Σαν Σήμερα Πέμπτη 23/03/2023, 07:02
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η γραμματέας που μετέτρεψε τα λάθη της σε μια εταιρεία αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων

Η γραμματέας που μετέτρεψε τα λάθη της σε μια εταιρεία αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων

23 Μαρτίου 1924

Γεννιέται στο Ντάλας του Τέξας η Bette Nesmith Graham. Το όνομά της μπορεί να ξεχάστηκε με το πέρασμα των δεκαετιών, όμως το προϊόν που δημιούργησε βρίσκεται σήμερα μέσα σε όλες τις σχολικές τσάντες και πάνω στα περισσότερα γραφεία. Πρόκειται για το διορθωτικό υγρό, αυτό που στην Ελλάδα έχει επικρατήσει να ονομάζεται μπλάνκο.

Η Graham άφησε το σχολείο στα 17 της και παντρεύτηκε έναν στρατιώτη, όμως το 1954 τη βρήκε χωρισμένη, με ένα παιδί, το οποίο προσπαθούσε να μεγαλώσει μόνη της. Όπως πολλές γυναίκες που έπρεπε να δουλεύουν την εποχή εκείνη, έπιασε δουλειά σαν γραμματέας σε μια τράπεζα, στην οποία έβγαζε 300 δολάρια τον μήνα.

Όπως θυμάται ο γιος της, τα οικονομικά τους ήταν τόσο στενά ώστε η Graham συχνά έβαζε τα κλάματα από την απελπισία της. Το γεγονός ότι ήταν πολύ κακή δακτυλογράφος σίγουρα δεν βοηθούσε.

Τα πράγματα έγιναν ακόμα δυσκολότερα όταν η τράπεζα προμηθεύτηκε νέες, ηλεκτρικές γραφομηχανές, με πλήκτρα πολύ ευαίσθητα στο άγγιγμα και ταινία άνθρακα. Η Graham  έκανε ακόμα περισσότερα λάθη και επιπλέον, δεν μπορούσε πια να τα διορθώσει: Κάθε φορά που προσπαθούσε να σβήσει ένα λάθος, το μελάνι μουντζούρωνε τη σελίδα.

Η γραμματέας που μετέτρεψε τα λάθη της σε μια εταιρεία αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων-1

Καθώς στον ελεύθερο χρόνο της ζωγράφιζε, σκέφτηκε ότι οι καλλιτέχνες δεν σβήνουν για να διορθώσουν ένα λάθος, αλλά ζωγραφίζουν πάνω από αυτό. Έτσι, πήρε λίγη λευκή τέμπερα, την έβαλε μέσα σε ένα μπουκαλάκι από βερνίκι για τα νύχια και  την έκρυψε στο συρτάρι του γραφείου της, για να καλύπτει τα λάθη της.

Παρότι προσπαθούσε να κρατήσει την «εφεύρεσή» της κρυφή, για να μην την τσακώσει κάποιος διευθυντής, σύντομα τα νέα κυκλοφόρησαν και όλες οι άλλες γραμματείς ήθελαν λίγο από το διορθωτικό υγρό της. Σύντομα, η Graham ξενυχτούσε τα βράδια στην κουζίνα της, για να γεμίζει μπουκαλάκια.

Έως το 1957, πουλούσε 100 μπουκαλάκια τον μήνα σε συναδέλφους της, αλλά σύντομα, η ζήτηση έγινε τόσο μεγάλη ώστε δεν μπορούσε πια να την καλύψει μέσα από την κουζίνα της.

Έστησε ένα μίνι «εργοστάσιο» συσκευασίας στο γκαράζ του σπιτιού της και άρχισε να πληρώνει τον έφηβο γιο της και τους φίλους του 1 δολάριο την ώρα για να γεμίζουν μπουκαλάκια και να κολλάνε χειρόγραφες ετικέτες. Η Graham ονόμασε το προϊόν της «Mistake Out».

Ταυτόχρονα, προσπαθούσε συνεχώς να βελτιώσει την ποιότητα και την υφή του διορθωτικού υγρού της, κάνοντας διάφορες δοκιμές και αλλαγές στη σύνθεσή του, με τη βοήθεια ενός καθηγητή χημείας του γιου της και ενός εργαζόμενου σε μαγαζί με χρώματα.

