Σαν Σήμερα Πέμπτη 23/02/2023, 07:03
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

«Να είστε τρελοί»: Η απρόσμενη συμβουλή του ανθρώπου που έγινε ο νεότερος CEO σε εταιρεία του Fortune 500

«Να είστε τρελοί»: Η απρόσμενη συμβουλή του ανθρώπου που έγινε ο νεότερος CEO σε εταιρεία του Fortune 500

23 Φεβρουαρίου 1965 

Γεννιέται στο Χιούστον ο Michael Dell. Ο πατέρας του είναι ορθοδοντικός και η μητέρα του χρηματίστρια.  Εκείνοι θέλουν να γίνει γιατρός, όμως ο Dell παρατά το πανεπιστήμιο για να ασχοληθεί με μια εταιρεία υπολογιστών που είχε στήσει. Ως τα 27 του χρόνια, θα καταφέρει να κερδίσε τον τίτλο του νεότερου CEO σε εταιρεία του Fortune 500. 

Η σημερινή Dell ξεκίνησε την ιστορία της ως PC’s Limited. Ήταν μια εταιρεία που στήθηκε με κεφάλαιο 1.000 δολαρίων και έδρα το δωμάτιο του 19χρονου Michael Dell στην εστία του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Η αλήθεια είναι ότι ο Dell έδειξε την επιχειρηματική δεινότητά του από πολύ νωρίς.  Στα 12 του, έβγαλε 2.000 δολάρια από το πρώτο του επιχειρηματικό εγχείρημα, πουλώντας γραμματόσημα. Στα 16 έβγαλε 18.000 δολάρια μέσα σε έναν χρόνο, πουλώντας συνδρομές στην εφημερίδα The Houston Post. Και στα 19, έβγαζε έως και 80.000 δολάρια τον μήνα, αναβαθμίζοντας υπολογιστές μέσα από το φοιτητικό δωμάτιό του.

Εκείνη την εποχή, ο νεαρός Dell είχε μια ιδέα που επρόκειτο να τον κάνει δισεκατομμυριούχο. Συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να μειώνει σημαντικά την τιμή ενός υπολογιστή και να προσφέρει πολύ καλύτερες υπηρεσίες εάν πουλούσε απευθείας στον πελάτη, βγάζοντας από την εξίσωση τους μεσάζοντες.

Η μεγάλη ιδέα του ήταν να πουλά τους χαμηλού κόστους υπολογιστές του μέσω καταλόγων (και αργότερα μέσα του ίντερνετ), επιτρέποντας στους πελάτες να επιλέξουν το hardware που θέλουν.

«Νομίζω ότι ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας μου δεν ήταν ότι είμαι 50% πιο έξυπνος από όλους τους άλλους ή κάτι τέτοιο. Απλά ήμουν διατεθειμένος να αναλάβω μεγαλύτερα ρίσκα και να πειραματιστώ και να μάθω και να κάνω ερωτήσεις», έχει πει ο ίδιος.

Έτσι, σε μία εποχή που για να πάρεις ένα αξιοπρεπές PC έπρεπε να δώσεις 3.000 δολάρια στην IBM, ο Dell άρχισε να πουλά τους δικούς του υπολογιστές ξεκινώντας από τα 795 δολάρια.

«Δεν είμαι 50% εξυπνότερος από όλους τους άλλους»: Πώς ξεκίνησε με 1.000 δολάρια στα 19 του και έβγαλε 50 δισ.-1

Το 1988, η εταιρεία του άλλαξε το όνομά της από PC’s Limited σε Dell Computer Corp και μπήκε στο χρηματιστήριο, αντλώντας 30 εκατ. δολάρια και ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίησή της στα 85 εκατ. δολάρια.

Το 1989, η εταιρεία του κυκλοφόρησε το πρώτο της λάπτοπ.   Και έως το 1991, ο 26χρονος τότε Michael Dell είχε  γίνει εξώφυλλο στο περιοδικό Fortune.

«Δεν είμαι 50% εξυπνότερος από όλους τους άλλους»: Πώς ξεκίνησε με 1.000 δολάρια στα 19 του και έβγαλε 50 δισ.-2

Ποια είναι η συμβουλή που δίνει ο επί 34 χρόνια CEO ενός τεχνολογικού γίγαντα στους νεαρούς, φιλόδοξους επιχειρηματίες; Πρώτα από όλα, να μην ζητούν συμβουλές. 

«Να είστε τρελοί και μην ζητάτε πολλές συμβουλές για αυτό που θέλετε να κάνετε», είναι το μότο του. «Οι επιχειρηματίες πρέπει να είναι λίγοι τρελοί, τουλάχιστον στα μάτια των άλλων», έχει πει.

Άλλωστε, ο επιτυχημένος επιχειρηματίας είναι εκείνος που ξεκινά να κάνει όσα δεν τολμούν να κάνουν οι άλλοι, πιστεύει.  

Ο ίδιος, όπως έχει πει, δεν ζήτησε ποτέ πολλές συμβουλές, καθώς εάν το είχε κάνει, το πιθανότερο είναι ότι ο κόσμος θα τον αποθάρρυνε από το να προσπαθήσει.

«Έκανα πολλά πειράματα. Πειραματιζόμουν, δοκίμαζα, πήγαινα γρήγορα και αποτύγχανα γρήγορα. Ο σχεδιασμός είναι  καλός, αλλά γενικά είναι υπερτιμημένος», είναι η άποψή του.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Apple: Η άγνωστη ιστορία του τρίτου συνιδρυτή που κλώτσησε δισεκατομμύρια

Τζεφ Μπέζος: Η αλήθεια για το ελληνικό επίθετο, τον άγνωστο πατέρα του και το τσίρκο

Τον παράτησε η 19χρονη μητέρα του και έγινε ο 6ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News