Life & Arts Κυριακή 6/12/2020, 06:57
IΑΠΩΝΙΑ

Διαστημική κάψουλα με απαντήσεις για τη γένεση του ηλιακού συστήματος

Διαστημική κάψουλα με απαντήσεις για τη γένεση του ηλιακού συστήματος

Aπαντήσεις για τη γένεση του ηλιακού συστήματος κρύβουν τα δείγματα μακρινού αστεροειδή που μεταφέρει διαστημική κάψουλα της Ιαπωνίας, ολοκληρώνοντας με επιτυχία τη διαστημική αποστολή που άρχισε πριν από έξι χρόνια.

Η κάψουλα από το μη-επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Hayabusa2 μεταφέρει τα πρώτα εκτεταμένα δείγματα σκόνης από έναν αστεροειδή. Στόχος της αποστολής ήταν να απαντηθούν ουσιαστικά ερωτήματα για την προέλευση του ηλιακού συστήματος και από πού προήλθαν μοριακά στοιχεία, όπως το νερό.

Η κάψουλα Hayabusa-2, μεγέθους ενός ψυγείου, είχε εκτοξευθεί το 2014 και πέρυσι πήρε δείγματα από τον αστεροειδή Ryugu, το οποίο σημαίνει στα ιαπωνικά «το παλάτι του δράκου», που βρίσκεται περίπου 300 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα δείγματα αυτά, τα οποία έπεσαν στη Γη τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή μέσα στη μικρή κάψουλα, θα τους δώσουν πληροφορίες για το ηλιακό μας σύστημα και τη γένεσή του πριν 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Η σύσταση των ουράνιων σωμάτων μεγάλου μεγέθους, όπως η Γη, αλλάζει δραστικά μετά τον σχηματισμό τους λόγω των επιπτώσεων της θερμοκρασίας και της πίεσης. Αυτό όμως δεν συμβαίνει με τους αστεροειδείς που είναι πολύ μικρότεροι σε μέγεθος, εξήγησε ο επικεφαλής της αποστολής Μακότο Γιοσικάουα στους δημοσιογράφους.

Η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία (JAXA) ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι τα δείγματα εντοπίστηκαν μέσα στα κουτιά που είχαν τοποθετηθεί σε έρημο της Νότιας Αυστραλίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News