Κόσμος Σάββατο 11/09/2021, 11:16
ΚΟΣΜΟΣ

11η Σεπτεμβρίου: Οι θεωρίες συνωμοσίας και πώς μένουν «ζωντανές» έως σήμερα

11η Σεπτεμβρίου: Οι θεωρίες συνωμοσίας και πώς μένουν «ζωντανές» έως σήμερα

Ξεπήδσαν αίφνης μέσα από τα συντρίμμια, τον πόνο, το σοκ. Οι πρώτες θεωρίες συνωμοσίας για την 11η Σεπτεμβρίου είδαν το φως της δημοσιότητας λίγες μόλις ώρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που άφησαν πίσω τους σχεδόν 3.000 νεκρούς. Και εξαπλώθηκαν με ταχύτητα. Τα χρόνια που ακολούθησαν θα περίμενε κανείς να εξασθενήσουν.  Αλλά με την «εσιβολή» των social media στη ζωή μας έμειναν ζωντανές και έφτασαν στα μάτια και τα αυτιά ακόμη περισσότερων ανθρώπων. 

Εκτεταμένες έρευνες από κρατικές και ανεξάρτηες επιτροπές αντικρούουν την ύπαρξη της όποιας κρυφής συνωμοσίας. Αλλά εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να αρνούνται την επίσμη εκδοχή. Ανάμεσά τους ακόμη και πρώην πολιτικοί, σελέμπριτις, τηλεπερσόνες και influencers. Είναι οι ίδιοι πιθανόν που υιοθετούν και σπεύδουν να διαδώσουν τις σημερινές θεωρίες συνωμοσίας για τον νέο κορωνοϊό και το εμβόλιο κατά της Covid-19. 

 

«Μυστική Παγκόσμια Διακυβέρνηση» 

Μία από τις πρώτες θεωρίες ήθελε τις ΗΠΑ να γνώριζαν για τις επιθέσεις και να επέτρεψαν αυτές να λάβουν χώρα, προκειμένου στη συνέχεια να κηρύξουν τους πολέμους τους. Ξεχυλωμένη αυτή η θεωρία έφτασε μέχρι και να υποστηρίξει ότι οι ΗΠΑ όχι απλά γνώριζαν, αλλά έστησαν τις επιθέσεις. Τα τελευταία χρόνια η «εξέλιξη» αυτή της θεωρίας έκανε λόγο για μία κρυφή παγκόσμια διακυβέρνηση, που οργάνωσε τις συγκεκριμένες και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις για να έχει δικαιολογία να αυξήσει μέτρα ασφαλείας, να αναπτύξει συστήματα παρακολούθησης και να περιορίσει ελευθερίες. 

 

Ο «τρίτος πύργος» και η «εμπλοκή» του BBC

Πλήθος θεωριών συνωμοσίας έχει πυροδοτήσει η κατάρρευση του 7 World Trade Center, ενός ουρανοξύστη 47 ορόφων στην περιοχή των Δίδυμων Πύργων. Το κτίριο φιλοξενούσε γραφεία της CIA, του υπουργείου Άμυνας και του Γραφείου Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων. Κατέρρευσε λίγες ώρες μετά τους Δίδυμους Πύργους, χωρίς να χτυπηθεί από αεροσκάφος. Πολυετής έρευνα ειδικών που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2008 έδειξε ότι αιτία της κατάρρευσης ήταν οι εκτεταμένες πυρκαγιές που ξέσπασαν από την διπλή επίθεση στους Πύργους. Γιατί να θεωρηθεί παράδοξο αυτό; 

Γιατί εκατομμύρια τηλεθεατές είδαν την ανταποκρίτρια του BBC, Τζέιν Στάνλει, να μεταδίδει live την είδηση της κατάρρευσης του ουρανοξύστη, ενώ αυτός φαινόταν ακόμη πίσω της να στέκεται όρθιος. Τι είχε γίνει; Ο ουρανοξύστης είχε ήδη πιάσει φωτιά και ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι μπορεί να καταρρεύσει. Το Reuters μετέδωσε κατά λάθος ότι κατέρρευσε και όχι ότι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης. Μέχρι το πρακτορείο να στείλει τη διόρθωση την είδηση είχαν μεταδώσει τόσο το BBC όσο και το CNN. 

Για τους πιστούς των θεωριών συνωμοσίας το γεγονος αυτό όχι μόνο είναι απόδειξη ότι οι επιθέσεις είχαν στηθεί, αλλά και ότι τα ειδησεογραφικά δίκτυα εμπλέκονταν στην παγκόσμια αυτή συνωμοσία. 

 

Ποιος χτύπησε το Πεντάγωνο; 

Ορισμένες θεωρίες συνωμοσίας υποστηρίζουν ότι ήταν αμερικανικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν κατά του Πενταγώνου (στο πλαίσιο της ευρύτερης συνωμοσίας της αμερικανικής ή παγκόσμιας κυβέρνησης) καθώς όπως λένε η τρύπα που έμεινε στο κτίριο ήταν πολύ μικρή για να έχει προκληθεί από επιβατικό αεροσκάφος. Και αυτή έχει καταρριφθεί από επίσημες εκθέσεις που εξηγούν ακριβώς πώς το ένα φτερό του αεροσκάφους χτύπησε πάνω στο κτίριο και το άλλο στο έδαφος, αλλά αυτό για τους συνωμοσιολόγους δεν έχει καμία σημασία. 

 

Οι Εβραίοι 

Δεν θα μπορούσαν μάλλον να λείπουν οι αντισημιτκές θεωρίες συνωμοσίας. Κάποιοι έσπευσαν να διακινήσουν την ψευδή είδηση ότι κανένα από τα θύματα της επίθεσης δεν ήταν Εβραίος και ότι 4.000 Εβραίοι υπάλληλοι στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου είχαν λάβει εγκαίρως ειδοποίηση να μην πάνε στην δουλειά τους εκείνη την ημέρα. 

Αλλά από τους 2.071 εργαζομένους που σκοτώθηκαν μέσα στο κτίριο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου εκείνη την ημέρα, τουλάχιστον 119 ήταν επιβεβαιωμένα Εβραίοι και επιπλέον 72 πιστεύεται ότι ήταν Εβραίοι. Δηλαδή ήταν το 9,2% των θυμάτων. Ορισμένοι υπολογισμοί ανεβάζουν τον αριθμό των Εβραίων νεκρών εκείνης της ημέρας στους 400. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News