Life & Arts Σάββατο 21/08/2021, 15:45
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Covid-19: Ο «γρίφος» της επιστήμης και οι ανησυχίες των εμβολιασμένων

Covid-19: Ο «γρίφος» της επιστήμης και οι ανησυχίες των εμβολιασμένων

Tα νέα δεδομένα μας λένε τι δεν μπορούν να κάνουν τα εμβόλια: Οι εμβολιασμένοι φαίνεται να προσβάλλονται από τον κορωνοϊό σε εκπληκτικά υψηλό βαθμό. Το πόσο συχνά όμως δεν είναι σαφές, ούτε είναι βέβαιο πόσο πιθανό είναι να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Και τώρα, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι τα εμβολιασμένα άτομα μπορεί να είναι πιο ευάλωτα σε σοβαρές ασθένειες από ό, τι πιστεύαμε.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη επιστημονικών μελετών με συγκεκριμένες απαντήσεις, με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι χάραξης δημόσιας πολιτικής και τα στελέχη εταιρειών να διαμορφώνουν τα σχέδιά τους βασισμένα σε κατακερματισμένες πληροφορίες. Ενώ ορισμένοι επαναφέρουν την εντολή για χρήση της μάσκας ή καθυστερούν να ανοίξουν τα γραφεία, άλλοι επικαλούνται την έλλειψη σαφών δεδομένων για να δικαιολογήσουν την απουσία λήψης αποφάσεων. Και έτσι όλα να μοιάζουν αυτή τη στιγμή χαοτικά. 

«Πρέπει να κρατάμε χαμηλούς τόνους για αυτά που ξέρουμε αλλά και για όσα δεν γνωρίζουμε», δήλωσε ο Τομ Φρίντεν, πρώην διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και επικεφαλής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Resolve to Save Lives. 

Ως εκ τούτου, τα εμβολιασμένα άτομα διακατέχονται από μεγάλη σύγχυση για το πώς να προστατευθούν. Το πόσο ευάλωτοι είναι οι εμβολιασμένοι πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί τους υπεύθυνους για τη δημόσια υγεία οι οποίοι προσπαθούν να καταλάβουν πότε μπορεί να χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις, αλλά και για να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το εάν θα επαναλειτουργήσει η οικονομία εν μέσω ενός νέου κύματος του κορωνοϊού. 

Αντί για απαντήσεις, αυτό που προέκυψε είναι μια σειρά από κατά περίπτωση μελέτες που παρέχουν κάπως διαφορετικές εικόνες για την επανεμφάνιση των λοιμώξεων. Δεδομένα όπως το πότε διεξήχθησαν οι έρευνες, αν υπήρχε η μετάλλαξη Δέλτα, πόσοι από τον πληθυσμό εμβολιάστηκαν, ακόμη και πώς ήταν ο καιρός εκείνη τη στιγμή, καθιστούν δύσκολη τη σύγκριση των αποτελεσμάτων και την εξεύρεση προτύπων. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποια δεδομένα ενδέχεται τελικά να έχουν μεγαλύτερο βάρος.

«Είναι απολύτως σαφές ότι έχουμε περισσότερα κρούσματα τώρα», δήλωσε η Μόνικα Γκάντι, ειδικός σε λοιμώδη νοσήματα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Φρανσίσκο. «Όλοι γνωρίζουμε κάποιον που έχει νοσήσει. Αλλά δεν έχουμε μεγάλα κλινικά δεδομένα».

Μία από τις πιο γνωστές εστίες έξαρσης μεταξύ εμβολιασμένων σημειώθηκε σε μία μικρή παραλιακή πόλη της Μασαχουσέτης, καθώς χιλιάδες εμβολιασμένοι και μη συμμετείχαν σε διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο της 4ης Ιουλίου. Περίπου τα τρία τέταρτα των 469 λοιμώξεων ήταν μεταξύ εμβολιασμένων ατόμων.

Οι μελετητές σε μία έρευνα των CDC κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι και οι εμβολιασμένοι ήταν εξίσου πιθανό να μεταδώσουν τον Covid-19 όσο και οι μη εμβολιασμένοι. Ακόμα κι έτσι, προειδοποίησαν, καθώς περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται, είναι φυσικό ότι θα αντιπροσωπεύουν επίσης μεγαλύτερο μερίδιο λοιμώξεων, όμως και πάλι αυτή η μελέτη δεν ήταν αρκετή για να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα.

Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι παράγοντες όπως η χαλάρωση των περιορισμών στη δημόσια υγεία και η ραγδαία εξάπλωση της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.

Επίσης, σε κλινικές δοκιμές, κανένα εμβόλιο Covid δεν ήταν 100% αποτελεσματικό – ακόμη και τα καλύτερα εμβόλια δεν ήταν ποτέ. Όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης νέων κρουσμάτων. Είναι επίσης σύνηθες η ανοσία να εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου.

Προς το παρόν πάντως, υπάρχουν περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις. Τα κρούσματα αυξάνονται λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, της εξασθένησης της ασυλίας ή της επιστροφής στην κανονική ζωή; Είναι τα εμβολιασμένα άτομα πιο ευάλωτα σε σοβαρές ασθένειες από ό, τι πιστεύαμε; Πόσο συχνές είναι οι λοιμώξεις; Ερωτήσεις στις οποίες δεν μπορούν να δοθούν ακριβείς απαντήσεις. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News