Life & Arts Τετάρτη 7/04/2021, 20:40
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Mόνο 4 από το top ten των αμερικανικών επιχειρήσεων με σχέδιο μηδενικών ρύπων έως το 2050

Mόνο 4 από το top ten των αμερικανικών επιχειρήσεων με σχέδιο μηδενικών ρύπων έως το 2050

Από τις 10 κορυφαίες αμερικανικές επιχειρήσεις από πλευράς κεφαλαιοποίησης, μόνο οι τέσσερις έχουν ανακοινώσει σχέδια για να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων στο μηδέν έως το 2050. Και απ΄ό,τι φαίνεται, τυχαίνει να είναι όλες τεχνολογικές: Apple, Microsoft, Amazon.com και Facebook. Η Google της Alphabet ισχυρίζεται ότι έχει ήδη επιτύχει το στόχο εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.  

Οι υπόλοιπές πέντε είναι JPMorgan Chase & Co., Johnson & Johnson, Walmart, Mastercard και Bank of America, οι οποίες όλες έχουν πλήρως ανταποκριθεί στο Πεδίο 1 και Πεδίο 2 (δηλ. έχουν μειώσει τις εκπομπές ρύπων που προέρχονται από τις δικές τους αμιγώς δραστηριότητες), όχι όμως και στο Πεδίο 3 (δηλ. στις εκπομπές ρύπων που προέρχονται από προμηθευτές και χρήστες των προϊόντων τους), με βάση έρευνα του BloombergNEF με τις 400 μεγαλύτερες επιχειρήσεις που εκπέμπουν τους περισσότερους ρύπους στην ατμόσφαιρα. 

Οι 10 μεγαλύτερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ θα πρέπει να μειώσουν τις συνολικές εκπομπές ρύπων κατά 129 εκατ.τόνους διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050. Η ποσότητα αυτή είναι αντίστοιχη με τις ετήσιες εκπομπές ρύπων των Φιλιππίνων. 

Οι προκλήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, καθότι πωλούν προϊόντα, τα οποία, όταν χρησιμοποιούνται σε εντατική μορφή, επιταχύνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι 18 μεγαλύτερες πετρελαϊκές που έχουν θέσει στόχο μηδενικών ρύπων, θα πρέπει να περιορίσουν τις συνολικές εκπομπές τους σε διοξείδιο του άνθρακα κατά 3,3 δισ.τόνους ετησίως έως το 2050, προκειμένου να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του BloombergNEF. 

Οι Royal Dutch Shell, Eni, Equinor και Repsol είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών ομίλων που έχουν θέσει τέτοιους στόχους, ενώ από τις ΗΠΑ η μόνο που έχει θέσει στόχο μηδενικών ρύπων είναι η Occidental Petroleum. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News