Life & Arts Παρασκευή 11/06/2021, 22:00
ΗΠΑ

Προς διάσπαση οι τεχνολογικοί κολοσσοί των ΗΠΑ;

Προς διάσπαση οι τεχνολογικοί κολοσσοί των ΗΠΑ;

Τριγμούς στον χώρο της τεχνολογίας δημιουργεί το σχέδιο νόμου που πρότειναν κάποιοι Γερουσιαστές της Βουλής των Αντιπροσώπων με σκοπό τη συγκράτηση της αυξανόμενης δύναμης των Μεγάλων της Τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων η Amazon, μέσω της διάσπασής τους σε δύο ξεχωριστές εταιρείες ή της πώλησης των προϊόντων τους ιδιωτικής ετικέτας.  

Το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί την πιο επιθετική έως τώρα κίνηση των Γερουσιαστών του Κογκρέσου απέναντι σε μία σειρά από τεχνολογικές επιχειρήσεις, όπως Google της Alphabet, Αpple, Facebook και Amazon, των οποίων το τεράστιο μέγεθος και η αυξανόμενη επιρροή έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των νομοθετών και των ρυθμιστικών αρχών σε ΗΠΑ και Ευρώπη. 

Εάν το εν λόγω νομοσχέδιο ψηφιστεί σε νόμο – μία προοπτική ωστόσο που βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικά εμπόδια – θα άλλαζε άρδην τις αμερικανικές επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη αξία και θα αναδιαμόρφωνε μία βιομηχανία με αντίκτυπο σε κάθε σχεδόν πτυχή της εργασίας και της καθημερινής ζωής. 

Ενα από τα προτεινόμενα μέτρα, με την ονομασία Πράξη Τερματισμού των Μονοπωλίων στις Πλατφόρμες, προβλέπει διαρθρωτικό διαχωρισμό και διάσπαση των δραστηριοτήτων της Amazon και άλλων μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών. Θα καταστήσει παράνομο για τις online πλατφόρμες να διαθέτουν δραστηριότητες που να κάνουν χρήση της πλατφόρμας για την πώληση προϊόντων ή υπηρεσιών ή για να προωθούν υπηρεσίες με την προϋπόθεση πρόσβασης στην πλατφόρμα. Επίσης η εταιρεία με online πλατφόρμα δεν θα μπορεί να έχει υπό τον έλεγχό της επιχειρηματικές δραστηριότητες που δημιουργούν σύγκρουση συμφερόντων, για παράδειγμα, δημιουργώντας το «κίνητρο και τη δυνατότητα» για την πλατφόρμα τους να προωθεί τα δικά τους προϊόντα σε βάρος των ανταγωνιστών τους.   

Ωστόσο, το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα πρέπει να περάσει από την ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς και από τη Γερουσία, όπου θα χρειαστεί και σημαντική στήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους. Ενώ οι τελευταίοι ανησυχούν για την αυξανόμενη ισχύ των τεχνολογικών, πολλοί εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι στο εάν θα πρέπει να αλλάξουν την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News