ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η νέα γενιά του NBA είναι εδώ

Η νέα γενιά του NBA είναι εδώ

Εχουμε γράψει αρκετές φορές για τους μεγάλους σταρ του ΝBA που συγκεντρώνουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας και της δημοφιλίας: τον Λεμπρόν Τζέιμς, τον Κέβιν Ντουράντ, τον Στεφ Κάρι και φυσικά τον δικό μας, Γιάννη Αντετοκούνμπο. Γιατί μπορεί το άθλημα να είναι ομαδικό, όμως ειδικά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου παίζεται στην κορυφαία μορφή του, είναι κυρίως τα λαμπερά αστέρια που γίνονται ήρωες και τραβούν τον κόσμο στο γήπεδο ή στην τηλεόραση.

Αυτό το τελευταίο το κάνει πια και μια νέα γενιά παικτών, η οποία ουσιαστικά μεγάλωσε με όλους τους παραπάνω για πρότυπα, δίχως πάντως να τους μοιάζει απαραίτητα σε τρόπο παιχνιδιού ή σωματικά προσόντα. Ο πιο ώριμος από αυτούς είναι σίγουρα ο γεννημένος το 1999, Τζα Μοράντ, των Memphis Grizzlies, ο οποίος φέτος διανύει την τρίτη του χρονιά στο NBA. Σχετικά κοντός (1.91) αλλά τρομερά νευρώδης και αλτικός, ο Μοράντ οδηγεί την ομάδα του σε σπουδαία πορεία, καθιστώντας την ταυτόχρονα μια από τις πιο fun to watch στη λίγκα.

Με τον Μοράντ και τους υπόλοιπους νεαρούς των Grizzlies στο παρκέ, ο ρυθμός του αγώνα γίνεται φρενήρης, η άμυνα σπάει κόκαλα και τα βροντερά καρφώματα απειλούν να διαλύσουν τις μπασκέτες. Ο ίδιος ο ηγέτης της ομάδας έχει βελτιώσει κατακόρυφα το παιχνίδι του, συμπεριλαμβάνοντας πλέον σταθερά το τρίποντο αλλά και το οργανωτικό κομμάτι στο ρεπερτόριό του, κάτι το οποίο τον καθιστά ανάμεσα στα φαβορί για την κορυφαία πεντάδα της Δύσης στο επερχόμενο All-Star Game.

Αν βέβαια μιλήσουμε για πραγματικό θέαμα δίχως περιορισμούς και αναστολές, τότε την απάντηση έχει ασφαλώς ο Λαμέλο Μπολ. Ο πόιντ γκαρντ των Charlotte Hornets θα προτιμήσει μια περίτεχνη πάσα πίσω από την πλάτη, κάτω από τα πόδια ή ολόκληρου γηπέδου από κάτι πιο… πεζό, όπως το να στείλει την μπάλα με περισσότερη ασφάλεια στους συμπαίκτες του. Το καλό είναι ότι τις περισσότερες φορές τα καταφέρνει προσφέροντας μερικά από τα κορυφαία στιγμιότυπα κάθε αγωνιστικής, ενώ και η δική του ομάδα -που παρεπιπτόντως έχει ιδιοκτήτη τον Μάικλ Τζόρνταν- τα καταφέρνει αρκετά καλύτερα από όσο αναμενόταν στην αρχή της χρονιάς.

Τελευταίος της μίνι λίστας, αλλά ίσως και ο σπουδαιότερος από άποψη προοπτικής για το μέλλον, είναι ο ρούκι Εβαν Μόμπλεϊ των Cleveland Cavaliers. Μόλις στην πρώτη του χρονιά στο NBA, ο ύψους 2.11 Μόμπλεϊ επιδεικνύει αξιοσημείωτη ωριμότητα σε σκέψη και κινήσεις. Το κορμί του δεν είναι τρομερά γυμνασμένο ούτε τα αθλητικά προσόντα του εξωπραγματικά, ωστόσο η ηρεμία και ο πλουραλισμός του παιχνιδιού του σε επίθεση και άμυνα, θυμίζει κάτι από τον μεγάλο Τιμ Ντάνκαν. Τόσο εκείνος όσο και ο έτερος νεαρός, Ντάριους Γκάρλαντ, υπόσχονται στους Cavaliers (που ακόμα και φέτος τα πάνε εξαιρετικά) πως τα καλύτερα έρχονται.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News