Κόσμος Σάββατο 5/12/2020, 22:57
ΚΟΣΜΟΣ

Βίαια επεισόδια στο Παρίσι

Βίαια επεισόδια στο Παρίσι

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν το Σάββατο στους δρόμους του Παρισιού, όπου ομάδες διαδηλωτών συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας, με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά αστυνομικής βίας καθώς και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν για την ασφάλεια.

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι σε κεντρικά σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας, συμμετέχοντας σε πορείες διαμαρτυρίες, οι οποίες παρά τον αρχικό ειρηνικό χαρακτήρα γρήγορα προσέλαβαν βίαια χαρακτηριστικά.

Οι ταραχές ξεκίνησαν ανάμεσα σε δυνάμεις της αστυνομίας και περίπου 500 αναρχικούς, οι οποίοι πέταξαν δεκάδες βόμβες μολότοφ, ενώ πυρπόλησαν και υποκαταστήματα τραπεζών. Οι αστυνομικοί αντέδρασαν κάνοντας ευρεία χρήση χημικών, αντλιών νερού κ.α.

Πρόκειται για τη δεύτερη εβδομάδα μαζικών διαδηλώσεων, οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε δεκάδες πόλεις της Γαλλίας, καθώς οι πολίτες αντιδρούν στο προωθούμενο νομοσχέδιο για την ασφάλεια, το οποίο προβλέπει αύξηση των μέσων παρακολούθησης και εποπτείας της δημόσιας τάξης.

Μάλιστα, εμπεριείχε και διατάξεις για την απαγόρευση καταγραφής και δημοσίευσης εικόνων, οι οποίες απαθανατίζουν αστυνομικούς εν ώρα επιχειρησιακής δράσης, κάτι το οποίο προκάλεσε την οργή των δημοσιογραφικών ενώσεων, με αποτέλεσμα την απόσυρση του συγκεκριμένου μέτρου.

Όμως, οι πολέμιοι του νομοσχεδίου θεωρούν ότι αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς το νομοσχέδιο εξακολουθεί να παραβιάζει τις ατομικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα, στο όνομα της δημόσιας ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια των σημερινών επεισοδίων στη γαλλική πρωτεύουσα συνελήφθησαν συνολικά 30 άτομα. «Οι χούλιγκανς καταστρέφουν τη Δημοκρατία» σχολίασε, από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News