Life & Arts Τρίτη 7/02/2023, 07:21
TECH - SCIENCE

Η μυστική γλώσσα του TikTok- Το κρυφτό με τις λέξεις και τι σημαίνει «μάσκαρα»

Η μυστική γλώσσα του TikTok- Το κρυφτό με τις λέξεις  και τι σημαίνει «μάσκαρα»

Τι είναι η «μάσκαρα»; Αν η απάντησή σας είναι «ένα βουρτσάκι με χρώμα που βάφει και μακραίνει τις βλεφαρίδες», τότε συγχαρητήρια, είστε σωστός, αλλά δεν είστε τόσο μεγάλος φαν του TikTok

Γιατί αν βλέπατε φανατικά τα βιντεάκια στο TikTok τότε κατά πάσα πιθανότητα θα γνωρίζατε πως έχει κι άλλη έννοια.

Ουσιαστικά η «μάσκαρα» είναι ένας κωδικός που συμπεριλαμβάνει πολλά σεξουαλικά αντικείμενα, όπως έναν δονητή. Ωστόσο η ίδια λέξη μπορεί να είναι και η κωδική ονομασία για την αναζήτηση ερωτικού συντρόφου.

Και παρ΄όλο που εν έτει 2023 δεν υπάρχουν πλέον ταμπού στην χρήση τέτοιων λέξεων, ο αλγόριθμος του TikTok φαίνεται πως δεν είναι τόσο «προοδευτικός».

Χρήστες που μιλούν και γράφουν για ακατάλληλα θέματα μπορεί να γίνουν «shadow-banned», κάτι που σημαίνει ότι λιγότεροι λογαριασμοί θα βλέπουν τα posts τους. Για να μην τους συμβεί αυτό, πολλοί χρήστες γίνονται δημιουργικοί στην προσπάθειά τους να ξεγελάσουν τον αλγόριθμο.

Έτσι η «μάσκαρα» δεν είναι η μόνη κωδική ονομασία που χρησιμοποιείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τον Guardian αρκετοί χρησιμοποιούν τη λέξη «λογιστής» αντί να μιλήσουν για τους εργαζόμενους του σεξ. Αντί για τη λέξη «σεξ», γράφουν «seggs», ενώ η λεσβία λέγεται «Le dollar bean», καθώς έτσι «διαβάζει» η λειτουργία text-to-speech του TikTok την κωδική λέξη «le$bian», που χρησιμοποιείται από πολλούς χρήστες ώστε να μην την «πιάσει» ο αλγόριθμος.

Επίσης όταν κάποιοι χρήστες θέλουν να μιλήσουν για την πορνογραφία, χρησιμοποιούν το emoji του καλαμποκιού 🌽.

Όσο για τους αντι-εμβολιαστές, αυτοί αποκαλούνται από τους εμβολιασμένους «κολυμβητές» («swimmers»), καθώς τα εμβόλια είναι ένα ακόμα ευαίσθητο θέμα που λογοκρίνεται στα social media. 

Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, αυτού του είδους οι κώδικες επικοινωνίας εξαιτίας του αλγορίθμου, έχουν ονομαστεί «algospeak». Και μάλλον αποδεικνύουν ότι σε μία εποχή που η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης τρομάζει, ο άνθρωπος μπορεί ακόμα να είναι πιο έξυπνος από τη μηχανή. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Social Media: Τι είναι οι αλγόριθμοι – «διπλωμάτες» και πώς μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα;

Twitter: Προσφέρει δωρεάν διαφημίσεις για να προσελκύσει ξανά brands

Twitter: Δεσμώτες του αλγορίθμου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News