, όμως στο γραφείο του κρατά μέχρι και σήμερα ένα ενθύμιο από την εποχή του World Trade Center: Ένα γλυπτό του Rodin που ανήκε στην Cantor και βρέθηκε στα χαλάσματα των πύργων. «Το κρατάω στο γραφείο μου για να μου θυμίζειότι η ζωή είναι εύθραυστη, είναι πολύτιμη και κάθε μέρα που είμαστε εδώ, είναι ένα δώρο», λέει.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

11η Σεπτεμβρίου: Το χρονικό της ημέρας που άλλαξε τον κόσμο

11η Σεπτεμβρίου: Οι θεωρίες συνωμοσίας και πώς μένουν «ζωντανές» έως σήμερα

Ο οικονομικός αντίκτυπος της 11ης Σεπτεμβρίου

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News