LIFE & ARTS

Εορταστικές ταινίες στο… περίπου

Εορταστικές ταινίες στο… περίπου

Αυτές τις μέρες βλέπουμε να ξεπηδούν παντού λίστες με τις «καλύτερες εορταστικές ταινίες». Ακόμα και οι φανατικοί τους πρέπει να το ομολογήσουν: κατά κανόνα πρόκειται για γλυκανάλατες ρομαντικές κομεντί, από αυτές που σερβίρονται όλον το χρόνο, απλώς εδώ το φόντο γεμίζει με  χριστουγεννιάτικα δέντρα, λαμπιόνια, γκι, δώρα και ακόμα περισσότερη γραφικότητα που γεννά (;) το πνεύμα των γιορτών. Υπάρχουν πάντως, πέρα από τις γνωστές παιδικές, και εκείνες οι ταινίες που διαδραματίζονται μεν κάπου ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, το θέμα -και το είδος- τους όμως είναι αρκετά διαφορετικό. Παρακάτω ακολουθούν πέντε από αυτές, οι δικές μας αγαπημένες, τις οποίες συστήνουμε πριν το ζάπινγκ σας οδηγήσει αναπόφευκτα στο επόμενο… «Love Actually».

 

«Batman Returns»

To 1992 που κυκλοφόρησε, αυτός ο «Μπάτμαν» του Τιμ Μπάρτον δεν εκτιμήθηκε και πολύ από την κριτική, σήμερα ωστόσο αποτελεί αναμφίβολα ένα καλτ διαμάντι, από αυτά που αξίζει να δει κανείς. Μέσα στις γιορτές, ένα νέος «κακός», ο Πιγκουίνος (Ντάνι Ντε Βίτο) εμφανίζεται στον υπόκοσμο της Γκόθαμ Σίτι και ο μασκοφόρος εκδικητής (Μάικλ Κίτον) πιάνει δουλειά για να τον σταματήσει. Παράλληλα στο προσκήνιο έρχεται και η αινιγματική Catwoman (Μισέλ Πφάιφερ) για να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Η σκοτεινή, καλλιτεχνικά εμπνευσμένη ματιά του Τιμ Μπάρτον μαζί με τις ερμηνείες, δίνουν στην ταινία μια ενδιαφέρουσα διάσταση που την ξεχωρίζει και σήμερα.

 

«Kiss Kiss, Bang Bang»

Πριν ακόμα φορέσει την στολή του Iron Man, ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ έπαιζε σε διασκεδαστικές ταινίες όπως αυτή η περιπετειώδης κωμωδία του μετρ του είδους Σέιν Μπλάκ («Φονικό Οπλο»). Ο Αμερικανός σταρ υποδύεται εδώ έναν μικρο-κακοποιό, ο οποίος βρίσκεται μπλεγμένος σε μια υπόθεση δολοφονίας, ενώ ταυτόχρονα παριστάνει τον ηθοποιό. Στο πλευρό του είναι ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ και το κορίτσι των ονείρων του (Μισέλ Μόναχαν), η οποία προσπαθεί επίσης να τα καταφέρει στο Χόλιγουντ. Μπόλικη δράση και κυρίως απολαυστική σάτιρα είναι εδώ τα συστατικά της επιτυχίας μιας ταχύτατης ταινίας με νεο-νουάρ στοιχεία και αξέχαστες ατάκες.

 

«Πολύ σκληρός για να πεθάνει»

Εορταστικές ταινίες στο… περίπου-1

Μέσα στα χρόνια έχουν υπάρξει αρκετά σίκουελ και ακόμα περισσότερες απομιμήσεις, όμως τίποτα δεν φτάνει το αυθεντικό πρώτο φιλμ του Τζον ΜακΤίραν. Ο Μπρους Γουίλις στον ρόλο που καθόρισε την καριέρα του, ερμηνεύει τον Τζον ΜακΛέιν, έναν σκληρό αστυνομικό, ο οποίος βλέπει την γυναίκα του και πολύ ακόμα κόσμο να πιάνονται όμηροι κατά την διάρκεια ενός χριστουγεννιάτικου πάρτι, από μια ομάδα αδίστακτων Γερμανών τρομοκρατών. Η απόλυτη ταινία καλτ δράσης είναι σήμερα μυθική, τόσο για την γέννηση ενός αγαπημένου ήρωα που μας συνόδευσε για δύο δεκαετίες όσο και για τον απίθανο «κακό», Χανς Γκρούμπερ, ερμηνευμένο από τον αξέχαστο Αλαν Ρίκμαν. Απλώς δεν τις κάνουν έτσι πια.

 

«Tangerine»

Σε αυτό το όμορφο, γλυκόπικρο φιλμ του 2015, ο Σον Μπέικερ μας δίνει μια γεύση του τι θα επακολουθούσε λίγα χρόνια αργότερα με τον εξαιρετικό «The Florida Project». Εδώ βέβαια η διάθεση είναι περισσότερο κωμική, με την Σίντι, μια δυναμική πόρνη, να βγαίνει από την φυλακή παραμονή Χριστουγέννων. Με σύμμαχο μια φίλη της, θα βαλθεί να αναζητήσει το αγόρι-νταβατζή της, ο οποίος έχει μάθει πως την απατά. Ντοκιμαντερίστικη κινηματογράφηση, απροσδόκητο κάστινγκ και σατιρικοί διάλογοι-φωτιά, συνθέτουν ένα πολύ ιδιαίτερο σύνολο, το οποίο ξεχειλίζει αυθεντικότητα και έχει πολύ περισσότερα να πει κάτω από την κωμική επιφάνεια. Το δε ηλιόλουστο Λος Αντζελες φέρνει χτυπητή όσο και ευπρόσδεκτη αντίθεση με τις κλασικές εορταστικές εικόνες.

 

«Μια υπέροχη ζωή»

Εορταστικές ταινίες στο… περίπου-2

Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία της, η παραμυθένια ταινία του Φρανκ Κάπρα είναι αναμφίβολα η πιο «χριστουγεννιάτικη» της λίστας, ωστόσο δεν μπορεί να λείπει, κυρίως χάρη στα διαχρονικά της μηνύματα. Ενας άγγελος εξ ουρανού στέλνεται για να συναντήσει έναν απελπισμένο μπίζνεσμαν και να του δείξει πώς θα ήταν η ζωή αν εκείνος δεν είχε ποτέ γεννηθεί. Με το γνήσιο λαϊκό πνεύμα του παλιού καλού Χόλιγουντ, ο Κάπρα δημιουργεί ένα φιλμ γεμάτο αυθεντική συγκίνηση, προορισμένο να αναδείξει το μόνο πράγμα που μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε έναν άκαρδο και εκφυλισμένο από το χρήμα κόσμο: την ανθρωπιά και την ανιδιοτελή αγάπη. Κι όλα αυτά δίχως πομπώδεις σκηνές, αλλά με μια απλότητα που παραμένει αφοπλιστική –και επίκαιρη– μέχρι και τις μέρες μας.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News