Life & Arts Τετάρτη 17/02/2021, 19:56
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αγωγή κατά της Amazon κατέθεσε η πολιτεία της Ν.Υόρκης

Αγωγή κατά της Amazon κατέθεσε η πολιτεία της Ν.Υόρκης

Αγωγή κατά της Amazon.com κατέθεσε η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, κατηγορώντας τον online όμιλο λιανικής ότι δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα για να προστατεύσει τους εργαζομένους της από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Amazon είχε ασκήσει αγωγή κατά της γενικής εισαγγελέως της Νέας Υόρκης προκειμένου να εμποδίσει την πολιτεία να προβεί σε νομική δράση κατά της εταιρείας για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το θέμα της ασφάλειας των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και την απόλυση ενός εργαζομένου της στη διάρκεια του 2020.

«Καθ΄όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η Amazon επανειλημμένως απέτυχε να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της να λάβει σωστά και επαρκή μέτρα για την προστασία των εργαζομένων της από τον κορωνοϊό στις εγκαταστάσεις της στη Νέα Υόρκη», ανέφερε η γενική εισαγγελέας Λετίσια Τζέιμς.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης καταλογίζει μεταξύ άλλων στην Amazon ότι δεν έχει συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις στο θέμα της καθαριότητας και της απολύμανσης στους χώρους της. Ο κολοσσός του διαδικτυακού εμπορίου δεν είχε επίσης προειδοποιήσει τους εργαζομένους του για περιπτώσεις κρουσμάτων σε συνάδελφούς τους.

Εκπρόσωπος της εταιρείας απάντησε ότι οι κατηγορίες της γενικής εισαγγελέως δεν αποτυπώνουν μία σωστή εικόνα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε η Amazon την πανδημία. Προσέθεσε δε, ότι η Amazon δαπάνησε πέρυσι 11,5 δισ.δολάρια για την αντιμετώπιση του Covid-19.

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της Amazon αναπτύχθηκαν σημαντικά στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι καταναλωτές στράφηκαν μαζικά σε online αγορές. Η γενική εισαγγελέας ανέφερε ότι τα υπερβολικά μεγάλα κέρδη της Amazon έλαβαν χώρα σε βάρος των εργαζομένων, της υγείας τους και της ασφάλειάς τους.

Η γενική εισαγγελέας της Ν.Υόρκης άρχισε πέρυσι έρευνα για τις εργασιακές πρακτικές της Amazon μετά την απόλυση ενός εργαζομένου της που προσπάθησε να προσελκύσει την προσοχή αλλά και την υποστήριξη των συναδέλφων του στο αίτημά του για καλύτερους μισθούς και μεγαλύτερη προστασία. Η Amazon εξήγησε ότι προχώρησε στην απόλυση αυτή επειδή ο εργαζόμενος παραβίασε τα μέτρα κατά των κοινωνικών συναθροίσεων, αγνοώντας την εντολή να παραμείνει κατ΄οίκον για δύο εβδομάδες, αφού είχε έρθει σε επαφή με άλλον συνάδελφο που είχε διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό. 

Στην αγωγή που κατατέθηκε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της πολιτείας, η Νέα Υόρκη καταλογίζει στην Amazon ότι δεν έχει συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις στο θέμα της καθαριότητας και της απολύμανσης στους χώρους της. Ο κολοσσός του διαδικτυακού εμπορίου δεν είχε επίσης προειδοποιήσει τους εργαζομένους του για περιπτώσεις κρουσμάτων σε συνάδελφούς τους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News