Σύντομα, άρχισε να πουλά το Mistake Out σε όλο το Τέξας. «Το εργαστήριό μας δουλεύει πάνω σε ένα διάλυμα που θα στεγνώνει γρηγορότερα», έγραψε σε έναν πελάτη, αποσιωπώντας, βέβαια, το γεγονός ότι το εργαστήριό της ήταν ο πάγκος της κουζίνας της και  ένα μπλέντερ.

Αυτή η επιχειρηματική της δραστηριότητα βρισκόταν διαρκώς στο μυαλό της, για αυτό και έκανε ένα λάθος που έμελλε να της κοστίσει τη δουλειά της στην τράπεζα. Σε μια από τις επιστολές που δακτυλογραφούσε, αντί να γράψει το όνομα της τράπεζας έγραψε εκείνο της δικής της εταιρείας: The Mistake Out Company.

Απολύθηκε αμέσως και έτσι μπόρεσε να ασχοληθεί full time με τη δική της επιχείρηση. Το 1958 κατέθεσε την πατέντα του προϊόντος της και άλλαξε το όνομά του σε Liquid Paper.

Η επιχείρηση όλο και γιγαντωνόταν, με την Graham να κερδίζει μεγάλες παραγγελίες από εταιρείες όπως η General Electric.

Από την κουζίνα του σπιτιού της, η Liquid Paper Company μεταφέρθηκε σε ένα τροχόσπιτο, μετά σε ένα σπίτι 4 δωματίων και τελικά σε ένα ωραίο κτίριο στο κέντρο του Ντάλας. Το 1968, λειτούργησε το πρώτο της αυτοματοποιημένο εργοστάσιο και έως το 1975, η εταιρεία παρήγαγε 25 εκατ. μπουκάλια τον χρόνο.

Η Bette Graham ήταν πια πλούσια, φορούσε λαμπερά κοσμήματα και οδηγούσε μια Rolls-Royce, σύμφωνα με τους New York Times. Όμως έστησε δύο φιλανθρωπικά ιδρύματα, που στήριζαν τις γυναίκες στις τέχνες και στις επιχειρήσεις.

Μετά το διαζύγιό της με τον δεύτερο σύζυγό της, Robert Graham, αυτός προσπάθησε να της πάρει τον έλεγχο της εταιρείας, αλλά εκείνη τελικά επικράτησε και το 1979 πούλησε την επιχείρηση στην Gillette αντί 47,5 εκατ. δολαρίων (περίπου 170 εκατ. δολάρια σε σημερινά χρήματα). Στο πλαίσιο της συμφωνίας, θα εισέπραττε δικαιώματα για κάθε μπουκαλάκι διορθωτικού που πουλούσε η Gillette για τα επόμενα 20 χρόνια.

Όμως η Bette Nesmith Graham πέθανε ξαφνικά στις 12 Μαΐου του 1980, σε ηλικία 56 ετών, από εγκεφαλικό.

Ο γιος της, ,  που έγινε διάσημος ως μέλος του συγκροτήματος The Monkees, συνέχισε να εισπράττει τα δικαιώματα από την εφεύρεσή της, ενώ εμφανιζόταν σε διαφημίσεις του προϊόντος έως και τη δεκαετία του 1990.

Το Liquid Paper κυκλοφορεί ακόμα στην αμερικανική αγορά και αλλού, αφότου το 2000 εξαγοράστηκε από την εταιρεία που σήμερα ονομάζεται Newell Brands.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Εάν δεν κάνω λάθος, αυτή η εφεύρεση θα αποδειχθεί σημαντική στο μέλλον: Πώς ο πατέρας του πλαστικού άλλαξε τον κόσμο

Από τις οδοντόβουρτσες στα καλσόν: Η εφεύρεση που κέρδισε πολέμους και προκάλεσε εξεγέρσεις

Η κατά λάθος εφεύρεση: Ο απλός λόγος γιατί τα Post-it είναι κίτρινα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News