Life & Arts Τετάρτη 22/09/2021, 16:45
ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Αντισώματα σε μωρά εμβολιασμένων εγκύων

Έρευνα: Αντισώματα σε μωρά εμβολιασμένων εγκύων

Οι έγκυοι που εμβολιάζονται με τα εμβόλια mRNA κατά της Covid-19 περνούν μεγάλη ποσότητα αντισωμάτων στα μωρά τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Obstetrics & Gynecology. Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες έρευνες που ασχολούνται με τη μέτρηση του επιπέδου των αντισωμάτων στο αίμα του ομφάλιου λώρου, ώστε να αποδείξουν εάν η ανοσία προέρχεται από νόσηση ή από τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με την έρευνα, όλα τα μωρά που υπεβλήθησαν σε τεστ αντισωμάτων αμέσως μετά τη γέννα είχαν αντισώματα κατά της Covid-19, ενώ οι μητέρες είχαν εμβολιαστεί είτε με εμβόλια της Pfizer είτε της Moderna.

«Δεν το περιμέναμε. Αναμέναμε να δούμε μεγαλύτερη μεταβλητότητα», δήλωσε η Ashley Roman, μαιευτήρας στο ιατρικό κέντρο NYU Langone Health και μία από τους επικεφαλής ερευνητές.

Το πόρισμα της έρευνας ενδέχεται να ενθαρρύνει περισσότερες εγκύους να εμβολιαστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Μόλις το 30% των εγκύων από 18 έως 49 ετών έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχία της CDC, παρότι αναδύονται συνεχώς περισσότερες αποδείξεις σχετικά με την ασφάλεια του εμβολιασμού κατά την κύηση. Δεδομένου όμως του μικρού δείγματος της εν λόγω έρευνας (36 έγκυοι), η ομάδα που την πραγματοποίησε επιχειρεί να διευρύνει το δείγμα της, καθώς και να διαπιστώσει το διάστημα για το οποίο διαρκεί η ανοσία.

«Δημοσιεύσαμε αυτά τα στοιχεία σχετικά νωρίς, διότι πρόκειται περί μοναδικού ευρήματος και έχει σημαντικές επιπτώσεις για τον κλάδο της φροντίδας. Αυτή τη στιγμή προτείνουμε σε όλες τις εγκύους να λάβουν το εμβόλιο για το δικό τους όφελος», επεσήμανε η Roman.

Ανοσία

Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι από τις 36 γυναίκες, οι 31 είχαν αποκτήσει ανοσία από το εμβόλιο, γεγονός που φαίνεται από την έλλειψη αντισωμάτων σε μία συγκεκριμένη πρωτεϊνη. Οι υπόλοιπες πέντε δεν υπαβλήθησαν σε τεστ για την ανάδειξη της πρωτεϊνης αυτής και συνεπώς οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν με σιγουριά εάν τα αντισώματα προέκυψαν από το εμβόλιο ή μετά από νόσηση από το εμβόλιο.

Η έρευνα των Pfizer και BioNTech σχετικά με την επίπτωση των εμβολίων στις εγκύους και στα παιδιά τους έχει καθυστερήσει να δημοσιευθεί διότι δεν συμμετείχαν πολλοί, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News